A parázson járásra mi a tudományos magyarázat?
Voltam már 2* és valóban nem éget, teljesen hihetetlen, hogy ott izzik a parázs és sérülésnek csekély jele sincs.
Hogy létezhet ez?
Ha jól tudom 850 C fok a parázs hőmérséklete, szal nem is alacsony (mihez képest, de ha belegondolunk, hogy a kb 60-70 C fokos vas nekem égette már meg a tenyerem meg a talpam amikor nyáron egész nap kint volt, vagy elég a 100 C fokos szaunára gondolni, törülköző nélkül lehetetlen lenne felülni a padra, mert éget, kezet lerakni kizárt.)
Arról nem is beszélve, hogy az ember nem fut rajta, hanem egyszerűen sétál, hosszabb ideig is áll rajta, illetve volt olyan, akinek a talpába bele is tapadt, úgy pöckölte ki.
Ha nem a saját szememmel látom meg én magam is csinálom, nem hiszem el!
"Ha jól tudom 850 C fok a parázs hőmérséklete, szal nem is alacsony"
-Lehet, hogy rosszul tudod. Nem tudom mire alapozod, hogy 850 C ?? Mifelénk egy félnótás sámánjelölt hadovált ennél magasabb hőmérsékletről, de bizonyításképpen ólmot dobtak rá. Az ólom előbb utóbb megolvadt valóban. Mennyi is az ólom olvadáspontja? :)
-Persze lehet, hogy belsejében akár 800 C is van, de te ugyebár a felszínén sétálsz. Ha a feszíne 850 C-fokos lenne, akkor szerintem fehéren világítana :D
"(mihez képest, de ha belegondolunk, hogy a kb 60-70 C fokos vas nekem égette már meg a tenyerem meg a talpam amikor nyáron egész nap kint volt, vagy elég a 100 C fokos szaunára gondolni, törülköző nélkül lehetetlen lenne felülni a padra, mert éget, kezet lerakni kizárt.)"
-Nem mindegy, hogy valamire rámarkolsz, leülsz rá percekig, vagy végigsétálsz rajta.
"Arról nem is beszélve, hogy az ember nem fut rajta, hanem egyszerűen sétál, hosszabb ideig is áll rajta, illetve volt olyan, akinek a talpába bele is tapadt, úgy pöckölte ki."
-Nos, ha a talpadon van némi nedvesség, izzadság, akkor az átmenetileg sok hőmennyiséget igényel, hogy elpárologjon. Másrészt ha sétálsz is rajta, akkor is egy egy pillanatra érintkezik a talpad a parázzsal és egy egy lépéssel fél-egy métert megteszel, talán még egy pici megállás is belefér...
-Hidd el nekem, más lenne, ha SZÁRAZRA TÖRÖLT talppal BELEÁLLNÁL 3-4 percre, oda, ahol piroslik!
1. A parázs külső felszíne nincs 850 fokos, hamar leadja a belsejéből jövő hőt.
2. Elég rücskös tud lenni, szóval aránylag kis felületen érintkezel vele. Ha egy napos nyári délutánon kellene végigsétálnod a sötét, forró aszfaltjárdán mezítláb, azt jobban megéreznéd.
3. A talp (és általában a bőr) kicsit mindig nedves, ez megvédi a hőtől.
Tudományost kértem, nem mesét.
"Nos, ha a talpadon van némi nedvesség, izzadság, akkor az átmenetileg sok
hőmennyiséget igényel, hogy elpárologjon."
Igen, tehát ha van egy kis víz a lábamon akkor az izzó parázs meg se kottyan, bezzeg ha száraz lábbal állnék percekig...
Ellenben a nap által felmelegített vaslemezre, amivel a vízóra aknája le van takarva, az viszont pillanatok alatt megégeti.
Másrészt nem mondtam, hogy percekig ültem a szaunában, mivel nem is lettem volna rá képes.
Azt, hogy a szaros 0,00001 ml víz miatt nem éget a parázs, ugyan úgy nehéz elhinnem.
Sokkal hihetőbb, hogy a szellemi erő az, ami meggátolja a talp égését?
Miért kérsz tudományos választ, ha aztán a hitedre alapozva cáfolod azt?
"Sokkal hihetőbb, hogy a szellemi erő az, ami
meggátolja a talp égését?
Miért kérsz tudományos választ, ha aztán a
hitedre alapozva cáfolod azt?"
1.Igen, hihetőbbnek tartom, hogy valami agyi tevékenység vagy működés ilyenkor gátolja a fájdalomérzet kialakulását illetve a sérülés bekövetkezését.
2.Amit kaptam nem nevezném tudományosnak, vagyis rá lehet húzni, de izzadságra fogni, hogy az izzó parázs nem égeti szét a lábad, az inkább a röhej kategória.
A végén kiderül, hogy a láván is át lehet gyalogolni, csak kell pár vízhólyag.
Lehet gyalogolni, minden csak azon múlik, hogy mi van a láva és a talpad között. Igazából most is láván gyalogolsz, sétálsz, alszol, csak van közted és a láva között néhány szigetelő réteg.
Mint írták az izgalom egy agyi tevékenység, amitől jobban izzadhat a lábad.
A vizet már elmagyarázták. Csak fel kell fogni, hogy a víz melegítéséhez és párolgásához milyen iszonyatos hők kellenek. Nem tudom hogyan tudnám ezt szemléletesebbé tenni. És nem is gondolom, hogy ez az elsődleges oka a jelenségnek.
Amit magyaráznék egy kicsit, az a hővezetés. Öntöttek már a kezedre folyékony nitrogént? Nem lesz tőle semmi bajod. Az is részben ilyen jelenség. A parázs rossz hővezető. Megégetésre mi mindig a legelső példa ami az eszedbe ötlik? A vas. Miért? Mert a vas nagyon jó hővezető, így nagyon hamar megéget, akár kis hőmérséklet különbségeknél is. Ellenben a parázs vagy éppen a fa rossz hővezetők. Vas hővezetési tényezője 81, a fáé 0,14, a parázsé a laza szerkezete miatt valószínűleg még kisebb. Ez hatalmas különbséget jelent, több mint 100-szorost. Gyakran bográcsozásnál kézzel rakok arrébb olyan fadarabokat, amik a kezemtől pár centire égnek. Általában nem égetem meg magam. Igaz, hogy nagy a hőmérséklet különbség, de csak nagyon lassan történik meg a hőátadás. A szaunában is a mondjuk 100 fokos padokon végig tudsz sétálni, mivel a fa is rossz hővezető, de mondjuk egy 100 fokos vason nem nagyon tudnál sétálgatni, sőt szerintem futni sem, egy pillanat alatt odaégne a lábad.
Ami megéget, az nem a hőmérséklet, hanem a hő. És akármekkora hőmérséklethez akármekkora hő tartozhat, pl a hővezetési tényezőtől (és más paraméterektől) függően.
"A végén kiderül, hogy a láván is át lehet gyalogolni, csak kell pár vízhólyag."
Azért a "láva" és a parázs között szerintem van majdnem egy nagyságrend különbség Celsiusban. Egy lávafolyás mellett még egy méterre ácsorogni sem tanácsos, mert átgrilleződsz, mint egy csirke.
A bőr meg mindig nedvesen tartja magát, akkor is, ha megtörlöd. A talpat nem lehet szárazra törölni, mindig átjárja a nedvesség, ami pótlódik. A másik, hogy a talp bőre vastagabb, mint más máshol. Legközelebb próbálj meg négykézláb állni. Kíváncsi vagyok, a tenyered is olyan jól bírja-e.
Szóval a fenti magyarázatok külön talán nem lennének elegek, de együtt működhetnek. Ezen kívül abban is lehet valami, hogy a fájdalomszint lecsökken, és ez valóban kontrollálható az agyunkkal. De a hólyagok ellen nem az agy véd meg. (Ha már tudományos magyarázatot kértél a tudomány kategóriában.)
"100 C fokos szaunára gondolni, törülköző nélkül lehetetlen lenne felülni a padra, mert éget, kezet lerakni kizárt."
Próbálj meg ráállni. Határozottan elviselhetőbb lesz.
Végigcsináltam én is.Előttem gereblyézte fel a tüzelő ember a parázsszőnyeget és kicsit én is elbizonytalanodtam. Kiszárad diófa törzset hasogattak fel és abból lett a parázs tehát meg volt a kalóriája.
Nem kerestem rá magyarázatot mert engem de gondolom téged is elégedettség érzése öntött el hogy végigmentél rajta.
A hozzáfűzött(ezoterikus) magyarázatokat végighallgattam de jelentőséget nem tulajdonítottam neki mint annak sem hogy minek milyen a hővezető képessége.
A szerelmet sem érdemes ízekre szedni mert lecsupaszítva már nem oly nyomot hagyó élmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!