Volt valami egeres kísérlet, nem tudom, milyen szavakkal keressek rá a google-ben, ismeri valaki esetleg, hogy mi a neve, vagy hogy van-e valóságalapja, vagy csak városi legenda?
Én nem hallottam még erről, legalábbis nem emlékszem rá. Viszont emberekkel kapcsolatban igen:
"Rosenthal és Jacobson klasszikusnak számító kísérlete. A kutatók általános iskolai tanároknak azt mondták, hogy néhány diákjuk teljesítménye a tanév folyamán várhatóan nagy javulást mutat majd. Egy nem létező teszt eredményeire hivatkoztak, valójában véletlenszerűen választották ki azokat a tanulókat, akiknek a neve szerepelt a listán. Az iskolaév végén egy valóságos intelligenciateszttel megmérték a gyerekek intelligenciahányadosát. Az eredmények szerint a korábban önkényes módon kiemelt diákok társaikhoz képest 10 ponttal nagyobb IQ-növekedést értek el. A tanárok gyors teljesítményjavulással kapcsolatos elvárásai, a fokozott figyelem tehát tényleges fejlődést eredményeztek a véletlenszerűen kiválasztott tanulóknál."
A Pygmalion-effektus (természetesen) nem csak a pedagógiában ismert jelenség.
Szívesen. :)
Most már tényleg kíváncsi lennék arra az egeresre... :D
Szerintem egyébként nem olyan buták az egerek, mint ahogy gondolná az ember. Vagyis nem tudom. Nekem volt aranyhörim többször is, azok elég kukák voltak. A tengerimalac talán egy fokkal értelmesebb volt. Viszont a patkányok meg - hozzáértők szerint - nagyon okosak. Szóval passz.
"Egy gyereknél meg sajnos elég egy arcrándulás a tanár részéről, és máris elhiszi, hogy ő értéktelenebb."
Ez sajnos nagyon igaz. :(
Ajánlom még szíves figyelmedbe az ún. holdudvar-hatást, ami szintén általános jelenség, de a tanár-diák viszonyban kifejezetten oda kellene figyelni rá, azaz tudatosan nem hagyni érvényesülni. (Elméletben a pedagógusoknak ismerniük kellene ezt is, ill. az előítéletességet is, és még sok-sok mindent, mivel a pszichológia kötelező tantárgy a képzés során, az alapoktól kezdve a fejlődéslélektanon át a szociálpszichológiáig; gyakorlatilag viszont sokan magasról tesznek minderre, én legalábbis ezt látom sajnos.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!