Melyiket válasszam? Csillagászati távcső
Egy olyan személynek lenne aki eléggé érdeklődik a csillagászat iránt (tele van könyvekkel, és különféle programokkal) de még távcső nincs, nem is ért hozzá, és én se.Hiába olvasom el,h melyik mit tud nekem nem sokat mond.Elég sok kommentárt elolvastam,de így se jutottam előrébb.
Az alábbi eszközök közül,melyik éri meg az árát?Melyikkel lehet szépen látni az alap bolygókat(relatív szépen)?És talán 1 picit messzebbre is?kezdő távcső lenne a szerepe,de azért tudjon is valamit.Tudom,h a drágább elvileg jobb,de nem minden esetbe.
A kimondott boltba is be fogok menni,de saját vélemény is érdekel.
Köszönök minden,választ!
Én ezt ajánlanám:
SkyWatcher 70/500 refraktor AZ-2 mechanikán
Ez egy nagyon jól eltalált kis távcső, kezdőknek ideális, de később sem fogja eldobni a gazdája. Annyival előnyösebb a 70/900-as távcsöveknél, hogy ennek rövidebb a tubusa, ennek következtében fényerősebb és könnyebben is kezelhető, használható. A rövidebb tubus különösen fontos lehet például akkor, ha az ismerősöd mondjuk erkélyről fogja legtöbbször használni a távcsövét, ahol egy hosszú "dióverővel" elég kényelmetlen tud lenni az észlelés.
#6 +1, ezek közül én is ezt választanám, fényerősebb. Bolygózni a 900-as jobb lenne, de minden másra ez az alkalmasabb (mélyegek pl.). Ezek a Fraunhofer-objektívek gyanítom akromátok, de azért ott is elég erős lesz a kromatikus aberráció, ezt nem szabad elfelejteni viszont egy refraktornál.
Személy szerint kezdő távcső esetén én mondjuk egy 150/750-es Newtonban gondolkodnék inkább, az egy Barlow-taggal elég univerzális tud lenni, és nem egész sokáig kielégítheti az ember igényeit. Persze, ezzel az a gond, hogy kb 3x annyiba kerülhet...
Köszönöm az eddigi válaszokat.
A választás valószínűleg erre fog esni: [link]
"Holdra, bolygókra kiválóan használható" ezt írják róla.De a hozzá járó okulárral normálisan is látni őket? Vagy csak kezdetnek jó,és majd venni hozzá jobbat idővel?
Tudtok valami hasznos könyvet/füzetet ajánlani a csillag/bolygó nézéshez?(Az univerzum atlasza-ba nagyon sok minden benne van,de lehet nem túl célszerű egy 300 oldalas atlaszt mindenhová cipelni: )
Gondolom nem árt a lencséket néha tisztítani,erre is van vmilyen speciális tisztító?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!