Tényleg igaz az hogy ha az ember sok ideig nem használja nagymértékben az agyát (gondolkodás) akkor elkezd "butulni"?
Szóval mondjuk valaki alapjáraton elég értelmes és elvégez egy főiskolát,de 5 évig egy teljesen más szakmában dolgozik ahol nem kell használnia az agyát.
Visszafordítható folyamat?
Igen, az első jól írja.
A kognitív képességeid nem fognak romlani, azaz nem leszel "hülyébb", viszont adott területen "nehezebben forognak az agytekervényeid". Én is egyszer kihagytam 2 évet az egyetemen, elmentem dolgozni. Két év után kicsit romlott a helyesírásom, a fogalmazáskészségem és nem tudtam olyan jól kifejteni egy-egy kérdést a szakjaimmal kapcsolatban (töri-magyar szakos vagyok). Úgy éreztem, felületes lett a tudásom, és olyan távoli stb., mert egyszerűen tök mással foglalkoztam napi szinten. De aztán visszajöttem az egyetemre, és ugyanolyan vagyok mint régen!
Ez azért van, mert a tudás a fejedben egy kapcsolathalmaz, információk kapcsolata-hálózata. Ahhoz a hálózathoz jutsz hozzá mindig a legkönnyebben, amivel épp foglalkozol napi szinten. Ha valamivel már nem foglalkozol, megfakulnak az információhoz vezető szálak, leépülnek a napi kapcsolatok. A tudásod nem veszik el, de nehezebb felidézni. Ha viszont újra elkezdesz foglalkozni vele, visszajön az egész!
Ugyanúgy igaz az agyra is, mint általában a testre, izmokra.
Ha sokáig nem mozogsz, sportolsz, nem végzel fizikai munkát, akkor az izmaid elgyengülnek, de később ez visszafordítható.
Minél későbben, annál nehezebben.
Az agynál hasonlóan: a nem használt ismeretek, képességek elfelejtődnek, de visszahozhatóak, felfrissíthetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!