Ha az ember eljut a Marsra akkor hozhat magával olyan mikroorganizmusokat ami veszélyes lehet földi életre?
Ennél nagyobb probléma, hogy ODA ne vigyen!
A Marson nem fognak egy szál semmiben flangálni, az űrruha viszont jól fertőtleníthető.
Kérdés: Van-e élet a Marson?
Válasz: Most már van.
Hát, tegyük fel, hogy van ott még bármi élet.
A bakteriális, egysejtű jellegű, penészgomba-, algaszerű élet esetleg lehet veszélyes, HA az ottani élet biokémiailag valamennyire rokon.
De a vírus jellegű fertőzésveszélyhez nem simán kémiai, hanem genetikai kompatibilitás kell. Az meg csak akkor lehetséges (és azért tény, hogy ez nem valószínű, de nem is kizárt), ha a marsi és földi élet közös forrásból származik, méghozzá nem csak az aminosavak, de minimum az RNS szintjén.
Vagy ha az élet csak ilyen DNS-RNS szerveződésű lehet mint a mienk, ami szintén előfordulhat.
De baktériumok, pláne földönkívüliek könnyen lehetnek veszélyesek, bőven termelhetnek nekünk halálos anyagot, és könnyen lehet az immunrendszer számára felismerhetetlen anyag a sejtburkuk.
De ez a téma akkor dől el majd el, ha találunk nem földi életet (amit remélem nem sokára megoldjuk, mert piszkosul érdekel :D )
"Vagy ha az élet csak ilyen DNS-RNS szerveződésű lehet mint a mienk, ami szintén előfordulhat."
Esély van rá, de szerintem elenyésző.
Ha nem azonos az eredet, engem nagyon meglepne, ha más fejlődésű, bár esetleg ugyanúgy nukleinsav alapú genetikai "alapanyag" ugyanúgy az adenin/guanin/citozin/timin kódolásra épülne. Ha meg nem erre épül, ugrott a kompatibilitás. Én nem hiszem, hogy ez az egyetlen működésképes kombináció, hogy a Földön ez az, az szerintem már spontán véletlenen alapul.
Lehet spontán, lehet, hogy nem lehet máshogy... Igazából tippünk sincs. Egy mintából nehéz dolgozni.
Bár én mindig nagyon érdekesnek találtam, hogy a földi élet számtalan megoldást alkalmaz azonos feladatra, de a DNS / RNS felépítésünk mégis teljesen azonos.
"a DNS / RNS felépítésünk mégis teljesen azonos."
Nem azonos, csak a rokonoknál.
De létezik 2 és 4 bázispáron alapuló kódolás is, csak nagyon ritka. Archeák pl. eléggé különböznek.
"Egy mintából nehéz dolgozni."
ez jogos, ezért lenne Q sürgetően fontos idegen életet találni.
Én simán csak a DNS bonyolultságának okán feltételezem, hogy nem lehet ez az egyetlen "járható út". Ugyebár az első, gyakorlatilag az űrben is kimutatható aminosavakat a DNS szintjére szerveződéstől még nagyon sok lépés választja el, nem tudom, jogos-e ezt már az evolúció névvel illetni. Mindenesetre ha igen, húzná,m a párhuzamot, hogy a Földön ismert evolúció is sokszor járt be párhuzamos, nagyon hasonló utakat, de AZONOSAT kétszer soha. Megkockáztatom, hogy ez az alapvető aminosavak és a DNS közti szerveződési folyamatra is igaz.
Közben itt jogosan felvetésre került, hogy még a földi életben sem mindenhol AGCT kódolás szerepel, szerintem (de ez csak egy megerősítendő/cáfolandó saját vélemény) ilyen esetekben már itt a földön is bukik a virológiai kompatibilitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!