Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A parázson járásra mi a...

A parázson járásra mi a tudományos magyarázat?

Figyelt kérdés

Voltam már 2* és valóban nem éget, teljesen hihetetlen, hogy ott izzik a parázs és sérülésnek csekély jele sincs.

Hogy létezhet ez?

Ha jól tudom 850 C fok a parázs hőmérséklete, szal nem is alacsony (mihez képest, de ha belegondolunk, hogy a kb 60-70 C fokos vas nekem égette már meg a tenyerem meg a talpam amikor nyáron egész nap kint volt, vagy elég a 100 C fokos szaunára gondolni, törülköző nélkül lehetetlen lenne felülni a padra, mert éget, kezet lerakni kizárt.)

Arról nem is beszélve, hogy az ember nem fut rajta, hanem egyszerűen sétál, hosszabb ideig is áll rajta, illetve volt olyan, akinek a talpába bele is tapadt, úgy pöckölte ki.

Ha nem a saját szememmel látom meg én magam is csinálom, nem hiszem el!

2015. jún. 2. 08:52
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

"1.Igen, hihetőbbnek tartom, hogy valami agyi tevékenység vagy működés ilyenkor gátolja a fájdalomérzet kialakulását illetve a sérülés bekövetkezését.

2.Amit kaptam nem nevezném tudományosnak, vagyis rá lehet húzni, de izzadságra fogni, hogy az izzó parázs nem égeti szét a lábad, az inkább a röhej kategória. "

- Minek kérdezel, ha el sem olvasod a válaszokat részletesen? Úgyis jobban tudod!

- Gratulálok. Ha ennyi realitás érzéked nincs, és nem hallgatsz a tájékozottabbakra, akkor töröld szárazra a lábad és állj több egész percre bele a legjobban világító parázsba ja és persze gondolja arra, hogy minden szuper lesz, és meglátjuk, kinek volt igaza. :D

2015. jún. 2. 12:00
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

"1.Igen, hihetőbbnek tartom, hogy valami agyi tevékenység vagy működés ilyenkor gátolja a fájdalomérzet kialakulását illetve a sérülés bekövetkezését. "

-Ez amúgy részigazság. Pl. nagyon magas adrenalinszint esetében valóban kb. zéró lesz a fájdalomérzet, ez a túlélést szolgálja. Csakhogy ez semmiben nem csökkenti az elszenvedett sérülések súlyosságát...

-Tekintve hogy itt nem szenvednek súlyos sérüléseket, nyilvánvalóan fizikai oka kell legyen ennek.

-Ha már témánál vagyunk a "nagy sámán-jelölt kókler" egyébként leüvöltötte azt, aki valóban megállt a parázs kellős közepén! :D

És tényszerűen hazudott a hőmérsékleti viszonyokról is. ld ólom olvadáspontja, parázs felszíne vs belseje...

2015. jún. 2. 12:07
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom mit kell ezt itt túl fejteni....

-1.Nem a belsejébe lépkedsz a külső felszíne szigeteli a hőt.

-2.Szimplán azért nem égsz meg/el mert nem olyan meleg...

-3.Itt semmi adrenalint nem kell bele számolni aki 100.-szor csinálja meg abba semmi adrenalin nem termelődik.

Röviden a külseje nem olyan meleg,850 C lazán bele égne a lábadba.

-Egy sima példa: Egy forró tárgyat pl parázs,főt krumplit meg fogsz dobálod egyik kezedből a másikba nem égeted meg a kezedet,de még ha tartod is a kezedbe egy 5-15 mp-ig nem fog feltűnni a forróság utána már kellemetlen lesz,de ha rámarkolsz szét égeti az egész kezedet.

2015. jún. 2. 13:12
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Ja meg azt elfelejtettem le írni előtte leöntik vízzel így a külseje lehűl és csak a belseje forr neki.
2015. jún. 2. 13:20
 15/19 Vree ***** válasza:
100%

A szén alapban rossz hővezető, és nem ragadós. A láb nedvességének, úgy hallottam, kisebb a fontossága, bár nem hátrány. Inkább az a fontos, hogy az ember se ne túl lassan haladjon, se túl gyorsan (mert a futással mélyebbre belenyomná a lábát).

Nyilván az a lényeg, hogy amikor azt mondod "ha jól tudom 850 C" akkor max az izzó parázs belejére gondolsz, egy átforgatott/leöntött/levegővel sokáig érintkezett külső réteg már messze alacsonyabb hőmérsékleten van, amit a bőr még kibír.

2015. jún. 2. 18:33
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Pedig kedves kérdező az eddig hozzászólók jó támpontokat adtak.

Egyrészt a parazsat a tűzön járás előtt szétgereblyézik, így az ösvényen, amin haladsz, jobban érintkezik a parázs teteje a levegővel, így az jobban hűl. Sőt hamuréteg is keletkezik rajta, ami jó hőszigetelő (a parázs is az), így még alacsonyabb lesz a parázs talpad felé néző felének a hőmérséklete.

A másik fő tényező az, hogy a talpad - ami ugyancsak nem jó hővezető - kevés ideig, kis felületen érintkezik a parázzsal így nem tud elegendő hőenergiát átadni a talpadnak - megsütve ezzel azt. Sőt - mint az előző hozzászólók is utaltak rá némi nedvesség is közrejátszhat (tűzön járást általában nyáron szoktak végezni, amikor jobban izzad az ember; illetve az esemény "felfokozottsága" még jobban rásegít erre) - lásd Leidenfrost-effektus.

Az emberi tényező ebben csak annyi, hogyha mindezt nyugodtan, nem kapkodva csinálod, akkor kisebb az esélye, hogy a lábad elmerül a parázsszőnyeg belsejében megégetve azt.

Szóval semmi ördöngösség nincs benne, csak a fizikai (és emberi) tényezők megfelelő kombinációja.

Ajánlott néznivaló (Adam Savage prezentálja az emberi tényezőt ;) ): [link]

Olvasnivaló: [link]

Illetve: [link]

2015. jún. 3. 21:21
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Soha nem értem, hogy akkor miért kérdez valaki, ha ő úgy is jobban tudja... :)

2015. jún. 3. 21:25
 18/19 Vree ***** válasza:
100%

Ha hideg külsejű valami beletapad a lábadba, akkor tökmindegy.

De te voltál ott, te tudod mi történt, ha nem csak "tudod" hogy 850 a hőmérséklete, hanem konkrétan ott meg is mérted vagy nem tudom, hogy ott milyen hőfokú cuccokat pöcköltek magukról az emberek, akkor csodát láttál és kész.

Én azt tudom mondani, hogy ha hosszasan álldogálltál rajta, akkor nem lehetett annak a külseje olyan hőmérsékletű, ahogy állítod, és ennyi.

Ha azt mondod, hogy igenis olyan forró volt, akkor nem tudok magyarázatot. Az összes fenti infó akkor más módszerről szól. (Amúgy hallottam karitatív módon, promócióként, amatőrökkel rendezett tűzönjárásról is, ahol szintén a fent leírtak volt a lényeg. SZal akkor a te élményed valami más elv szerint működött, mint amit mi ismerünk.)

2015. jún. 3. 23:40
 19/19 anonim ***** válasza:

A Kérdező fejébe vette, hogy erre nincs egyszerűen fizikai magyarázat, "ezt nem hiszem el", csodaként éli meg a történteket és maga rendkívül elfogult, kivált, hogy maga is érintett. Ettől fogva nem sokat érnek a teljesen logikus hőtani érvek...

Csak tudnám, hogyha meggyőződéses és érvekkel nem lehet rá hatni, akkor mi célja volt a kérdésének.

2015. jún. 4. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!