Szerinted melyek azok a történelmi események, amelyeket minden magyarnak ismernie kéne?
Borzalmasan rossz voltam történelemből, általános iskolától kezdve a középiskoláig. Soha nem érdekelt. Viszont matekból, kémiából és magyarból nagyon jó voltam, mentségemre szóljon. :D
Szóval melyek azok az események, amire ha bárki rákérdez, illik tudni róla valamit magyarként?
"Rákóczy-szabadságharc
Legjobb tudomásom szerint i-vel írta a nevét." - az én legjobb tudomásom szerint meg y-nal, és még a XIX. században is így írták, később változtatták i-re az egész család nevét mintegy "lefokozásként" - pedig ma is vannak Rákócziak, akik y-nal írják.
Itt még y-nal van. Rákeresve több XIX. századi képeslapot is találtam, amin y-nal van. Érdekes, hogy ezen az elvileg korabeli védlevélen viszont i-vel van:
Korábban még soha nem láttam y-al írva, ezért sem tudtam megállni komment nélkül. De azóta én is találtam pár helyen y-al (is) írva (bár az ért nem túl sok helyen írják így, ahogy láttam). Mindig tanul valamit az ember. :)
<Holokauszt: k. unalmas, és a "nemzeti radikálisok" legalább ugyanannyit tesznek a neten a téma életben tartásáért, mint a zsidók... Ahány zsidóval találkoztam életemben, egy se hőbörgött a holokauszton soha.>
Némi ellentmondás van a két mondat között...
A saját tapasztalatom szerint pont a "nemzeti radikálisok" tartják folyamatosan életben a témát, aztán meg ők panaszkodnak, hogy "a csapból is ez folyik" - csakhogy azt a csapot rendszeresen a kurucz és a hasonló oldalak nyitják meg. (Itt, a GYK-n szintén nem zsidó felhasználók szoktak kapcsolódóő kérdéseket kiírni minden héten...)
"sok magyar ember is meghalt, köztük nyilván kiválóak is (bár Radnótin kívül nem nagyon szokták hangoztatni senkinek a nevét)"
Azért Rejtő Jenő és Szerb Antal még eléggé benne vannak a köztudatban. További "hírességeket" sikerült összegyűjteni egy két évvel ezelőtti kérdésnél:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__41..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!