Milyen magasról kéne leugranom ahhoz, hogy 2 percig essek?
Itt inkább az a kérdés mekkora sebességre gyorsulsz fel 2 perc alatt 10m/s^2 gyorsulással.
továbbá
a=s/v
már csak ezekből a képletekből is lehet sejteni, hogy a gravitációs gyorsulás nem függ a testek tömegétől (az hogy mekkora helyzeti energiád lesz az már igen)
Galilei meg ilyenek Newton... Amúgy ha ez mind érdekel miért nem figyelsz oda fizikán?
> „Itt inkább az a kérdés mekkora sebességre gyorsulsz fel 2 perc alatt 10m/s^2 gyorsulással.”
De jó, hogy ott van egy kérdés, és kitalálsz helyette egy másikat…
> „már csak ezekből a képletekből is lehet sejteni”
Egy képletet írtál, és az is rossz.
Wadmalac válaszához csak annyit tennék hozzá, hogy az számít a legtöbbet, hogy milyen pózban esik a kérdező. Szerintem néhány ezer méteresre már csak ezzel is ki lehet nyújtani a válaszok időtartamát. Szóval 4-7 ezer méter. (Számít még a levegő sűrűségének változása és a tömeg is, bár ezek kevésbé. Jah, és az, hogy akarsz-e nyitni ejtőernyőt a végén.)
> „de ugyan azt mondtam én is mint wadmalac”
Bocsánatot kérek, nem akartam kiforgatni a szavaidat, de fura volt, amit írtál.
És én is elrontottam, mert Wadmalac egy aránylag kicsi esési sebességgel számolt, tehát alsó becslést adott a magasságra, így 4-7 ezer helyett inkább 6..10 ezer métert kellett volna írnom.
Igen, az számít a legtöbbet, hogy milyen pózban ugrasz, széttárt karokkal, vagy fejest, testhezálló-e a ruha, stb.
És bizony számít a levegő sűrűségének változása is: 6 km magasan már kevesebb mint a fele a felszíninek, tehát a sebességed is 1,4-1,5-szerese, akár 300 km/h feletti is lehet ott fent.
Az durva :-) Akkor majdnem a tetejéig kell másznom a Mount Everestnek és onnan leugranom, ha két percig akarom élvezni a szabadesést :-)
Akkor ha valaki a tizedikröl kiugrik, egy mp se kell, hogy földet érjen? :O
Akkor körülbelül 2,5 s kell. Ott nincs idő felgyorsulni.
Másrészt a Mount Everestről nem tudnál ennyit esni, itt van, hogy hova kell másznod, ha a lehető legtovább akarsz:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!