Milyen hullámhosszú elektromágneses hullámmal lehet a legkönnyebben tűzet gyújtani?
Mintha erős lézerrel világítanánk ugyan arra a pontra egy ideig.
Arra vagyok kíváncsi hogy melyik hullámhossz az amelyikkel ugyan annyi energiával sokkal gyorsabban meglehet gyújtani a tűzet.
Ha ugyanannyi energiájú elektromágneses hullámról van szó akkor a e.m. hullám és az illető anyag kölcsönhatásának a milyenségétől függ.
Hogy egyszerűbben fogalmazzak olyan hullámhossz kell amit az illető anyag minél jobban elnyel.
Tehát nemcsak a hullámhossztól függ hanem az illető anyagtól is.
Ki lehet kísérletezni.
Pl.: a mikrohullámú sütő egy körülbelül 2,5 GHz-es (12cm) mikrohullámú sugárzást hoz létre, ami jól melegíti a vizet, kevésbé pl. a műanyagot.
Reflexiós spektrumokat lehet találni a neten, bár azok inkább az ultraibolyától a közeli infravörösig tartalmaznak adatot.
Milyen hullámhossz tartományban gondolkozol?
Akkor a közeli és távoli infravörös jöhet szóba.
A IR és a mikrohullám között van még a terrahertz-es sáv de ennek a sávnak a gerjesztése igencsak problémás.
A közeli és távoli infravörös reflexiós spektrumok elérhetők a neten csak nem könnyű megtalálni.
Milyen anyagról van szó?
Én arra keresnék rá, hogy a szerves anyagokban található tipikus kötések milyen hullámhosszon nyelnek el, és mennyire. Talán le lehet torrentezni a Handook of Optical Materials c. kétkötetes vastag könyvet, abban egy rakás komplex törésmutató benne van a hullámhossz függvényében is UV-től infráig.
Mindamellett lézert építeni azért nem olyan egyszerű, venni már sokkal inkább.
az még mesze van szerintem hogy honnan lesz lézer
de köszi én erre még nem annyira gondoltam és nem ismertem ezt a könyvet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!