Hogyan kell értelmezni a szeszesitalok címkéjén látható alkoholszázalékot?
A második vagyok ismét. Kicsit elbizonytalanodtam, már majdnem hagytam magam meggyőzni, de inkább utánanézte.
Wikipédia írja:
Térfogatszázalék, %(V/V)
100 cm3 oldatban (V0) lévő oldott anyag térfogata (VB), ami a térfogattört (ΦB) százszorosa:
%(V/V) = VB/V0.100%
Megjegyzés: a térfogatok nem összeadhatók, az oldat térfogata nem egyenlő A és B komponens térfogatának az összegével!
A másodiknak van igaza.
Elsőnek:
"A 4dl alkohol meg 6dl víz az pont egy liter"
A térfogatok nem additívak! (Ezt ha jól emlékszem középiskola első osztályában tanítják kémiából)
"Azt tudhatnád hogy csak abszolút alkohol(99% felett) és víz összekeverésekor lesz kisebb az össztérfogat már 96%-osnál sem."
Ezt nem tudom, neked hol tanították, de nagy marhaság.
A térfogatszázalék(v/v%)-ot úgy számolunk, hogy oldotta anyag térfogatát elosztjuk az oldat térfogatával majd megszorozzuk 100-al(mivel százalék).
"ez a szakmám merő véletlenségből"
Nem tudom ez alatt milyen szakmára utaltál, de biztos nem térfogatszázalék számítás a fő profilod.
Térfogatszázalék valóban nem összeadható, és pontos a fogalom hogy 100cm3 oldatban hány cm3 oldott anyag van.
Egy középiskolás tanuló.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!