Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fotografikus memóriám lenne?

Fotografikus memóriám lenne?

Figyelt kérdés

Tanulás után sokszor fel tudom magamban idézni az adott lapnak a képét, pl. töriből kérdeztek valamit, és rögtön tudtam, hogy a könyvnek a jobb vagy a bal oldalának melyik részén volt az adott információ?

És hogyan fejleszthető ez a "képesség" ? vagy ha valaki tudna róla általános információt adni, az is jó lenne, mert nem találtam róla szinte semmit

2010. jan. 4. 20:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Annyit tesz, hogy vizuális típus vagy.
2010. jan. 4. 20:50
 2/11 anonim ***** válasza:
78%
Így van, mint az emberek kb 86 %-a.
2010. jan. 4. 20:58
 3/11 anonim ***** válasza:
90%
A fotografikus memória az, ami nekem van, én nem csak arra emlékszem, hogy a könyv melyik lapján volt az anyag, hanem gyakran szó szerint is arra, hol mi volt ott, 2-3 elolvasás után. Meg ha mondjuk pár percig nézek egy fényképet, utána egész kicsi részleteket is fel tudok idézni. Nem tudom pontosan elmagyarázni, így leírva nem adja vissza teljesen, de nagyjából ilyen.
2010. jan. 4. 21:22
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerencsétek van, sajnos akkor én teljesen hülye vagyok!!!!!!!!!!!!!
2010. jan. 4. 21:49
 5/11 anonim ***** válasza:
67%
hátolyan is van, akkor te vagy a 14%
2010. jan. 4. 23:03
 6/11 anonim ***** válasza:
66%
Köszi! Valahová tartozni KELL!
2010. jan. 4. 23:11
 7/11 anonim válasza:
83%

Ha sokat olvasol, akkor az segíthet még jobbá tenni, én volt idő, hogy párhuzamosan 2-3 könyvet olvastam, és mindet tudtam, miről szól éppen. Aztán egy időben elhagytam az olvasást időhiány miatt, kicsit alább hagyott ez a memória, most újból olvasok, amit egyszer tudsz, nem felejted el, csak szinten kell tartani.

Amúgy engem is rengeteg tanulnivalón átsegített ez a tulajdonság, én pl. magolni nem tudok, viszont egyrészt van ez, hogy ha valamit olvasok, akkor utána emlékszem apró részletekre is, másrészt a fejemben képekben, filmszerűen jelenik meg, miközben olvasok, pl. egy regény, mint ha közben filmmé vagy rajzfilmmé állna össze a fejemben, a történelem tananyag régebben, mint ha ott lennék, gondolatban látom, és (!) hallom is, amit éppen olvasok, minden szereplőjét annak megfelelő hangon. Lehet, hogy furán hangzik, de így van. :-)

Olvass sokat, az fejleszti és szinten tartja.

2010. jan. 4. 23:15
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az infókat :)
2010. jan. 5. 10:59
 9/11 Hintalow ***** válasza:
97%

A fotógrafikus memóriának is lehetnek fokozatai, és azért az emberek többségének nincs ilyenje :)

Amit a tudomány "fotógrafikus memóriaként" emleget, az csak igen kevés embernél tapasztalható.

Ilyen teljesítmény pl. egy pakli tetszőlegesen kevert kártya laponkénti végignézése után a lapok sorrendjének visszamondása, vagy esetleg egy pár oldalas szöveg egyszeri elolvasása után annak szószerinti felmondása.

A memória fejleszthető természetesen, de az ilyen szintű emlékezőtehetség inkább adottság, mintsem tanult képesség. Sokszor tapasztalható továbbá autistáknál. (mielött valaki magára veszi, ezt mint csak érdekességet írtam.)

2010. jan. 6. 18:53
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerintem mindenkinek van fotografikus memóriája. Tutira van olyan emlékképetek, amire színtisztán emlékeztek. Na, én azt gondolom, hogy akkor is a fotografikus memóriátok tevékenykedett.

Mindig kell valami "beégető" inger.

Pl. nekem vannak olyan emlékeim, amik videószerűen maradtak meg a memóriámban. Általában ezek akkor történtek, ha valami erős érzelmi hatás ért engem. Ha visszagondolok egy múltbeli eseményre, akkor előjön, hogy milyen érzés volt abban a szituációban, és ez az érzés pedig előhívja nekem a "videót".

De van olyan is, hogy valami dolgozat előtt nagyon gyorsan akartam tanulni, stresszeltem iszonyatosan, és megpróbáltam minél gyorsabban tanulni. Na ilyenkor sikerült is, az agyam fogta magát és lefényképezte. Úgy csinálta szerintem, hogy a bevivő inger a stresszelésem volt plusz a szöveg logikai egységei.

De állítólag nem csak erős érzelmi hatás alatt lehet jól infókat bekódolni, hanem teljes nyugalmi, meditációs állapotban (ezt az agykontrollos dolgok tanítják). Ennyit tudok, remélem, segítettem. :)

Én most a villámolvasást próbálom megtanulni, az a fotografikus memória alkalmazása profi szinten. Másodpercenként egy oldal eltárolása. Remélem sikerül, vagy legalább gyorsabban fogok olvasni tőle. Azt tanácsolja, hogy ne úgy olvassunk, hogy kimondjuk a szavakat a fejünkben (mert az lassító tényező), hanem csak fogjuk fel a mondandót benyomások alapján.

Üdv.: 20/L

2011. júl. 29. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!