Mi a megoldás ebben a fejtörőben?
Egy fogadóshoz egyszer beállított egy vándor. Pénze nem volt, de felajánlotta, hogy 7 szemből álló (nyílt) ezüstláncából minden nap ad egy szemet a fogadósnak, amíg csak nála lakik.
Legalább hány szemet kell elfűrészelnie láncából, hogy ilyen módon minden nap elszámolhasson a fogadóssal egy héten keresztül?
Szabad már odaadott láncszemet visszakérni és hosszabb láncot adni helyette.
Három szemet kell elfűrészelni.
dellfil
Bocs, az utolsó mondat megváltoztatta a leányzó fekvését Elég kettő szemet elvágni. Lesz egy egytagú, egy két tagú, és egy négytagú "lánc". Ezzel minden nap, naprakészen fizethetsz.
dellfil
Basszus! Elég egy is! Így lesz három "láncod"! Egy, kettő és négytagú!
dellfil
Ja, és persze ez a láncszem a "hármas". Azt vágom el. Ő lesz az "egytagú". :DDD
dellfil.
Jó vagy :D Én még azt se értettem mi a feladat,de így már világos.
Tehát van egy hétszemű nyitott láncod. "Nyitott" azt jelenti hogy egy helyen már "el van vágva", tehát tulajdonképpen egy szál rajta 7 golyóval, így:
o
o
o
o
o
o
o
És az a lényeg hogy minden nap végén maradhasson a fogadósnál annyi láncszem ahányadik napról szó van, de minél kevesebb részre vágjuk szét a láncot. Vili.
Tehát az a megoldás hogy az a legjobb ha így vágja szét a láncot:
o
----
o
o
----
o
o
o
o
Tehát két vágással lesz egy 1-es, 2-es és 4-es láncdarabja.
Első nap: 1=1
Második nap: 2=2
Harmadik nap: 2+1=3
Negyedik nap: 4=4
Ötödik nap: 4+1=5
Hatodik nap: 2+4=6
Hetedik nap: 1+2+4=7
(Mintha azt mondtad volna hogy egy vágás is elég - bocs az hogy jött ki?)
Egyébként, ha belegondolsz...Ez az egész tiszta 2-es számrendszer :D
Vegyünk például egy fokkal nehezebbet: a láncnak 15 szeme van, 15 napra, hány darabra vágod? A válasz ugyanígy 1,2,4,8. (A kettő négyzetszámai, mert ezek összeadásával mindig ki lehet hozni bármilyen számot. Ugyanaz az elv, amivel a bitek működnek a számítástechnikában.)
Mellesleg, neki mer valaki vágni az általános megoldásnak? :) X napot töltesz a fogadóban, és van egy X szemű láncod. Hogyan írható fel, hogy mi szerint kell darabolnod a láncot?
(Mondjuk értem hogy azt mondod hogy ha egy láncszemet fűrészelsz körbe:
o
o
----
o
----
o
o
o
o
akkor az nem két vágás hanem egy...Nem tudom. A szálat igazából kétszer vágod el tehát nálam kettőnek számít, bár lehet hogy nem olyan fajta ezüstláncot képzelek magam elé mint amit a feladat kiagyalója gondolt.)
Kedves Vree!
Láncról van szó, nem fonálra fűzött gyöngysorról!
A lánc szemei egymásba vannak fűzve. A feladat megoldásakor a legegyszerűbb láncmegoldás a logikus. (Mi a csodának variálnánk szét a feladatot azzal, hogy hallgatólagosan valami bonyolult sokszorosan fűzött láncot képzelünk oda?)
Mármost NYITOTT, HÉT SZEMŰ láncról van szó.
A "Legalább hány szemet kell elfűrészelnie láncából..." kérdésre a leírt feltételek mellett, a válasz: EGY SZEMET KELL CSAK ELFŰRÉSZELNI. :)
Azt nem értem, hogy az első öt válaszomból ez hogy nem derült ki. Az ötödik válaszomban még a mechanizmusát is elmondtam. Sebaj, elmagyarázom mégegyszer.
Van egy egyszerű láncod. Nyitott, és hét láncszem egymásután fűzéséből készült. Ha egy láncon egy szemet elvágsz (vagy kinyitsz) - és ez a szem NEM szélső szem - a lánc ketté vehető. Igen ám, de bónusznak ott a nyitott láncszemed is!! Vagyis egy vágással HÁROM lánc darabhoz jutottál! Tehát ha a (valamelyik) végétől a harmadik láncszemet EGY vágással kinyitod, kapsz egy "egytagú", egy "kéttagú" és egy "négytagú" láncdarabot. Ezekkel már gond nélkül kifizetheted a fogadóst, a leírt feltételek mellett.
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!