Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 15perces gondolkodás félálomba...

Meleg22 kérdése:

15perces gondolkodás félálomban, alig két percben. Többi lent?

Figyelt kérdés

Foglalkozok már pár éve félálom kutatással, álomfejtéssel hasonlók, és a legnagyobb félálmaim talán a 10-20percesek lehettek..

De ez most más volt.:

Tegnap éjjel mikor lefeküdtem, 00:46 volt, éppen elkezdtem valamit gondolkodni, ábrándozni, egy cselekményen, kicsit ellazulni hogy könnyebben juthassak emlékező alvás módba, ahogy szoktam, tudtam hogy még nem akarok aludni, mert a telefonon nem kapcsoltam be az ébresztőt, ezért csak gyors szusszanok egy pillanatot, aztán beállítom az órát, és alhatok, nagyjából..

Mint mondtam 46 volt a szusszanás megkezdésekor, és a gondolat cselekményt, amin gondoltam teljes mértékben átéltem, amolyan tudatos félálomba csöppentem volna?

És a kérdés igazából az hogy az álmoknál általában a bent töltött idő kevesebb mint amennyi idő a valóságban eltelik, itt viszont mikor felriadtam a cselekményből még csak 48 volt, azaz alig 2 percet voltam ebben az állapotban, de váltig állíthatom hogy a cselekmény amit ízig vérig átéltem megvolt 12-15 perces. o.o??

Hogy lehetséges? valamiféle olyan állapotba került az agyam, mint ahogy szokták mondani hogy lepörgött az életed is egy másodperc alatt, itt is valami hasonló történhetett?? egykét perc alatt negyed órányi adatot gondolt, és élt át az agyam??

2015. febr. 19. 10:19
 1/5 anonim ***** válasza:

Nekem a vonaton szokott ilyen lenni. Minden nap vonatozok, és hajnalban, korán reggel a monoton zötyögés mindig elringat. Ilyenkor "alszok is meg nem is", olyan is volt már, hogy magáról a fülkéről "álmodtam", hogy valaki beült, és amikor erre felriadtam, döbbenten vettem észre, hogy üres a fülke :D Amúgy utálom ezeket, mert mindig el akarok aludni, de félek attól, hogy nem szállok le időben, így mindig felriadok.

Na, de a kérdésre válaszolva... Én is tapasztaltam már, hogy így elbóbiskoltam, és ez őrült hosszú időnek tűnt, belemélyedsz ilyenkor egy ilyen elringatott édes ellazulásba. Mivel nem tudsz magadról, az idő múlását sem érzékeled. Az agyad viszont elkezd dolgozni őrült tempóban. Egyszer mintha tanultam volna olyasmit, hogy van egy elmélet, ami szerint azért alszunk, hogy az agy feldolgozza a minket ért mérhetetlen információt (ennek a kövtkezménye az álom, amire csak akkor emlékszünk, ha még nem jutottunk el az alvásnak egy mélyebb fázisába). Ez a felszínes szakasz (a pontosabb elnevezésére már nem emlékszem az álom szakaszának) ellazít, de az agyad dolgozik meg a szemed is mozog össze-vissza. Én is tapasztalom azt a vonaton, hogy amikor egy ilyenből felriadtam, hogy csak 5 perc telt el, ami nekem óráknak tűnt (ezért is félek, hogy túlmegyek a megállón, mert nem érzékelem az időt). Egyébként újabban inkább viszek könyvet és bármennyire is csábít, hogy ellazuljak, inkább olvasok helyette, mert azt vettem észre, hogy ha elbóbiskolok ilyen felszínesen a vonaton, utána egész nap olyan vagyok, mint a mosott sz@r, ha viszont olvasok és ébren vagyok, akkor nem. Bocsi az offért, de elmagyarázhatná valaki, ez miért van :D

2015. febr. 19. 11:28
 2/5 2xSü ***** válasza:
100%

Az ember nagyon gyorsan tudatossá tud tenni nagyon hosszú, bonyolult cselekmény és gondolatsort. Most azt mondom, hogy Csillagok háborúja, vagy Gyűrűk ura, akkor neked pár másodperc alatt beugrik több órányi cselekmény, történés, összefüggés, sőt még az is, hogy mikor láttad, hol láttad, éppen hogy érezted magad, kivel voltál, stb…

Lehet, hogy az a 12-15 perces gondolatsor neked teljesen újszerű volt, nem az emlékeidből idézted fel, de ettől még lehet, hogy egyszer már valóban lefutottad azt a hosszú gondolatsort, most csak fel kellett idézni. Lehet, hogy mára már elfelejtetted, de ettől még ez régen megtörténhetett. Pl. a saját 10 évvel ezelőtt írt, azóta megszűnt blogomat olvasgattam nemrégiben, és meglepődve tapasztaltam, hogy amit nemrégiben újszerű gondolatként jutott eszembe, arról már 10 éve is írtam.

Az is lehet, hogy soha nem volt még tudatosan a fejedben az adott gondolatsor, de a tudatalattid már régóta dolgozik rajta, egyszerűen csak most vált annyira erőssé, hogy tudatossá váljon. Sokszor egy-egy problémán dolgozva, hirtelen, tűszerűen jön elő egy igen komplex megoldás. De ezt nem akkor, abban a pillanatban raktad össze, valójában már régóta ezen dolgozol, csak most állt össze a kép.

2015. febr. 19. 11:57
 3/5 Wadmalac ***** válasza:

Inception.

:)

A film mondjuk úgy kezeli a dolgot, mintha valóban sokszor annyi cselekmény, gondolat lefutna ilyen rövid idő alatt, mint utólag érzed, de a valóság tutira az, mint előttem is írták, hogy az agyad simán csak úgy emlékszik, hogy ilyen sok minden lefutott ilyen rövid idő alatt, pedig valójában sok hosszú cselekmény-emléket húz össze egy csokorba.

Valós, két perc alatti negyedórás álomhoz az agynak úgymond magasabb órajelen kellene futnia álmodáskor, mint ébren, ez pedig nincs így.

2015. febr. 19. 14:57
 4/5 anonim ***** válasza:

Az előzők jókat írtak.

Álmodban sokszor nem teljes cselekmények futnak le, hanem nagyon gyors képváltások. A hosszú cselekményt aztán ébredés után szövöd köré, ahogy kikerekíted az álmodat egy egységes egésszé.

2015. febr. 19. 21:52
 5/5 A kérdező kommentje:

hmmm_hmmmm.:)

Értem értem^^

Az elsőnek üzenem hogy nem off, mivel legalább megtudtam hogy már mások is jártak ilyen cipőben, ezáltal ha a választ nem is kaptam meg, megerősítést a létezéséről, és pár emlékfoszlányt afelől hogy hol keresendő a válasz, azt igen, és az is valami.^^

2.: Ez igazán érdekes volt.:D így már tudom hova tenni az egészet, köszi.:)

Nekem van egy az álmodással foglalkozó blogom, ahova az álmaimat írom le, és fejtem meg őket néha, bár tény hogy csak a fontosabb álmokat jegyzem le, de már így is megy egy 3 éve..:))

Valójában az lehet amit írtál is, hogy már lefutottam a gondolat sort, ez bizonyára így volt, ugyanis a bevált módszerem a félálom szakasz eléréséhez elsősorban az álmodozás lefekvéskor az ágyban, bő 20-30 perces álmodozással viszem az agyamat olyan állapotba amivel könnyebben tudok tudatos álomba lépni, ami persze még nem tudatos mindaddig amíg a 2. lépcsőfokkal, azaz a villanykapcsoló módszerrel nem nézem meg hol is vagyok..^^

Szóval bizonyára már átéltem 1-2 napja, hete, hónapja éve.. ezt a gondolat menetet, csak már nem emlékeztem rá..:))

3.: Hát igen valóban leírták..:D te tény hogy kicsit tudományosabb nézetből nézve/magyarázva, ""sok hosszú cselekmény-emléket húz össze egy csokorba" az agyam. :))

4.: a félálom lényege hogy mikor belépsz, ne gondolkozz, ne akarj, ne követeld az álomtól, hogy te most felakarsz ugrani annak a 10emeletesnek a tetejére, vagy repülni akarsz szimpla levitációval, Hanem, hogy elhitesd az álommal hogy azt szeretnéd.: mely úgy hangzana kiejtvén hogy.: Jaj de jó lenne repülni, vagy Ajmáá, de jó lenne ugrani egy nagyot, azaz, nem mondod ki sem az álomban sem a fejedben az álomban, csak szimplán egy pillanatra a látótér sarkában felhozod mint lehetséges forgatókönyv, melyre az álom általában reagál, Legalábbis nálam ez így van, és erre azt a magyarázatot hoztam, hogy az álmaink sokszor a legbensőbb kívánságainkat, Vágyainkat, Énünket akarja kielégíteni. Ezért van az hogy ha éppen kívánunk valami szexuális dolgot az életben, de nem kapjuk meg, és úgy fekszünk le vagy valami hogy ez van a fejünkben, vagy a napok folyamán töprengtél ezen, akkor meglehet hogy ez teljesül az álmaidban.:):D

Szóval az hogy ébredés után szövöm köré az egészet, szerintem nem igaz, vagy igaz, de csak esetekben, szétválasztható több csoportba.:

1, az álom egy pár perces folytonos cselekmény volt, lehet ez pár mp-és is, mindegy, a lényege hogy egybefüggő volt, felkelsz, és emlékszel rá, gyorsan vissza mondod magadnak és megjegyzed,, ez álom volt, amire emlékeztél.

2.: a fent leírt félálom, mely az ébredés első és az alvás utolsó szakasza, mikor az agy és a test lassan felébred, a test már fent van, de az agy még álomországban kalandozik, így lehetséges a "járás" az álomvilágban.. erre általában aszerint emlékszik jól vagy nem annyira jól az ember hogy mennyire volt részletes a cselekmény, a helyszín, a reakciók, illetve hogy az illető, valóban jó megfigyelő e, vagy pl feledékeny, ez szerint alakítja az álmát ébredés után..

A 3. a részleges álom, amik csak foszlányok, és ahogy írtad, kelés után fűzöm össze egy álomképpé, de ez inkább okfejtés, és válasz keresés az ok-ra hogy mi történt, mintsem emlékezés arra hogy mi is történt.

4. a többszörös álmodás, lehet ez álom az álomban,(amit megkel jegyeznem elmebeteg egy jó érzés..XD)

vagy több egymást követő álom, és ezek is lehetnek tiszták és készek ébredés után, vagy részlegesek amit okfejtés követ..:D:D

ui.: 2.-nak, privátban szívesen venném a linkedet a blogodról, szívesen megismerkednék más "álmos" bloggerrel:) Ha az álmos blog..:D:D

2015. febr. 21. 01:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!