Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyiket válasszam? Csillagász...

Tenko kérdése:

Melyiket válasszam? Csillagászati távcső

Figyelt kérdés

Egy olyan személynek lenne aki eléggé érdeklődik a csillagászat iránt (tele van könyvekkel, és különféle programokkal) de még távcső nincs, nem is ért hozzá, és én se.Hiába olvasom el,h melyik mit tud nekem nem sokat mond.Elég sok kommentárt elolvastam,de így se jutottam előrébb.

Az alábbi eszközök közül,melyik éri meg az árát?Melyikkel lehet szépen látni az alap bolygókat(relatív szépen)?És talán 1 picit messzebbre is?kezdő távcső lenne a szerepe,de azért tudjon is valamit.Tudom,h a drágább elvileg jobb,de nem minden esetbe.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

A kimondott boltba is be fogok menni,de saját vélemény is érdekel.

Köszönök minden,választ!

#csillagászat #távcső #csillagászati eszköz
2013. nov. 15. 16:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én a 76/900-ast választanám, de a 70/900-asok sem rosszak. Minél nagyobb az objektív átmérője, annál nagyobb felbontást lehet elérni vele(76 mm), minél nagyobb a fókusztávolság, annál nagyobb nagyításra képes(900 mm).
2013. nov. 15. 17:23
 2/11 anonim ***** válasza:
A "SkyWatcher 70/900 refraktor" 70/900-as meg azért jó, mert motoros (valószínű követi a Föld forgása miatt mozgónak látszó objektumot), bár nem néztem meg mind pontosan.
2013. nov. 15. 17:41
 3/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat már ez is sokat segített :)
2013. nov. 16. 05:13
 4/11 anonim ***** válasza:
a 70/900 kenterbe veri az összes többit tapasztalat
2013. nov. 16. 10:10
 5/11 anonim ***** válasza:
és egyébként nem motoros azt csak lehet hozzá venni... és nem jobb a 76/900-as mert a kitakarás miatt ugyan annyi fényt gyűjt (ha nem kevesebbet) mint a 70/900-as annyi a különbség hogy a 76/900-as nak sokkal zavarosabb a képe.A nagyításról meg annyit hogy a maximum nagyítás a centiméterben vett átmérő hússzorosa! tehát 7*20=140 eddig élvezhető a kép ez felett már homályos lesz. További okulárok beszerzésével tovább növelheted a nagyítást mint az oldalon említett 90x-es. a nagyítás úgy számolod ki hogy a fókusztávolságot esetünkben (900)-at elosztod az okulár átmérőjével. ha 900-at elosztod 140-el(max nagyítás)megkapod az eléréshez szükséges okulár átmérőjét 900:140=6,42 tehát 6,5 mm körüli okulár kell a maximális nagyítás eléréséhez. ha segítségre van szükséged nyugodtan írhatsz privátot értek hozzá! ;)
2013. nov. 16. 10:28
 6/11 anonim ***** válasza:

Én ezt ajánlanám:

SkyWatcher 70/500 refraktor AZ-2 mechanikán

[link]

[link]

Ez egy nagyon jól eltalált kis távcső, kezdőknek ideális, de később sem fogja eldobni a gazdája. Annyival előnyösebb a 70/900-as távcsöveknél, hogy ennek rövidebb a tubusa, ennek következtében fényerősebb és könnyebben is kezelhető, használható. A rövidebb tubus különösen fontos lehet például akkor, ha az ismerősöd mondjuk erkélyről fogja legtöbbször használni a távcsövét, ahol egy hosszú "dióverővel" elég kényelmetlen tud lenni az észlelés.

2013. nov. 17. 17:39
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki segítségét :)
2013. nov. 18. 05:18
 8/11 Szecsői Tibor ***** válasza:

#6 +1, ezek közül én is ezt választanám, fényerősebb. Bolygózni a 900-as jobb lenne, de minden másra ez az alkalmasabb (mélyegek pl.). Ezek a Fraunhofer-objektívek gyanítom akromátok, de azért ott is elég erős lesz a kromatikus aberráció, ezt nem szabad elfelejteni viszont egy refraktornál.

Személy szerint kezdő távcső esetén én mondjuk egy 150/750-es Newtonban gondolkodnék inkább, az egy Barlow-taggal elég univerzális tud lenni, és nem egész sokáig kielégítheti az ember igényeit. Persze, ezzel az a gond, hogy kb 3x annyiba kerülhet...

2013. nov. 18. 14:53
 9/11 Szecsői Tibor ***** válasza:
jav: egész sokáig, nem kell oda az a nem...
2013. nov. 18. 14:54
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

A választás valószínűleg erre fog esni: [link]

"Holdra, bolygókra kiválóan használható" ezt írják róla.De a hozzá járó okulárral normálisan is látni őket? Vagy csak kezdetnek jó,és majd venni hozzá jobbat idővel?

Tudtok valami hasznos könyvet/füzetet ajánlani a csillag/bolygó nézéshez?(Az univerzum atlasza-ba nagyon sok minden benne van,de lehet nem túl célszerű egy 300 oldalas atlaszt mindenhová cipelni: )

Gondolom nem árt a lencséket néha tisztítani,erre is van vmilyen speciális tisztító?

2013. nov. 19. 05:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!