Hogyan kell értelmezni a szeszesitalok címkéjén látható alkoholszázalékot?
eddig még nem írtam választ, de most már engem is érdekel a dolog. Itt ülök egy laborban, az alábbit csináltam:
összeöntöttem 5ml 70%-os etanolt (fertötlenítéshez használt, gyári), 5ml desztillált vízzel. a beméréshez használt automata pipettor pontossága 0,15ml.
9,8ml-t kaptam eredményül, tehát ez hibahatáron belül van. Azaz nem dönthetö el egyértelmüen, hogy a gép pontossága vagy a folyadékok elegyedése okozza a térfogatvesztést.
Hátha ez segít eldönteni valakinek.
Mellesleg annó énis azt tanultam, hogy a térfogatértékek folyadékoknál nem összeadhatók, de már régen volt, lehet hogy rosszul emlékszem.
Az alkoholnál minél kevesebb %-os, annál kisebb az elegyedéskor a térfogatvesztés. A szeszes italok V/V%-a tiszta alkoholra van vonatkoztatva (hány ml alkohol van 100 ml oldatban), de az előállítás során nem úgy készülnek. Pl egy 50%-os alkoholból 40%-osat csinálni simán lehet úgy, hogy közben nem számolunk térfogatvesztéssel.
A szeszfokot egyébként hitelesített szeszfokolóval mérik (a törvény szerint), ami az elegy fizikai tulajdonságaiból (fajsúly hőmérséklettel korrigálva) következtet az alkohol %-ra.
A laborban dolgozó ember nyilván tudja, hogy alkoholnál a V/V%-ot mindig az alkoholra vonatkoztatva értjük. Ha az itt nyilatozó kolléga nem akarja közröhej tárgyának kitenni magát, akkor árulja már el, hogy mi a munkája. Laboráns?
Mindent összevetve, a 40 V/V% alkoholban 40 ml alkohol van 100 ml oldatban, plusz van még benne 60 ml és még egy kicsi víz. Mindez a műszer mérési pontosságával módosítva, ami törvényileg talán 5% lehet maximum, ezt nem tudom pontosan.
Egy laborban dolgozó molekuláris biológus
xdxd hát ez nagyon jó volt!!
2 oldalon keresztül folyt a vita, mindenki írja, hogy én egy iskolás vagyok: én tudom!, én egy térfogat%-kal dolgozó ember vagyok (??) :én jobban tudom, majd az utolsó válaszoló kisujjból elmondja a tutit, és a végén szerényen hozzá teszi, hogy egy laborban dolgozó molekuláris biológus. :D :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!