Egyes emberek miért tartják olyan erősen a szemkontaktust beszéd közben, hogy szinte már kínos?
"Olyan, mintha csak az igazságtartalmát akarnád meghatározni az elmondottaknak"
Hát igazából erről szól minden beszélgetés nem? :)
Persze értem mire célzol. :)
Egyébként bizony ki lehet venni az ember tekintetéből, mennyire veszi komolyan, amit mond, mennyire magabiztos, egyáltalán tudja-e, miről beszél.
Nem véletlen - a szem a lélek tükre. :)
Mindenesetre érdekes kérdés, talán még egy tanulmányt is megérne, kik azok és miért, akik szeretik, illetve nem szeretik hosszan tartani a szemkontaktust beszélgetőpartnerükkel. :)
Nem szoktam az emberek szemébe hazudni ezért én ahhoz a típushoz mondanám magam, akik zavarban vannak és nem elég magabiztosak :)
Viszont rettentően érdekel, hogy ha bele is néznek a szemembe, miért olyan erősen? Oké, hogy tartják a szemkontaktust, de tényleg kínosan érzem magam és nem tudom eldönteni, hogy a szemébe nézzek, vagy csak néha pillantsak oda és hogy ezt ő miért nem veszi észre?
Félre ne értsétek, nem titeket akarlak megsérteni, arra a személyre értettem, akiről a leírásban is írtam.:-)
Illik belenézni, de lehet ezt kulturáltan is csinálni. Nem kell vele megfojtani a másikat,
hogy tágra nyílt és szinte már felakadt szemekkel megszakítás nélkül nézzük.
Lehet, hogy akit zavar, annak hordania kéne egy tükröt és olyankor megmutatni a másiknak,
hogy figyelj csak, mindjárt kiesik a szemed!
Mert az sincs kizárva, hogy aki így mereszti a szemeit, az nem tehet róla. És nem is tud róla.
Ráadásul néhány nő/lány olyan erősen kifesti a szemét, mintha szénbányából jött volna,
és úgy alapból irritáló a nézése.
Főleg akkor zavar, ha tudom, hogy amit az illetőnek mondok, azt úgysem fogja teljesen megérteni
és ezért szenvedés elmagyarázni, vagy amikor alapból nem érdekli annyira a téma.
Meg akad egy-kettő számomra antipatikus alak, aki ne akarjon már olyan erősen nézni.
Avval, hogy nem nézek folyamatosan a másik szemébe, még nem azt jelenti hogy hazudnék neki
vagy valami kétes alak lennék. Egyszerűen csak úgy jobban össze tudom szedni a gondolataimat beszéd közben.
Sőt elmondanám, hogy a legnagyobb hazudozók, csalók pont hogy erősen belenéznek a másik szemébe,
hogy hitelesebbnek tűnjön a meséjük.
9-es, 12-es vagyok :)
"ha bele is néznek a szemembe, miért olyan erősen?"
Csak arról van szó, hogy egyrészt ő maga nem tudja, hogy így néz (vagy ha tudja, nem érdekli), másrészt mindenkinek más az "ingerküszöbe". Neki ez még nem vészes, neked már zavaró. A harmadiknak meg már a szem gondolatától is feláll a hátán a szőr. :)
"az sincs kizárva, hogy aki így mereszti a szemeit, az nem tehet róla. És nem is tud róla. "
Igen, erre gondolok.
Ahogy írtam, én is ilyen vagyok, szeretem a szoros szemkontaktust. Nem 0-24-ben, de lássa, hogy érdekel engem, amit mond. Illetve érdekel engem, hogy érdekli-e őt, amit én mondok. :)
De mivel ez a szint mindenkinél más és más, valakinek ez természetes, valakit meg zavar.
Nem egy világrengető probléma, fel kell hozni finoman, ha zavar valakit, tudtára kell adni. Ha értelmes az illető, venni fogja a lapot.
(Én is voltam már ilyen helyzetben egy lánnyal, megjegyezte, vettem a lapot. Sőt, egészen jót beszélgettünk éppen erről a témáról is. :) )
"Sőt elmondanám, hogy a legnagyobb hazudozók, csalók pont hogy erősen belenéznek a másik szemébe,
hogy hitelesebbnek tűnjön a meséjük."
Ez viszont általánosítás, kikérem a "hosszan-a-másik-szemébe-nézők" nevében. :)
---
Lényeg a lényeg: tegyük szóvá, ha zavaró, de fogadjuk el, hogy más nem olyan, mint mi. :)
Szerintem azért utálják sokan az ilyen fajta embereket mert náluk nehéz "sunyítani" és ez nem tetszik nekik. Valljuk be. Vagy csak szimplán félénkek.
Én szeretem az ilyen egyenes embereket.
Habár nem kell túlzasokba esni. Az tényleg ciki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!