Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van valami előnye annak ha az...

Van valami előnye annak ha az ember Mensás?

Figyelt kérdés
van itt olyan aki benne van ebbe klubba?

2015. máj. 15. 17:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Ez olyan mintha lenne egy márkás karórád vagy cipőd. Rá van írva valami de különösebben semmi másra nem jó. Persze a cipőt bárki megvetheti, ehhez meg kell ész.
2015. máj. 15. 19:35
 12/19 Shai-Hulud ***** válasza:
95%

Van előnye a dolognak.

Ha ebben a társaságban el akarod mondani a gondolataidat valakinek, nem kell többször, különbözőképpen előadnod, általában már elsőre is megértik. :-)

Ez például határozottan előny.

@2xSü:

Ez az erősen ellenséges, negatív vélemény pontosan ugyanabból fakad, amiből például a diplomások elleni negatív hozzáállás. Mert ugye egy diploma semmire sem jó, és attól nem lesz okosabb valaki, hogy diplomája van, tehát teljesen felesleges és értelmetlen dolog.

Érdekes, hogy ezt a véleményt minden esetben olyanok hangoztatják, akik nem rendelkeznek diplomával. Diplomás embertől még soha nem hallottam, hogy felesleges hülyeségnek tartaná a diplomát.

Ugyanígy a magas IQ-t is azok tartják haszontalannak, akiknek nem magas. Egyetlen mensás sem panaszkodott még, hogy hű de szar dolog a magas IQ, és de jó lenne, ha neki alacsonyabb lenne.

@19:35

"Persze a cipőt bárki megveheti, ehhez meg kell ész."

Nos... így is fogalmazhatjuk, _EZ_ az előnye a dolognak.

Pedro

--------

Egy rókáról.

Lát vala az róka igen szép szőlő fejeket, teljeseket immáran és meg érteket. És mikoron igen kévánna azokba enni, és minden tudományát reá vetette volna, mint azokhoz férkezhetnék. Végre, mikoron meg ösmeré, hogy minden igyekezeti héjába való volna és kévánságának eleget nem tehetne, erömét bánatra fordítá és mondá: Ez szőlő fejek még nem értenek, hanem igen savanyúk és fog váslalók

Értelme.

Okosnak mindennek ezt kell tartani eszébe,

Hogyha mit kéván, és nem lehet kezébe,

Azt úgy tettesse, hogy nem akarja tenni tegzébe.

(Forrás: Esopus fabulái, mellyeket mastan újonnan

magyar nyelvre fordított Pesti Gábriel)

2015. máj. 15. 23:51
 13/19 A kérdező kommentje:
köszi!
2015. máj. 15. 23:58
 14/19 anonim ***** válasza:
8%
De ha megfordítjuk a dolgot akkor hátrányod nem származik belőle, ha nem okoz gondot a tagdíj befizetése.
2015. máj. 16. 00:07
 15/19 2xSü ***** válasza:
93%

> Ez az erősen ellenséges, negatív vélemény pontosan ugyanabból fakad, amiből például a diplomások elleni negatív hozzáállás.

Azért van némi különbség. Egy diplomás és nem diplomás dolgozó, illetve szakma között lehet pl. anyagi jellegű rivalizálás. Ki keressen többet? Aki megtervezi a hidat, vagy az, aki alkalmasint mázsás súlyokat emelgetve, testi épségét kockáztatva megépíti a tervrajz alapján? A másik oldalról meg grafikus kollégám mondta: Irigyli, akik kapával és kaszával dolgoznak, mert ők a munka végeztével leteszik azt. Akinek viszont az agya a munkaeszköz, az nem tudja olyan könnyen otthagyni a munkahelyén. Mondjuk úgy, van mit elirigyelni egyiknek a másiktól, pl. egy magasabb fizetést. Ez a szembenállás úgy érthető is, vannak pro és kontra érvek, meg ami a lényeg van mit nyerni és veszteni azon, hogy melyik érv győz a másik felett.

De a Mensától – mint szervezettől, társaságtól –, illetve annak tagjaitól mit lehetne elirigyelni? Mi a szembenállás oka? Oké, értem, hogy ha esetleg savanyú a szőlő, de ez általában nem szokott ilyen harsány ellenséges véleményben megnyilvánulni. Én Mensa tag voltam. Büszke vagyok rá? Mérsékelten igen, az ember arra legyen büszke, amije van. Számos hiányosságom, hibám mellett legalább valamire büszke is lehetek. Gondolom mindenkinek megvan a maga képessége, amire büszke lehet. Hencegni nem szoktam vele, csak akkor említem meg egyáltalán ezt a tényt, ha előjön, a Mensa, vagy az IQ, mint téma. De pl. egy képet nem tudok megfesteni. Igencsak hiányosak az ilyen irányú képességeim. De ez bennem inkább úgy vetül le, hogy felnézek azokra, akik jól rajzolnak, festenek. Irigylem is őket, de valamit irigyelni csak akkor lehet, ha el is ismered. Zenésznek sem vagyok valami jó. Ezért is irigylem azt, aki jó zenész, mert szerintem ez egy értékes képesség, örülnék, ha én is rendelkeznék vele. De focizni sem focizok jól. Viszont enélkül meg remekül megvagyok. Soha nem vágytam rá, hogy jobb labdaérzékem legyen. Nem is irigylem, nem is becsülöm le a dolgot, egyszerűen csak hidegen hagy.

A csokitortát azért lehet irigyelni a másiktól, mert azt mi akarjuk birtokolni. A spenótot nem akarjuk birtokolni, így irigyek sem vagyunk azzal szemben, akinek a tányérjába az került. Ezért állok kicsit értetlenül az ilyen megnyilvánulás mögött, mert nem tűnik logikusnak, ezért furdal a kíváncsiság, hogy hogy áll össze egy ilyen kép valakiben.

Persze az is lehet, hogy nem irigység áll a háttérben, szimplán csak az illetőnek van egy olyan mensás ismerőse, akit nem kedvel, akivel konfliktusa van, és az ő jellemvonásait vetíti ki az egész társaságra.

2015. máj. 16. 00:59
 16/19 BringaManó ***** válasza:

"A csokitortát azért lehet irigyelni a másiktól, mert azt mi akarjuk birtokolni. A spenótot nem akarjuk birtokolni, így irigyek sem vagyunk azzal szemben, akinek a tányérjába az került. Ezért állok kicsit értetlenül az ilyen megnyilvánulás mögött, mert nem tűnik logikusnak, ezért furdal a kíváncsiság, hogy hogy áll össze egy ilyen kép valakiben."

Én meg nem értem, hogy akkor végül is miért nem érted ezt az irigységet: nincs neki, de szeretne – pont alátámasztottad. :-)

2015. máj. 16. 05:44
 17/19 Shai-Hulud ***** válasza:

Hiszen a róka-mese éppen erről szól. :-)

[Nekem nincs, tehát megmagyarázom, hogy nem is kell, és utálom azt, akinek van, ettől jobb lesz a közérzetem.]

Szerintem teljesen érthető reakció.

Pedro

2015. máj. 16. 08:20
 18/19 2xSü ***** válasza:

Jó, túlzás talán, hogy nem értem, de ez mindenféleképpen valami belső disszonanciát jelent. Ez megy úgy oldható fel szerintem, ha megkeressük egy ilyen érzés miértjeit, elkezdjük úgymond analizálni a dolgot. Mert alapvetően ez nem egy logikus viszonyulás.

Meg még mindig nem zárom ki az esélyét, hogy esetleg nem a „savanyú a szőlő” effektusról van szó, hanem valamiféle személyes élmény indukálja a válaszoló véleményét.

2015. máj. 16. 11:01
 19/19 BringaManó ***** válasza:

Hát, azért az emberi viselkedés nem mindig "logikus", talán nem mondok újat. :-) Ha nagyon nem, akkor meg lehet próbálni "kibogozni" és "kigyógyítani" – ha általános jelenség, akkor elég csak megérteni, és tudomásul venni. :-)

---

Igen, sokszor nagyon úgy tűnik, hogy személyes élmény alapján általánosít valaki, pl. amikor nagyon konkrétan leírja, hogy "a mensások" ilyen hülyék meg olyan beképzeltek meg amolyan kockák... (Miközben pedig tudjuk, hogy minden mensás másképp hülye. ;-)

De ezt az általánosítást nehéz igazán zokon venni, hiszen így működünk: nyilván mindenkiben élnek ilyen előítéletfélék különböző csoportokról – amelyek aztán vagy igazak a csoport egy-egy tagjára, vagy nem...

Persze azért sokkal jobb, ha valaki tisztában van vele, hogy ez csak a saját, "kis mintán alapuló" véleménye, és nem azt mondja, hogy a "mensások ilyenek-és-ilyenek, kibírhatatlan banda", hanem hogy "én csak kettőt ismerek ugyan, de azok ilyenek-és-ilyenek, rühellem is azt a két fazont rendesen"... :-)

2015. máj. 16. 13:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!