Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nyár van, okosodni szeretnék,...

Nyár van, okosodni szeretnék, de hogyan?

Figyelt kérdés

Ugye nyári szünet van, de nem szeretnék henyélni. Nem dolgozom, szerencsére nem állunk olyan anyagi helyzetben. Nem egész nap ülök itthon, de mégse érzem hasznosnak a mindennapi teendőimet.

Célom, hogy valami hasznosat tegyek. Még nem találtam meg azt a foglalkozást, amit imádok (azaz amivel továbbtanulnék; jövőre megyek érettségizni), ezért nem tudok egy adott dologra ráfeküdni, de mégis fejleszteni szeretném magam.

Ti mit ajánlanátok egy 17 éves fiúnak, hatalmas kíváncsisággal, hogy hogyan legyen bölcsebb/okosabb/értelmesebb?

Ti mit gondoltok arról, hogy ha nem is tesz nagy előrelépéseket egy tudományágban az ember, akkor is hasznos, ha hobbiként műveli? (Nietzschétől vettem ezt a "mondást": ,,A tudomány nem csak a tudás fejleszti, hanem a képességet.")

Félek, ha elkezdenék foglalkozni fizikával, utána meghátrálnék, és áttérnék mondjuk egy tök más területre, és pazarolnám az időmet.

Javaslatok?

2015. júl. 13. 13:54
 1/10 anonim válasza:
100%

Szia, én 16 vagyok.

Előző nyári szünetben ugyan ez a kérdés fordult meg az én fejemben is, hogy hogy üssem el az időt, úgy hogy közben az még hasznos is legyen. Mi elköltöztünk nemrég egy kertes házba és van egy üres kis raktár szerű kis épület a kertünkben, én felhasználtam ezt és berendeztem mindenféle szerszámokkal,szerszámos ládákkal, mindenféle ilyen barkácseszközzel és amint akad szabadidőm, mint most egész nyáron, bemegyek és fúrok-faragok mindent, például nemrég kitört anyám széke és én faragtam neki újat, egész jó lett. Nekem a barkácsolás jött be.

2015. júl. 13. 14:30
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

"Félek, ha elkezdenék foglalkozni fizikával, utána meghátrálnék, és áttérnék mondjuk egy tök más területre, és pazarolnám az időmet."

Az időd élvezetes és/vagy hasznos eltötlése soha nem pazarlás.

Ha utána áttérnél egy tök más területre, akkor sem veszne az az idő kárba, mivel azzal te már több lettél, annyival többet tudsz.

2015. júl. 13. 14:37
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell olyan nagy dolgokra gondolni. Szerintem töltsd el olyannal az időt, ami élvezetet okoz, de hasznos is.

- Pl. készülj fel egy nyelvvizsgára, tanulj nyelvet. Hidd el, a továbbtanulás során nagyon jól jön a nyelvvizsga! Ha visszamennék az időben, én is érettségi előtt tenném le.

- Olvass szépirodalmat. Szórakoztató is, műveltebb is leszel tőle, és biztosan nem haszontalan időtöltés.

- Csinálj jogsit, ha még nincs. Ezzel is jól el lehet tölteni az időt, és később csak kevesebb időd lesz rá, azt is nem árt már ilyenkor elkezdeni.

- Vagy foglalkozz valamilyen értelmes hobbival. Sokan vesztek pl. egy csillagászati távcsövet és nézegetik az eget. Ha nem álltok rosszul anyagilag, kérd meg a szüleidet, hogy vegyenek neked egyet. Aztán olvass bele amatőr szinten, nézz meg könyveket a témában. Eléggé szép és érdekes hobbi!

2015. júl. 13. 15:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Tessék, kis lista pár íróval, kiknek műveit jó dolog olvasni:

Rejtő Jenő

Jules Verne ("Verne Gyula")

Dékány András

Jókai

Orwell

Isaac Asimov

Jó olvasgatást!

2015. júl. 13. 16:39
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Én fizikát/ kémiát kezdtem el tanulni. 3 éve érettségiztem, egyetemre járok, egyébként kémiából egy 7.es tankönyvből való kérdés is megfogna sajnos. Vagyis most már nem feltétlen mindegyik, 3-4 nap olvasgatással rengeteg dolgot tanulhat az ember.

Egyébként nem tudom mennyire vagy infomatikai beállítottságú, de pl programozásnál mindig van mit tanulni.

2015. júl. 13. 20:34
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Vagy tanulj nyelvet

Ez egy nagyon jó, ingyenes oldal: [link]

Magyarul tanulhatsz angolt, vagy ha angolul már tudsz, akkor angolul más nyelveket. :)

2015. júl. 13. 20:42
 7/10 anonim ***** válasza:

GTA V.

Japánul.

2015. júl. 13. 20:55
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A következőket tudom ajánlani:

Rejtvényfejtés

Verstanulás

Nyelvtanulás

Új, eddig nem ismert logikai játékok

2015. júl. 14. 08:44
 9/10 anonim ***** válasza:

Programozzál, mert a programozás jó!

G.

2015. júl. 14. 14:43
 10/10 Vree ***** válasza:

Az angol tudás (ha még nincs meg) mindig jó befektetés, nem csak önmaga miatt, hanem mert ugródeszkaként szolgál más olvasható anyagok felé. Ha fizikával szeretnél foglalkozni, sok tananyag, oktatóvideó elérhető a neten; kutatók eredeti cikkei, az "ősforrások". Csak mindez angol nyelven. Amíg magyarul beszélsz csak, mindig be leszel szorítva a magyarul elérhető források közé, ami, őszintén szólva, nem valami sok.

Amio a fizikát illeti, nem tudhatod, amíg meg nem próbálod. Akkor sem elpazarolt idő kipróbálni dolgokat, ha rájössz később esetleg, hogy máshoz több a képességed, érdeklődésed; egyrészt a más területről szerzett tájékozottság nem veszik kárba, sosem tudhatod, mikor jön jól; másrészt a magadhoz legjobban illő terület megtalálása nagyon fontos, idősen akarod megbánni, hogy valamivel sosem tettél próbát?

2015. júl. 14. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!