Nem lehetne fénnyel meghajtani az űrhajókat?
#11:
Ez voltál te?
"azt mondták, a fénynek van hullámtermészete és részecske természete. A fénysebbésségre gyorsított tárgyra ugyanez lenne jellemző (ha lehetséges lenne). A részecsketermészet elhanyagolható. Azaz az űrhajód nem lenne űrhajó, hanem csak fény. Fény fog fényt hajtani?"
Mert ezzel nem az a baj, hogy nem lehet fénysebességgel haladni, az igaz, csakhogy a fenti logikai láncolat már hibás.
Nem én pontoztalak le, de az ok az lehetett, hogy a mondatod értelme (ha nem is ennek szántad) az, hogy a fénysebességre gyorsított űrhajó hullámmá válik és már nem is anyagi.
Ez nem igaz. Simán csak nem gyorsítható fénysebességre, csak a közelébe. És ott, a saját nézőpontjából tökéletesen ugyanolyan anyagi, mint a hathúszas expresszvonat 30 km/h-nál. Akkor meg nagyon is tudja magát hajtani. Akár fénnyel is.
Ahogy Wadmalac is írta, a részecske-anyag dologgal van a probléma. Ugyanis (meg fogsz lepődni) az anyagnak is van hullámtermészete is, pusztán a hullámhosszok sokkal kisebbek.
A fény esetében az energia a frekvenciával arányos. Einstein pedig kimutatta az energia-tömeg ekvivalenciát (E=m*c^2). Ez alapján Louis de Broglie az anyagra is bevezette a fény esetében igaz arányosságot: az anyag(hullám) frekvenciája arányos az energiájával (nyugalmi helyzetben a tömegével). Mivel egy anyagi részecskének az energiája (tömege) jóval nagyobb, mint egy fotoné, nagyon kicsi a hullámhossza, ezért általában ezt nem tudjuk érzékelni. De elektronok esetében viszonylag könnyen kimutatható (például ezt az elvet használják ki az elektronmikroszkópok is). Ma már az elektron atombeli viselkedését is hullámfüggvényekkel írják le.
#10 - Wadmalac
Ezen én is gondolkoztam. :)
Sajnos az általad említett probléma mellett az is gond volna, hogy az annihiláció során elég durva gammasugárzás keletkezne. Amellett, hogy valószínűleg mindenkit kinyírna a környéken (ha jól beröffentik a hajtóművet), úgy tudom, fókuszálni is elég nehéz. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!