DNS minta miként semmisülhet meg?
Figyelt kérdés
Sziasztok. Nem biztos, hogy ide való a kérdés, de az a nagy kérdésem, hogy: Van egy Szerepjáték, amivel játszunk! (vampire) Egy bűntett helyszínén vagyunk, amit felgyújtottak, és ott kutatunk. Kérdezem én. Porig égett lakásban megéri-e DNS alapú nyomokat keresni, vagy egyáltalán milyen esetekben nem lehet DNS alapú bizonyítékot találni? Megjegyzem ismételten ez egy játék, nem fedi a valóságot, de szeretnénk élethűen játszani. Sok a vita mostanság, és ezért úgy döntöttem, hogy utána olvasok, de nem találtam eddig semmi infót róla. Tudnátok nekem segíteni esetleg?2015. febr. 18. 21:23
1/3 hollófernyiges válasza:
Tűzben elég, párszáz fokos sugárzó hőben lebomlik, 80 fok fölött a szálak széttekerednek, de ez utóbbi még visszafordítható. Égett felületen csak utólag rákerült DNS lehet.
2/3 A kérdező kommentje:
Tehát ha mondjuk nyílt láng ér egy hám részt, amit használni lehetne, az akkor megsemmisül? És mi a helyzet a test folyadékokkal? Nyál, esetleg izzadtság, meg az ehez hasonló testnedvekkel?
2015. febr. 18. 22:59
3/3 Hardy Weinberg válasza:
Ha nyílt láng ér egy szövetet, akkor az elszenesedik, minden szerves vegyület szépen eloxidálódik benne (a láng hőmérsékletétől és a behatás időtartamának függvényében).
A testnedvek pedig általában tartalmaznak valamilyen sejtmaggal rendelkező sejteket, még a verejtékbe is kerülhetnek hám sejtek, csak nagyon kis mennyiségben, és begyűjtése is nehézségekbe ütközik, ezért nem tekintenek rá DNS forrásként.
Ha értesz angolul, akkor itt találsz egy jó leírást, hogy milyen igazságügyi mintákból lehet DNS-t izolálni: [link]
A DNS megsemmisülése pedig viszonylag gyorsan megtörténhet, ehhez elég az emberi testfelszínről a mintára kerülő nukleinsav bontó enzimek működése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!