Szerintetek is hülyeség a nyári időszámítás? 24 év alatt 1 napot vesznek el tőlünk.
egy fontos kimaradt
- nyáron a Nap mindenképpen előbb kel és később nyugszik, főként nyár közepén. kérdés hogy az az egyetlenegy óra állítást a Nap hány nap alatt hozza be - amikor a Nap is behozná addig az időpontig tényleges ez a spórolási lehetőség, utána nincs mert a Nap megoldotta. tehát ez nem érvényes egész nyárra! x napig csak!
Akit nagyon megvisel, az tud ellene védekezni. Mondjuk úgy, hogy egy héttel előtte rákészül, minden nap 10 perccel korábban fekszik le, és korábban kel. Napi 10 percnyi lag nem hinném, hogy nagyon megviselné az embert
Ezt megpróbáltuk az idén, de mivel közbejött egy zh, negyedórákkal. Az eredmény majdnem ugyanaz, mintha az egyik nap egy órával korábban keltem volna. Még mindig álmosabb vagyok a szokottnál.
Gézengúz (#14) és #19:
Felhoztatok egy raklap érvet. Csak hogy ezek mind-mind az óraátállítástól függetlenül fennálló jelenségek. Pl. az, hogy valaki több műszakban dolgozik, vagy a karácsonyi díszkivilágítás az nem ellenérv, hiszen ezek az óraátállítás mellett és nélkül is fennállnak, az összehasonlítás mérlegének mindkét oldalán ott vannak, így nyugodtan lehet velük egyszerűsíteni. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy én több kávét iszok, többet használom az elektromos kávéfőzőt, így ezt nem kompenzálja az óraátállítás. De figyelem, a hiánya sem!
De ettől még van, amire van hatással az óraátállítás, arra hatással van, és a hatás mérhető.
Wadmalac (#18):
> Egyesült államokbeli felmérés alapján az időszámítás átállással nyerhető fogyazstáscsökkenés az éves fogyasztás 0,03 %-a.
> … Hát, kérem, ennyi áremelést hajlandó vagyok lenyelni, villamosjegyben, villanyszámlában is, hogy ne buzeráljanak az óraállítással.
Ez így érthető is lehetne, sőt talán pár éve hajlottam is volna erre a véleményre. De azon gondolkoztam el, hogy ha ennyit nem vagyunk képesek tenni a fogyasztásunk csökkentéséért – ami közvetett módon a környezetszennyezést is csökkenti –, akkor az azért elszomorító. Hiszen tulajdonképpen semmiről nem kell lemondanunk. Maradandó hatása nincs, nem lesz az óraátállítástól senki se szegényebb, se hülyébb, se csúnyább. Két hét, és el is felejti az ember. Sőt ősszel még sokan örülnek is, tehát még a kényelmetlenség is kompenzálva van.
Szóval összességében egy nagyon kis alkalmazkodást kellene megtennünk, a kényelmünkből kellene egy nüansznyit feladni – nem sokat, hiszen nem éhezni, nélkülözni, fagyoskodni kell –, és mi ezt sem akarjuk megtenni. Pedig azért országosan nem kevés hordóval kevesebb olajat kellene elégetni, ha alkalmazkodnánk.
Az emberek többsége panaszkodik, hogy hát környezetszennyezés így, meg meg globális felmelegedés úgy. Tegyenek már – mások – valamit. De ez azt jelenti, hogy az emberek maguk nem hajlandóak semmit tenni? Nézz kevesebbet TV-t, csökken legalább a te áramfogyasztásod. Oké, de ezért le kell mondani valamiről. Kapcsold le a villanyt, ha nem használod. Oké, de ez folyamatos odafigyelést igényel. Itt van most az óraátállítás. Mérhetően csökkenti a fogyasztást, semmiről nem kell tulajdonképpen lemondani, és nem igények extra figyelmet, csupán csak annyit kell bevállalni, hogy esetleg 1-2 napig egy *kicsivel* álmosabb, esetleg szétszórtabb vagy. Ha ennyi változást nem tudunk bevállalni, ha nem is óriási, de mégis mérhető, nem elhanyagolható fogyasztáscsökkentésért, környezetkímélésért, akkor sok reményt nem látok az emberiség előtt…
"De azon gondolkoztam el, hogy ha ennyit nem vagyunk képesek tenni a fogyasztásunk csökkentéséért – ami közvetett módon a környezetszennyezést is csökkenti –, akkor az azért elszomorító."
Holnaptól minden nap másfél percre kikapcsolom a PC-met, ezzel bőven túlteljesítem az évi 0.03%-ot, csak hagyjanak végre békén ezzel az idő oda vissza tologatással..
2XSü:
Értem a szempontokat, csak, még környezetvédelmi szempontból is annyi minden van, amivel kevesebb kényelmetlenséggel többet lehet tenni.
Üdvözletem 2xSü!
Valójában nem is érvelni akartam, csak az epés megjegyzéseimet gyűjtöttem csokorba.
Az órák előre állítása öl, a gugli ezt dobta ki:
Milyen márciusban reggel 6-ra dolgozni járni? A napok hosszabbodnak, végre nem kell sötétben melóba menni ( jobb látási viszonyok ). De jön az átkozott nyári időszámítás, és visszalöki az embert a sötétségbe.
Én ezért is nagyon utálom.
Örülök, hogy ellenvélemény link is jött, tényadatokkal.
Bár a cikk hitelét rontja a hir24 alapvetően demagóg stílusa. :)
Én megmaradtam átállítás-ellenesnek, tudva, hogy a pro és kontra mérlegen billeg.
Azért fáklyás tüntetést nem tervezek ellene. Már csak környezetvédelmi okokból sem. :D
Gézengúz:
Egyetértek a cikkel, nem azért írtam. Szerintem is a probléma demagóg leegyszerűsítése a csak áram-spórolás szempontjából történő vizsgálat.
Sok szempontot biztosan nem is lehet fontosságilag objektívan súlyozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!