Ha a mongoloknak sikerül teljesen elfoglalni Európát, úgy széthulott volna idővel mint a Római Birodalom?
Elfoglalni talán.
De ők azt a módszert alkalmazták, hogy elpusztítottak minden emberi életet, így nem tudták őket hátbatámadni, sehol sem kellett külön megszálló erőket hagyni.
Hát ő.... pl. a Kijevi Rusz tagállamait sem mészárolták le, hanem külön-külön függőségi viszonyba kényszerítették őket. 1240 után ugyanúgy megmaradtak tehát a keleti-szláv városállamok (Moszkva, Tver, Kijev stb.) csak külön-külön a mongolok hűbéreseként (Novgorodot nem tudták egyedül így alávetni). A kijevi pátriárcha egyébként még szabadalomlevelet is kapott a mongoloktól, hogy szabadon járhasson-kelhessen a Rusz területén (de a mongolok úgy adták meg neki a szabadalomlevelet, hogy az egész Horda területén szabadon járhatott-kelhetett).
Nálunk is, igaz, hogy dúltak és gyilkoltak, de nem véletlenül akarták elfogni a magyar királyt... Az volt a céljuk, hogy vazallusi esküre kényszerítsék. Valószínűleg a többi nyugati országgal is ezt csinálták volna. De hogy ez miért nem működött volna, szerintem arra könnyű a válasz. Európa nem biztos, hogy több volt mint a keleti országok, de más. Ráadásul a felvonulási vonalak, a nagy távolságok miatt nem tudtak volna a mongolok berendezkedni Európában hódítóként. Kínát azért volt könnyebb meghódítaniuk, mert ott beleültek a császári székbe és kész, övék lett Kína (vagy nem tudom, hogy ment ez, de sztem így). De Európa az nem így működött.
"övék lett Kína (vagy nem tudom, hogy ment ez, de sztem így)"
Nem így :) Kína akkor épp szét volt esve több államra és hatvan évnyi kemény harcba telt míg teljesen el tudták foglalni az egészet. A különbség Európa és Kína között, hogy Kína ott van a szomszédban, mi meg rohadt messze vagyunk Mongóliától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!