Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Volt valami egeres kísérlet,...

Volt valami egeres kísérlet, nem tudom, milyen szavakkal keressek rá a google-ben, ismeri valaki esetleg, hogy mi a neve, vagy hogy van-e valóságalapja, vagy csak városi legenda?

Figyelt kérdés
Az volt a lényege, hogy egy-egy (pár emberből álló) csoport kapott egereket (vagy patkányokat), akiket labirintusban kellett versenyeztetni, és az egyik csapatnak azt mondták, hogy ők intelligensebb egereket kaptak, mint a másik csoport, és az egerek végül tényleg úgy teljesítettek a versenyben, mint amit a gazdáik elvártak tőlük. Tényleg volt ilyen eredményű kísérlet, vagy csak kitalált történet, vagy részben igaz? Köthető valaki nevéhez?

2015. márc. 1. 03:20
 1/5 anonim válasza:

Talan erre gondolsz?!

[link]

2015. márc. 1. 07:04
 2/5 anonim ***** válasza:
2015. márc. 1. 07:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Én nem hallottam még erről, legalábbis nem emlékszem rá. Viszont emberekkel kapcsolatban igen:

"Rosenthal és Jacobson klasszikusnak számító kísérlete. A kutatók általános iskolai tanároknak azt mondták, hogy néhány diákjuk teljesítménye a tanév folyamán várhatóan nagy javulást mutat majd. Egy nem létező teszt eredményeire hivatkoztak, valójában véletlenszerűen választották ki azokat a tanulókat, akiknek a neve szerepelt a listán. Az iskolaév végén egy valóságos intelligenciateszttel megmérték a gyerekek intelligenciahányadosát. Az eredmények szerint a korábban önkényes módon kiemelt diákok társaikhoz képest 10 ponttal nagyobb IQ-növekedést értek el. A tanárok gyors teljesítményjavulással kapcsolatos elvárásai, a fokozott figyelem tehát tényleges fejlődést eredményeztek a véletlenszerűen kiválasztott tanulóknál."

[link]

A Pygmalion-effektus (természetesen) nem csak a pedagógiában ismert jelenség.

2015. márc. 1. 08:33
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és linkeket! Berta, nem ismertem a pygmalion effektust, köszi szépen a linket, nagyon érdekes, ilyesmi lehet az egeresnél is, csak ott még közrejátszik az is, hogy kis állatok lévén még csak szemkontaktus, kommunikáció révén sem nagyon lehet rájuk hatni, csak az elvárás van meg. (Bár lehet, hogy a kísérletek alatt jobban jutalmazta az egereket a győztes csapat.) Egy gyereknél meg sajnos elég egy arcrándulás a tanár részéről, és máris elhiszi, hogy ő értéktelenebb.
2015. márc. 1. 09:33
 5/5 anonim ***** válasza:

Szívesen. :)

Most már tényleg kíváncsi lennék arra az egeresre... :D

Szerintem egyébként nem olyan buták az egerek, mint ahogy gondolná az ember. Vagyis nem tudom. Nekem volt aranyhörim többször is, azok elég kukák voltak. A tengerimalac talán egy fokkal értelmesebb volt. Viszont a patkányok meg - hozzáértők szerint - nagyon okosak. Szóval passz.

"Egy gyereknél meg sajnos elég egy arcrándulás a tanár részéről, és máris elhiszi, hogy ő értéktelenebb."

Ez sajnos nagyon igaz. :(

Ajánlom még szíves figyelmedbe az ún. holdudvar-hatást, ami szintén általános jelenség, de a tanár-diák viszonyban kifejezetten oda kellene figyelni rá, azaz tudatosan nem hagyni érvényesülni. (Elméletben a pedagógusoknak ismerniük kellene ezt is, ill. az előítéletességet is, és még sok-sok mindent, mivel a pszichológia kötelező tantárgy a képzés során, az alapoktól kezdve a fejlődéslélektanon át a szociálpszichológiáig; gyakorlatilag viszont sokan magasról tesznek minderre, én legalábbis ezt látom sajnos.)

2015. márc. 1. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!