Amatőr távcsővel lehetséges a csillagködök észlelése?
Pontosabban a kérdésem az lenne, hogy szimplán a távcsőbe belenézve észlelhetők-e, valamint látszik-e a színük? Tisztában vagyok azzal, hogy asztrofotók készítése során a fényképezőgépek jobban begyűjik a fényt valamint utólag szerkesztve vannak és azért ilyen káprázatosak, de hasonló képet kell elképzelni nyersen a távcsőbe belenézve is?
A másik ehhez kapcsolódó kérdésem:
Példaképp egy Orion ködhöz mekkora nagyítást kell alkalmaznom, hogy teljes képben pásztázhassam?
(45x-ös a legkisebb nagyításom jelenleg)
Érdekes amit írsz, mert amikor megvettem a távcsövet a leírásban benne van, hogy csillagködök is észlelhetők vele.
A másik pedig: ha nem lehet őket látni akkor az asztrofotósok hogyan mérik be őket? :)
A kérdésedből kiderül, hogy te is tudod, az asztrofotósok a fotózással tudnak többet a szabad szemnél. Nem tudom, melyik fotósról hallottam, hogy máig az üveglemezre fotózást tartja a legeredményesebbnek, és abból készíti a digitális másolatokat. Szóval az, hogy a ködök "észlelhetők", sajnos nem jelent, nem is jelenthet többet, mint hogy látod őket valamennyire. Szerintem az is érdekes élmény. A színlátást eredményező csapok ingerküszöbe magasabb, mint a pálcikáké, ezért a halvány objektumoknak nem látjuk a színét.
Az Orion-köd mérete 85×60 ívperc. Azt szerintem tudod, hogy a holdkorong 30 ívperces átmérőjű. Ez alapján már meg tudod ítélni a szükséges nagyítást, mert az a műszered látóterének nagyságától is függ.
Köszönöm ezt a kielégítő választ Hominida.
Igen ez alapján már ki tudom számolni!
Csillagködöket már egy piaci 2000 Ft-os távcsővel is látni fogsz. A gond az, hogy összesen kettőt, a Magellán-felhőket és az Andromédát (ugye két köd az már ködök), és azokat is csak homályosan (mert a piaci távcsőnek van felső korlátja, úgy 2000-5000 m között). Ezek azonban szabad szemmel is megtalálhatóak, tiszta, Holdmentes éjszakán, távol a civilizáció fényeitől. Még egy csavar a dologban, hogy a Magellán-felhők csak a déli féltekéről látható :)
Az egyszerűbb csillagászati távcsövekkel csak szebbnek és élesebbnek látszik ez a két köd, mint szabad szemmel. Más csillagködök nem biztos hogy láthatóak velük (Pl. az Orion-köd (Lófej-köd),vagy a Sas-köd (Teremtés oszlopai), stb.), de egy próbát megérhet a dolog, ha tudod, hogy hol keresgélj az égen.
köszönöm a további két választ!
Igen nagyon sokat segítettél! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!