Milyen negyedik és ötödik TÉRBELI (! ) dimenzió (időt most hagyjuk)? Szeretném, hogy ha valaki 75%-osan tudja minimum, akkor el is magyarázza mi az?
E szerint van ötödik dimenzió is. Érdekelne, hogy ez mennyire igaz? Ha lehet nézzétek meg a képet, ti is látjátok-e!
Én a linkelt képnél csak a negyedik dimenziót találtam felfedezni, ami (ha jobban megnézitek) nyolc testből áll. Lehetséges, hogy esetleg itt van az orrunk előtt a nagyedik dimenzió és mégse látjuk? Tehát most arra gondolok, hogy a dimenziók a következőek: magasság, szélesség, hosszúság és (valamilyen) belső tér, azaz egy testet több test alkot. Ez azt jelentené, hogy a negyedik dimenzióban levő testek több darabból álnnak. Mármint egy kockának belül levő élei is vannak,ebből pedig más test is kijöhet. (Ez nem lett olyan értelmesen megfogalmazva, de így tudom a legjobban.)
Azaz ha forgatjuk, úgy tűnik, mintha hajlékony élei lennének, de mégsem azok. Tehát háromdimenziósan akarja látni a szemünk, de van negyedik is, amit nem nagyon tud feldolgozni, ezért lehet ez így:
Ebből lehet arra következtetni hogy van az a dimenzió.
Másik ötletem a dimenziók ötletére: magasság, szélesség, hosszúság, csúsztatás.
Ez alapján a testeket (amelyik alkalmas rá!) egy újabb dolog alapján meg lehet határozni: hogy magához képest hogy van elcsúsztatva. Ha jobban megnéztek egy hiperkockát 8 ugyanolyan testből áll. Ezek egymáshoz való elcsúsztatásából lenne meg így a negyedik dimenzió.
Azaz a negyedik dimenziót nem is olyan nehéz kitalálni: ha (így egy kiadós vacsi után eszembe jutott :D) egy testet több testre lehet felbontani az élek mentén, akkor az a négy dimenziós test a harmadik elméletem szerint.
Szóval: egy test négy dimenziós, ha van annyi belső éle, hogy a külső élekkel kombinálva belül egy (vagy több test) is kijöjjön. Ha ezek teljesülnek, akkor egy újabb mértékegységet be lehet vezetni: a testeket.
Ha egy testnek több teste van, akkor az minimum 4D-s. Ebből egyértelműen lehet arra következteni, hogy a "hiperkockák" több 3D-s testből állnak (azaz az ember képes látni 4Dben, viszont erre nem mindig képes) tehát a negyedik dimenzió ez lenne a harmadik elméletem lényege. (És ez a legreálisabb.)
Az ember néhány testnél képes látni a negyedik dimenziót (Mivel 3D-ben látunk, és több 3D-s testből összerakott testeket is tökéletesen láthatnánk). Ez arra enged következtetni, hogy szét lehet bontani a 4D-s testeket több 3D testre, azokat pedik képes az ember látni, szóval miért ne lehetne több téglatest egy testben?
Azaz a negyedik dimenziót képesek vagyunk látni, de nem hisszük hogy van. Mivel csak pár testen lehet ezt látni, hiába keresnénk egy SIMA kockán, nem tudnánk észrevenni. Viszont ha egy olyan testet veszünk alapul, amiben van min. 5-6 él, akkor már rá lehet jönni, hogy van.
Ezután azt olvastam, hogy a (3. dimenzión túli) dimenziókban megjelennek az érzések, gondolatok. E cikk szerint nincs több térbeli dimenzió, hanem csak az előbb említett dolgok vannak.
Ha nincs több térbeli dimenzió, akkor az érzések, stb. dimenziót hogy lehet kifejezni? Mármint azt értem, hogy minden térbeli dimenzió egy új kiterjedés:
1D: csak egy kiterjedése van.
2D: szélessége és hosszúsága van.
3D: már van magassága is.
4D: (térbeli dimenzió) egy olyan test 4D-s, amelyben több test található.
5D: keresem a választ.
A harmadik elméletemet alá tudom azzal támasztani, hogy nincs olyan 3D-s test, amelyben "belső test" található.
Azaz van néhány test, amelyben több találhatóak belső testek, de nincs olyan amit kívűlről látnánk. Tehát az elméleten pontosítvan aminek látjuk a belső éleit, az a 4D-s test.
Egy kis infó: a hiperkocka hálója csupa kockából áll.
Az ötödiket nem értem, azt magyarázzátok el légyszíves!
Szeretném, ha sikerülne megfejteni, ajánhattok könyveket vagy filmeket is!
Nem igazán tetszenek a válaszok,. Buták, közhelyeket gagyognak.
Például minek kavarjátok ide a húrelméletet, amikor az messze nem is euklideszi tér már...de dimenzió=dimenzió, ugye? (pssszt...nem, nem az)
# 4es eldönti, hogy az 5. a "pérhuzamos valóság koordináta" és egy elég belőle, tehát 6. nincs. Ez miféle egyéni kutatás? :D Röhej.
# 10es még azt nem tartja lényegesnek megemlíteni, hogy a neve húrelmélet (vagy M-elmélet), erősen kétséges/hipotetikus (tehát nem igaz, hogy a "fizikában" mindig ennyi dimenzió van), és hogy nem euklideszi.
(a nevében is benne van a "húr", nemár -_- Pont az a lényege, hogy ami egy "pont" lenne (0 dimenzió), azt úgy tekintjük, mint egy 1 dimenziós tárgy, egy "vonal".)
Értem én, hogy amikor kérd. rejtett dimenziókról beszél, akkor ez ide köthető, de igényesebben kellene magyarázni.
Még a #2es volt a legjobb
Ellenben a kérdezőnek volt néhány normális mondata,
például az hogy a 4d-s test "lapjai" 3d-s testek, tökéletesen helytálló.
Illetve az a megérzése (ha lehet annak nevezni), hogy amikor egy 4d-s térgy 3d-s "vetületét" nézzük, akkor több "belső" testet tartalmazhat, is valamennyire helytálló lehet.
Ez nem azt jelenti, hogy egy 4d-s tárgy meg tud 3d-ben jelenni. Ami megjelenhet, az csak a metszete vagy vetülete.
De ha mondjuk elképpzelünk egy sor 4. dimenzióban egymás "mögé" tett kockát, és a 4. dimenzióból megvilágítjuk egy fényforrással, akkor egyetlen, sok egyre kissebbedő árnyék-kockákat tartalmazó tárgyat kapunk - hasonlóan, ha egymás főlé rakott négyzetekkel és egy 2d-s lappal tennénk ugyanezt.
tehát úgy lehetne pontosítani a kérd.-t mondjuk a politópok esetében, hogy:
2D-s poligon: olyan 2D-s alakzat, aminek minden oldala 1 dimenziós egyenes.
3D-s poliéder: olyan 3D-s alakzat, aminek minden lapja 2D-s poligon.
4D: (térbeli dimenzió) olyan 4d-s alakzat/politóp, aminek minden "lapja" (sejtje) egy 3d-s poliéder.
Hasonlóan az 5d-s tárgy "lapjai" is 4d-s objektumok, és így tovább.
Ez a megközelítés nem tér ki a nem egyenes oldalú n-dimenzióstestekre, de például egy 4d gömb szabályait könnyű elképzelni.
Geometriai tulajdonságokról kellene többet olvasnod, megpróbálhatod mondjuk ezt a szakdolgozatot.
A lényeg, hogy nincs felső határ, hogy hány euklideszi extra dimenzióval lehetne számolni.
Relativitáslmélet, húrelmélet stb. ilyenekbe azért nem érdemes belemenni, mert itt már magának a térnek a szabályai változnak olyan mértékben, amit nem fed le a klasszikus geometria. Le kell ülni, meg kell tanulni a módosított szabályokat, és hogy ez milyen következményekkel fog járni, és akkor lehet értelmesen beszélni erről is. De asszem a kérd. maga is kitért rá, hogy nem erre kíváncsi elsősorban.
Véleményem szerint a 4D-s hiperkockárol alkotott kép egy fiktív dolog. Mivel a 4. dimenzióban van a kockának még egy olyan irányú kiterjedése amit mi nem tudunk felfogni.
Ha belegondolsz egy bezárt szobába raknak látszólag nincs kiút, azonban egy 4 dimenzióban élő lény a 4. dimenziót téren keresztül ki tudna venni téged onnan a negyedik kiterjedesnek köszönhetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!