A föld magmáját mi tartja hőn, mitől meleg?
Egy lepontozásért megemlítem saját elméletem. Az unipoláris dinamóhoz (Faraday-korong, Self-exciting homopolar generator) hasonlóan a Föld is (a saját) mágneses terében forog, ami örvényáramokat indukál az áramot viszonylag jól vezető olvadt magban.
Vagyis az a hő a Föld forgási energiájából származhat.
#2:
Nem hülyeség, amit írsz, csak ez nem jelentékeny része a keletkező hőnek. Kb. hasonló mértékben melegíti a Hold árapály-hatásából származó gyúrás is. De a fő összetevő az a természetes nukleáris reaktor, amit a magma rádium- és tóriumtartalma produkál.
Régebben én is azt hittem, hogy éppen a radioaktív bomlás a legkisebb összetevő, hát nem, éppen az a legjelentősebb rész.
2-es, tudnál forrást linkelni?
még a wikipédia sem írja ezt a banálisan alapvető dolognak tűnő dolgot, vagy esetleg ez pontosan nem ismert?
Nem számottevő, utolsó pont:
ez a forrást sajnos nem értem, nem beszélem az angolt
utolsó, te nagyon rossz helyen tapogatózol, ez egészen biztos!
#7: "utolsó, te nagyon rossz helyen tapogatózol, ez egészen biztos!"
Pedig igaza van, a Föld forgásából adódó súrlódás is hozzájárul a bolygó melegítéséhez. A külső rétegek forgási sebessége ugyanis eltér a belső rétegek forgási sebességéhez képest, így egy állandó gyűrő hatás érvényesül a rétegek között.
Fogj egy darab vasat, és kezdd el húzgálni a betonon. Aztán érintsd meg a betonnal érintkező végét, de csak óvatosan, mert meg is égetheti a kezedet. Hasonló játszódik le a bolygó különböző rétegei között is.
De elsősorban a Föld hasadóanyag-készlete a felelős a bolygó belső hőjének megtartásáért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!