Egy hajón 100 rabot szállitanak egy börtönszigetre, ahonnan lehetetlen megszökni.Életfogytiglan szabadságvesztésre itélték őket, de van egy lehetőségük a szabadulásra. A rabokat a börtönben ki szokták vinni sétálni egy kis udvarba. Véletlenszerűen választják ki, hogy kit visznek sétálni, mindig egyszerre csak egyet. Ha valamikor egy rab biztosan meg tudja mondani, hogy már mindenki volt kint sétálni, akkor mindannyian megszabadulnak. Az udvarban van egy lámpa, amelynek a kapcsolóját csak a rabok kezelhetik, amikor éppen sétálnak. A szigetre tartó hajón a rabok beszélgethetnek, kialakithatnak valamilyen stratégiát, a szigeten azonban semmi módon nem érintkezhetnek, és nem látják a cellájukból a lámpát. hogy szabadulhatnak meg?
Írja a feladat, hogy lehetetlen megszökni, akkor nincs értelme annak a kérdésnek sem, hogy hogyan szabadulhatnak meg.:)
2010. febr. 26. 21:06
2/12 anonim válasza:
megbeszélik hogy amikor valamelyikőjük kint van sétálni írja fel a nevét valahova, vagy vésse bele, vagy akár megszámozzák magukat és a számokat vésik oda, és a rabok mindig figyelik hogy mennyien voltak már sétálni és ha mind megvan akkor szólnak hogy hékás kint voltunk mindannyian hadd menjünk el
2010. febr. 26. 21:12
3/12 anonim válasza:
A hajón kiválasztanak maguk közül egyet, és megbeszélik, hogy ő csak LEkapcsolhatja a lámpát, ha kimegy sétálni. A többi 99 csak FELkapcsolhatja, méghozza csak egyetlenegyszer. Akinek csak lekapcsolni szabad, az számol, hányszor kapcsol le, és ha meg van a 99, szabad a gazda.
2010. febr. 26. 21:29
4/12 anonim válasza:
gratulálok az előzőnek!
szinte a kérdés feltevésével egyidőben láttam a kérdést, azóta már háromszor rugaszkodtam neki a megoldásnak, de mindig elakadtam ott, hogy egy kétállapotú elemmel hogyan tudják az állapotváltozást nyomon követni.
bevezettem mindenféle változót, de elvetettem az ilyen megoldásokat, mert akkor felhigult a feladat - éreztem, hogy lenni kell megoldásnak, de nem jöttem rá.
ügyes!!
2010. febr. 26. 21:44
5/12 anonim válasza:
jól hangzik a 21:29, de én úgy értelmezem, hogy akkor a lekapcsolósnak 99-szer kell kimennie sétálni, hogy ennyiszer lekapcsolhassa a lámpát. honnan tudja, hogy a többiek közül mindenki volt már sétálni és mondjuk nem 2 embert vittek ki állandóan felváltva?
2010. febr. 26. 22:38
6/12 anonim válasza:
valóban minimum 99 -szer kell lekapcsolónak kimenni.
ha állandóan ugyanazt a két embert viszik felváltva ki, akkor a feladatnak nincs megoldása, mivel a maradék 97 rab (feltételezve, hogy a lekapcsoló egyszer kiment sétálni)soha nem megy ki - de ez a megoldás logikáját nem befolyásolja.
2010. febr. 26. 22:53
7/12 anonim válasza:
ok, a logikát értem, csak benne volt a leírásban, hogy ha biztosan tudja, akkor szabadok. de ezt csak akkor tudhatja biztosan, ha a feladatot kiegésztítve feltételezzük, hogy sorban viszik ki őket, és mindegyik felkapcsolós után őt mégegyszer kiviszik, hogy lekapcsolhassa. viszont a véletlenszerű kiválasztás nem erre utal.
2010. febr. 26. 23:42
8/12 anonim válasza:
a véletlenszerű kiválasztás csak arra utal, hogy a rabságban eltöltött idő minimum 100 nap, de akár végtelen hosszú is lehet.
2010. febr. 26. 23:59
9/12 anonim válasza:
de hiába megy ki akárhányszor a lekapcsolós rab, akár 1000-szer is lehet kint, ha véletlenszerűen választják a rabokat, mindig van egy nem 0 valószínűsége, hogy egyikőjük mindaddig egyszer sem volt kint. Vagy nem?
2010. febr. 27. 22:09
10/12 anonim válasza:
pontosan.
ezért írtam, hogy a rabság minimális időtartama 100 nap, ha minden nap másik rabot visznek kisétálni, de előfordulhat, hogy sohasem szabadulnak, mert van olyan rab, akit soha nem visznek ki.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!