Az hogy van, hogy mindkét szülőm és a tesóm is "kövér" (inkább jó súlyban vannak), én meg totál sovány vagyok?
Annyira, hogy hiába zabálok össze akármit, akármikor nem látszik rajtam. Azt mondják ez genetika, de kitől örökölhettem? Többiek pont az ellentétje.
18/f
> …én meg totál sovány vagyok…
Még…
Én is sovány voltam, annyit ettem, mint másfél ember, és 18 évesen a 180 centimhez társult kb. 60 kg. Ez úgy 30 éves koromig maradt így. Ma szép aranyos kis sörhasam nőtt, kezdek inkább túlsúlyos lenni, mint átlagos. Pedig most már nem eszek annyit, csak úgy annyit, amennyit egy átlagos férfi. Csak hát a mozgás hiánya…
Egyes gének recesszív öröklődnek. Nekem apám anyám barna hajú és szemű, én is, de a bátyám szőke kék szemű. Úgy működik a recesszív öröklődés (alap fokon), hogy egy pár határozza meg az adott tulajdonságot. A pár tagjai lehetnek B és b. Ekkor Bb és BB esethez a B tulajdonsága tartozik (ez az, ami látszik. Pl hogy barna vagy hogy kövér). A bb esethez tartozik egy másik tulajdonság, pl a szőke vagy a sovány. Ha a szüleid mindketten Bb génekkel rendelkeznek, akkor a gyerekük lehet Bb, BB vagy bb. Előbbi két esetben (valójában háromnak számoljuk, mert lehet BB, Bb és bB) a gyerek barna hajú lesz (vagy esetedben kövér), az utolsó esetben pedig a másik tulajdonságot örökli. Persze a helyzet ennél sokkal összetettebb is lehet, ez csak az alap recesszív öröklődés.
De persze az is simán lehet, hogy az életmódod miatt van a különbség, nem a genetika miatt. A genetika egy dolog, azért az életmód is nagyon fontos.
Én ismerek egy családot, ahol a szülők kövérek, van 3 lánygyerek, akikből ma már mindegyik kövér, de nem volt ez így mindig. Mikor még gyerekek voltunk, mindig náluk lógtam és a két idősebb gyerek kicsi koruktól kezdve kövérek voltak, a legkisebb meg olyan sovány, hogy mindegyik csontja kilátszott. Nagyon sok időt töltöttem velük és láttam, hogy a legkisebb is ugyanúgy eszik, mint bárki más a családban, mégsem hízik. Aztán teltek az évek, a kapcsolat megszakadt köztünk és ma már csak facebook-on követjük egymás életét. A legkisebb lány akkora gyomrot növesztett magának, hogy ihajj, jó nagy fenék, mellek, hozzá vékony karok és lábak, szóval azért ő is csak felvette a családi formát.
Én azt javaslom, hogy figyelj oda magadra, mert idő kérdése és nálad is elindulhat a hízás.
Mert nem csak a szülőktől örökölhetsz, hanem pl. nagyszülőktől is. Biztos van olyan rokonod, aki soványabb.
Én mindkét szülőmnél több, mint egy fejjel magasabb vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!