Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Csillagászati távcső kiegészítők?

Csillagászati távcső kiegészítők?

Figyelt kérdés

Celestron Powerseeker 80 EQ-hoz szeretnék kiegészítőket.

(Amit tudni kell róla, hogy ez egy amatőr távcső, de annak a felső kategóriája. pl szaturnusz gyűrűi de még a Cassini rés is látható vele stb)

A kérdésem pontosan az lenne, hogy ehhez a típushoz mit érdemes beszerezni, valamint, hogy honnan tudnám ezeket beszerezni?

2015. jún. 4. 21:39
 1/9 anonim ***** válasza:

Okulárokat a kis és nagy nagyításhoz, 2× Barlow-t, no meg mélyég-szűrőt, Hold-szűrőt, bolygó szűrőket, meg esetleg egy óragépet a kényelmes észleléshez.

Nézz körül itt:

www.makszutov.hu

vagy itt:

www.tavcso.hu

2015. jún. 5. 01:20
 2/9 anonim ***** válasza:

Szaturnusz gyűrűit legalapabb távcsővel, még jobb kamerákkal is lehet látni, sőt van, aki szabad szemmel is látja nagyon tiszta égen.

Szerintem először kezdd el használni, és majd kialakul, hogy mi érdekel, és mire érdemes pénzt áldozni. Ha pl. a Hold nem köt le, fölösleges holdszűrőt venni, de ha sokat nézegeted, igen.

Ha még okulárod nincs, ne vedd meg a legnagyobb nagyítást, elsőre max 45x-össel nézd (20 mm), így is vért fogsz izzadni, mire megtalálsz és biztosan beazonosítasz dolgokat.

2015. jún. 5. 15:57
 3/9 anonim ***** válasza:
Órát is csak akkor vegyél, ha már megtanultad az ekvatoriális mechanikát rendesen beállítani, addig úgyis minden kimászik a képből. Én azimutálissal kezdtem gyakorolni, és még most is a rövidebb kitelepüléseknél úgy használom, csak a fél-egész éjszakás bulikhoz érdemes tökölődni az ekvatoriális beállítással (ha állandóra fel van állítva, az persze más). Ráadásul valami okos ember a sötétben belerúg az egyik lábba és cseszheted.
2015. jún. 5. 16:01
 4/9 A kérdező kommentje:

Első:

Köszönöm megnézem :)

Második:

Köszönöm az információkat. Igen azthiszem, hogy az ekvatoriális dolgokkal meggyűlne a bajom még.

Hogy mi érdekel? Gyakorlatilag minden. Ha tehetem és szabadidőm úgy van állandóan csillagászattal kapcsolatos írásokat sorozatokat filmeket nézek, valamint zenéket is szoktam írni amit aztán az élethez és az ég csodáihoz kötök.

Gondolhatod mekkora élmény volt, amikor belenéztem először életem első távcsövébe.. :)

Az objektumok megtalálásával nincs gondom, 1 éjszakát vett igénybe a megtanulása, és így 2 hét után már röhögve megtalálom 3x-os barlow lencsével valamint 4mm-es okulárral a szaturnuszt, a jupitert, vagy teszem azt a vénuszt. (azthiszem ez 675x-ös nagyításnak felel meg)

A gond csak az, hogy eszeveszett gyorsan kimászik a képből, valamint a fókusz tökéletes beállítása után sem teljesen éles a látott kép.

2015. jún. 5. 17:33
 5/9 anonim ***** válasza:
675x-ös nagyítás nem is lesz éles egy olyan távcsövön, amit hellyel-közzel 160x-ig ajánlanak.
2015. jún. 5. 18:46
 6/9 A kérdező kommentje:
Hidd el tisztában vagyok vele. Pontosan 169x-es a hasznos nagyítása. ;)
2015. jún. 5. 21:22
 7/9 anonim ***** válasza:
"A gond csak az, hogy eszeveszett gyorsan kimászik a képből" - eleve nem semmi, hogy rá tudsz egyáltalán pillantani. Ekkora nagyításnál a legkisebb érintéstől is úgy rezeg a távcső, hogy mire abbahagyja, már rég kiment a képből az objektum. Nem is nagyon szoktam 90x-esnél nagyobb nagyítással bajlódni (hasonló alsókategóriás keplerem van, mint neked).
2015. jún. 6. 08:54
 8/9 A kérdező kommentje:

Igen! Ezt én is észrevettem, hogy már egy pici kis tekeréstől 10mp-ig rezeg kb.

Egyébként én ezt a problémát egyszerűen tudom megoldani, csak hogy egy tippet adjak.

Pl. bemérem a Szaturnuszt. Először beállítom a kép közepére, ezután pedig megfigyelem a mozgását. Tegyük fel a jobb felső sarokból mozog a bal alsó felé.

Ezután (mivel már ismerem a mozgását) természetesen ebben az esetben a jobb felső sarokhoz irányítom a szaturnuszt, de ezt úgy teszem, hogy már a látható képen kívülre irányítom. Mire megáll a rezgés már jön is elő a szaturnusz az okulár lencséjében és kb. 10 másodpercig rezgésmentesen lehet élvezni. :)

2015. jún. 7. 22:18
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha megtanulod az ekvatoriális beállítást, onnantól sokkal könnyebb dolgod lesz, mert csak a rektaszcenziós tengelyt kell ide-oda tekergetni (illetve órával még azt se).
2015. jún. 8. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!