A gravitációs hullámok hogyan alakulnak ki? Ha pl. : egy téglatest alakú tárgy mozog fel és le akkor a mozgás irányával meg egyezően longitudinális oldalra pedig transzverzális hullámokat kelt?
A jelen elfogadott elméletek szerint éppen hogy MINDIG transzverzálisak. Valószínűleg félreértelmeztem a kérdésedet, elviként vettem, feltételezve, hogy longitudinális alapból.
De úgy néz ki, nem az. A tér torzulásai a hullám terjedésére merőlegesek. Tóba dobott kavics.
Azonban a tóba dobot kavicsnál is a tó felszínén alakul ki transzverzális hullám. De vízben lehet longitudinális hullámot is kelteni.
"A jelen elfogadott elméletek szerint" miért mindig transzverzálisak?
"miért mindig transzverzálisak?"
Ebben rokon az elektromágneses hullámokkal. Azok is a terjedési irányukra két merőleges polarizációban rendelkezhetnek amplitúdóval.
A pontosabb okok (feltéve, hogy az elfogadott elméletek helyesek) már kvantummechanikai magyarázatot igényelnek és/vagy a spec. rel. elmélet igen mély ismeretét. Ami nekem erősen hiányos. :)
Csak aztán nehogy a gravitációs hullám elmélete is a flogiszton és az elektromos flidum sorsára jusson.
:)
"honnan tudjuk hogy az elektromágneses hullámok nem longitudinálisak"
Onnan, hogy megfelelő osztású ráccsal téríthetőek.
A miért kérdésre Maxvell bácsi egyenletei szerintem megadták a választ. Én magam nem merültem el ebben még soha,úgyhogy bővebbet tőlem ne várj. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!