Az irodalomban a kortárs művekre szoktak használni valami más jelző szót? (mint a zenében a komoly zene és a könnyű zene)
> „A könnyű irodalom kicsit furán hangzik, de valami ehhez hasonló?”
Ponyva.
(Amúgy ma is írnak komolyzenéket, a könnyű zene nem a kortárs megfelelője.)
Talán a klasszikus irodalom és a modern vagy mai irodalom lenne rá jó.
(A szépirodalom, a komolyzene és a könnyűzene jobb lenne egybeírva.)
Ejj, ne kritizáljátok a helyesírásomat, nem húzta alá a gép.
Persze, tudom hogy ma is írnak komolyzenét, nem is úgy értettem. A modern irodalom helyt álló lehet szerintem is, de ponyva nem számít sértő szónak?
A zenében és az irodalomban is megkülönböztetjük a magas művészetet és a populáris kultúrát. A zenében pl. a klasszikus komolyzene az magaskultúra, a mai könnyűzene pedig populáris. Az egyik művészet, a másik kevésbé.
Az irodalomban van szépirodalom és van ott is ugyanúgy populáris irodalom. De a populáris, alacsonyabb műfajoknak is sok válfaja van (olcsó lányregényektől kezdve a beststellereken át az igényesebb krimikig, amik már a szépirodalmat súrolják néha). Illetve sok elnevezés is van az alacsonyabb színvonalra, ponyva, lektűr stb.
Egyébként minden korban, a régiben és ma is van és volt a zenének is és az irodalomnak is elitje és populáris változata...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!