A balkezességről jobbkezességre való átszoktatás valóban "elrontja" az agyat?
Nem feltétlenül, de jó eséllyel okozhat problémákat.
"A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. Ilyen például a dadogás, olvasási- (diszlexia), írási- (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, könnyen veszíthet magabiztosságából és egyéb lelki problémák alakulhatnak ki."
Én átszoktam 3-4évesen. Mégis tanulmányi versenyeken mértem meg a tudásom. Mondhatni átlagon felüli voltam.
Nehéz megmondani, hogy milyen "romolást" okozott ez. Úgy vélem, hogy a rossz pedagógusok, akik egyes tantárgyak iránti kollektív gyűlöletet ültették bele az osztályunkba még egy kéz elvesztésénél is nagyobb sérülést okoztak a rongálásukkal. Ilyen értelemben jelentéktelennek tartom a felvetést, miszerint egyik kézről a másikra való átszokás jelentős képességromláshoz vezetne.
Kosárlabdában kifejezetten előnyt élvezett a balkezes ismerősöm, akinek az edző a jobb kezes dobásokat sulykolta. Megtanult jobb kézzel dobni, de bal kézzel nem romlott, ezért mindkét kezét tudta használni. Neki a kosarazás miatti átszokás kifejezetten előnyére vált szellemileg is, hiszen taktikailag sokkal nagyobb tárházzal tudott támadni a pályán.
Ha kényszerrel szoktatják át akkor igen.
De ha saját maga képezi át magát másik kézre akkor nem.
Azzal egyetértek, hogy nem éri meg a kockázatot.
De a "korhatárokkal" nem. A kézdominancia _legkésőbb_ 5-6 éves korra kialakul, de inkább hamarabb. Ismerek olyan gyereket, akinek 6 évesen már problémái voltak, mert a "nagyon okos" nagyszülők pici kora óta jobb kézre szoktatták. :(
(A kislány kishúgát már nem engedték a szülők átszoktatni szerencsére.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!