Szerinted melyek azok a történelmi események, amelyeket minden magyarnak ismernie kéne?
Borzalmasan rossz voltam történelemből, általános iskolától kezdve a középiskoláig. Soha nem érdekelt. Viszont matekból, kémiából és magyarból nagyon jó voltam, mentségemre szóljon. :D
Szóval melyek azok az események, amire ha bárki rákérdez, illik tudni róla valamit magyarként?
A karánsebesi csata: [link]
Ez valami überlol!
Hát lássuk csak: vérszerződés (1), honfoglalás/hazatérés, nyugati hadjáratok, Koppány somogyi lázadása, állam(újra)alapítás, Horvátország el/visszafoglalása, II. András keresztes hadjárata, Aranybulla, a pénzbeni tized bevezetése (2), tatárjárás, Árpád-ház kihalása és interregnum majd Károly Róbert uralomra jut, az Oszmán Birodalom elleni harc kezdete, Nándorfehérvári Győzelem, Mátyás király uralkodása, Dózsa-féle parasztfelkelés, mohácsi vereség, Buda elfoglalása és az ország három részre szakadása, az Egri Vár megvédése, a harminc éves háború (a török ellen), kuruc mozgalom kezdete, Buda visszafoglalása, szabad királyválasztás és ellenállási záradék felmondása és a Habsburg uralom kezdete, a Rákóczy-szabadságharc, Mária Terézia uralkodása (3), Martinovics-féle összeesküvés, reformkor, a föld tőkévé/árucikké válik (4), 1848 forradalom, azt követő szabadságharc, passzív ellenállás, osztrák-magyar és magyar-horvát kiegyezés, a két Tisza nevével "fémjelzett" ellentmondásos időszak és a többpártrendszer fokozatos létrejötte, Első Világháború, Trianoni béke, Horthy kormányzósága, második világháború, náci megszállás, szovjet megszállás, kommunista hatalomátvétel, 1956-os forradalom - a többi már nem annyira történelem.
(1) Az ez előttieket inkább hagyjuk, mert sok a bizonytalan, ellentmondásos infó, és a szubjektív, világnézeti, politikai alapú ágálás
(2) Lényegtelennek látszik, de ez volt az első nagy pofon a paraszti lét szétesésében: a részleges értékesítési kötelezettség
(3) Rengeteget ártott az országnak, nem árt tudni a disznóságairól, gyakorlatilag itt ért véget a hagyományos önellátó paraszti életmód, felváltotta az árutermelő mezőgazdaság
(4) Megintcsak sokkal fontosabb mozzanat, mint amilyennek látszik
"a harminc éves háború (a török ellen"
A harminc éves háború Németországban (illetve a végén Európa jelentős részén) zajlott, a törökök viszont nem vettek benne részt. Az akkori századfordulón zajló török ellenes háborút tizenöt éves háborúnak nevezik.
"Rákóczy-szabadságharc"
Legjobb tudomásom szerint i-vel írta a nevét.
A holokauszt természetesen egy tragédia, amit a maga helyén kell kezelni. Annak sincs igaza, akik azt mondják, hogy a zsidók baja.
Viszont az már túlzás, hogy a magyarság legnagyobb tragédiája lenne, ezt szándékosan provokálásnak írjátok, vagy mi? Magában a második világháborúban sokkal több katonát és polgári áldozatot vesztettünk el mint amennyi a zsidó áltozatok száma volt. Én inkább úgy mondanám, hogy maga a második világháború volt egy szörnyű tragédia, és ebben benne vannak a magyar áldozatok, benne vannak a zsidók, cigányok stb. is. De az már, hogy kiemelitek a zsidókat, hogy az a magyarság legnagyobb tragédiája - és a többi, a Don-kanyar, a délvidéki mészárlás szerintetek nem számít - ez bocsi, de elég nagy bunkóság és igenis provokáció.
És amúgy a magyarság legnagyobb tragédiái:
1241. április 11.
1526. augusztus 29.
1541. augusztus 29.
1920. június 4.
"Az akkori századfordulón zajló török ellenes háborút tizenöt éves háborúnak nevezik." - igen, hülyeséget írtam. A tizenöt éves háborún túl persze az összes többi török elleni hadakozásra is gondoltam Buda visszafoglalásán át a karlócai békéig.
Holokauszt: k. unalmas, és a "nemzeti radikálisok" legalább ugyanannyit tesznek a neten a téma életben tartásáért, mint a zsidók... Ahány zsidóval találkoztam életemben, egy se hőbörgött a holokauszton soha.
"azok a zsidók is magyarok voltak" - ebben az időben még csak a zsidók egy része vallotta magát magyarnak. Egy csomóan még jiddis anyanyelvűek voltak. Ettől függetlenül sok magyar ember is meghalt, köztük nyilván kiválóak is (bár Radnótin kívül nem nagyon szokták hangoztatni senkinek a nevét). Ennek ellenére nem sorolnám a legjelentősebb MAGYAR tragédiák közé. Egy szomorú és szégyenteljes időszaka a magyar történelemnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!