Csillagkapu Univerzum. Végzet. Fény feletti sebesség. Szerintetek az emberiség elérhet valaha ilyen technológiai fejlettséget?
ez a választ quorán olvastam egy hasonló kérdésre:
"Here's the thing that might one day make the sci-fi fans stop wasting their time trying to overrule Einstein:
Despite the fact that you cannot exceed the speed of light, that does not mean that you can't go to the stars. You can get to the stars as quickly as you wish to, because of Einstein, not despite him. Not "get to the nearest star in four years", but as quickly as you like. And you don't need a warp drive to do it.
All you need is to keep accelerating, through plain old conventional means. That's never ever ever going to get you faster than the speed of light, but it doesn't matter, because space itself will obligingly shrink in front of you. WHICH IS WHAT EINSTEIN TOLD YOU A HUNDRED YEARS AGO.
The faster you go, the more it shrinks, and you can get there as quickly as you like. If you were a particle in the Large Hadron Collider, you'd get to the nearest star in about 5 hours (neglecting the speed lost to escaping the sun's gravity and my own poor ability at doing these calculations, so take it with a grain of salt, but it's in the ballpark.)
Coming back is a bit of a problem, in that time passes differently back home, and you'd find on your return trip that everybody here was 8 years older. And if you went to Betelgeuse, pretty much everybody you knew would be dead. Nobody has any reason to think you can circumvent that, and very good reasons to think that the universe as a whole would have to be a very different place if it were possible to. There are no respectable physicists working on that problem, because it's not a problem for anybody except sci-fi fans who haven't yet understood that the century-old Einstein rules work in their favor."
> „Szerintetek az emberiség elérhet valaha ilyen technológiai fejlettséget?”
Az, hogy egyelőre minden jel arra mutat, hogy sohasem fogunk a fénysebességnél gyorsabban utazni, az nem jelenti, hogy nem fedezhetünk fel később egy olyan törvényt, ami ezt lehetővé teszi. Szerintem ilyet biztosan fogunk most egy jó darabig (pár ezer év) felfedezni, és azt is valószínűnek tartom, hogy soha se.
> „Szerintetek eljöhet az az idő, mikor at tudjuk lépni a fizika törvényei által szabott határokat?”
Nem, ez az idő szerintem a fizikai törvények definíciójából következően sohasem jöhet el. Ugyanis ha átlépnénk őket, az azt jelentené, hogy van egy olyan törvény, amit még nem ismerünk, és akkor az a törvény szabna egy új határt, amit nem tudunk átlépni.
"Ugyanis ha átlépnénk őket, az azt jelentené, hogy van egy olyan törvény, amit még nem ismerünk, és akkor az a törvény szabna egy új határt, amit nem tudunk átlépni."
Ezzel most mondtál valamit. Így még nem gondoltam erre. Viszont számomra akkor elgondolkodtató, hogy vajon valamikor a jövőben megoldható-e ez a dolog. Vagy örökre sci-fi kategória marad. Olvasgattam itt olyat, hogy elméletben lehetséges elérni/átlépni a fénysebességet, csak ahhoz végtelen mennyiségű folyamatos energia lenne szükséges. Legalábbis így emlékszem. Talán létezhet olyan még fel nem fedezett dolog, amivel gyakorlatban is megoldható lesz idővel. Feltéve, hogy az egyéb problémákra is lesz megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!