Milyen lenne a világ ha nem lenne pénz?
Csak egy szó: cserekereskedelem.
Viszont ennek megvan az a hibája, hogy sokkal kisebb eséllyel jutnak a felek megegyezésre.
Az biztos, hogy pénz nélkül nem lenne ilyen fejlett az emberi kultúra és társadalom.
Valószínűleg még ma is a görög polisok szintjén tartanánk. Ha nem méglejjebb.
L
Leninék anno megpróbálták ez az ideális társadalmat egy faluban. Mindenki ingyen dolgozott és a boltban nem kellett fizetni. Heteken belül le kellett állítani az egészet. 1, senki nem dolgozott tisztességesen, 2, napok alatt széthordták az árukészletet. Az ember alapvetően önző, és a legfőbb motivációs tényezője, hogy neki (meg max a szeretteinek) jobb legyen. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Szerintem az emberek nagy része csakis azzal győzhető meg, hogy, ha nem dolgozol nem eszel.
A modern társadalom működéséhez szükséges a pénz, mint egy viszonylag állandó érték a csereáruk helyett.
09:43 és 01:09 - Ezért írtam, hogy KULCSFONTOSSÁGÚ a nevelés, mivel ez csak értelmes, belátó, józan emberekkel működik.
Amúgy, mint írtam, az esztelen luxusidiotizmussal is le kell számolni. Se Rolls Royce, se Lada - csak jóféle középkategóriások.
És mint mondtam, az ingyenesség a munka és a kötelességteljesítés függvénye. Aki nem dolgozik és nem teljesít, éhendöglik. Ennyi.
Valószinű nem forogna tovább...
Mert ahogy a nóta mondja:
--Money makes the World go around!
Bocs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!