Szerintetek is hülyeség a nyári időszámítás? 24 év alatt 1 napot vesznek el tőlünk.
Egyetlen napot sem vesznek el tőlünk, csak átnevezik az időpontokat az elcsúsztatottjára. Ha most hirtelen átneveznénk a dátumot december 10.ére, attól még nem lenne tél, és nem vennének el időt az életedből..
Régen elvileg statisztikák támasztották alá, hogy energia felhasználás szempontjából hasznos, de én ebben nem igazán hiszek, szerintem jelentősen megváltoztak azóta az energia felhasználási szokásaink (pl az én számítógépem is napi 24 órában be van kapcsolva)
Azért nem vesznek el 24 évente 1 napot, mert a télivel minden évben visszajön a kiesett 1 óra, tehát lényegében egálban vannak.
Én sem szeretem, habár nekem szerencsére könnyen áll át a szervezetem.
> Szerintetek is hülyeség a nyári időszámítás?
Nem hülyeség. A nyári időszámítással jelentős energiát lehet megspórolni, az ébrenléti ciklusunk jobban igazodik egy kicsit a világosság-sötétség ciklusához. Bár ahogy #1 utalt rá, ma egy csomó olyan fogyasztás van, ami nem függ annyira a világosságtól, sőt a világosság megteremtéséhez szükséges energia – köszönhetően a jobb hatékonyságú izzóknak – valamelyest abszolút mértékben is csökkent, de így is jelentős spórolásról van szó. A kérdés nem is az, hogy megéri-e önmagában, hanem inkább az, hogy nyerünk-e rajta annyit, amiért érdemes az óraátállítás negatívumait bevállalni.
> 24 év alatt 1 napot vesznek el tőlünk.
> Azt hogy érted ,h átnevezik?
Nem vesznek el tőlünk semmit. Egyrészt ősszel visszaállítjuk az órát, tehát ugyanannyit „nyerünk” is. De valójában nem vesztünk ilyenkor időt, és ősszel sem nyerünk. Csak az óramutatót toljuk arrébb, vagy digitális kijelzőn a számjegy lesz csak más. Illetve a világosság-sötétség ciklusához képest máskor végezzük a tevékenységünket. Két dél között tehát ugyanannyi idő telik el, csak éppen az adott időponthoz más számjegyet társítunk óraként. Télen is, nyáron is ugyanúgy delel a nap, ugyanúgy 24 óra van két dél között, még az óraátállítás napjaiban is. Csak történetesen nyáron 13:00-nak hívjuk ezt az időpontot, míg télen 12:00-nak.
> Megszüntethetik valaha?
Az óraátállítás a gazdasági válság korában terjedt el. Azóta sok országban megszüntették. Megszűnhet itt is természetesen, sőt akár dönthetünk úgy is, hogy a nyári időszámítást tartjuk meg, vagy – ami ezzel ekvivalens – időzónát is váltunk, és emellett is lehet érvelni. A legtöbb embert nem különösen zavarja a dolog. Néhány esetben viszont lehet belőle probléma, de ekkor is lehet fokozatosan alkalmazkodni.
Ha nem lenne óraátállítás, akkor nyáron este 8-kor sötétedne, 4-kor meg már sütne a nap. Télen pedig oké, hogy 5 körül sötétedne, de reggel 8-kor még sehol sem lenne a nap.
"24 év alatt 1 napot vesznek el tőlünk."
Ősszel meg 24 év alatt kapsz egy napot. Tehát ugyanott tartasz, ha jól számolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!