Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Tényleg ennyire jók vagyunk?...

Tényleg ennyire jók vagyunk? Miért tartunk itt, ahol most?

Figyelt kérdés

Én egy technikai beállítottságú ember vagyok, ezért elég sok, ilyesmi dolgot olvasok/nézek neten. Sokat hallani arról, hogy a magyarok mi mindent találtak fel. Számítógép, helikopter és még rengeteg dolog. Amit viszont ma láttam, az kissé meglepett. Egy előadást néztem, ami a tömegről, relativitáselméletről és a Higgs összefüggésről szólt. Ott említették meg, hogy ezt nem is Peter Higgs találta ki, illetve ő is kitalálta, szóval...

Az alapokat Novobátzky Károly fektette le, aki az ELTE elméleti fizikai tanszékének a vezetője volt. 1950-ben már felfedezte az említett alapokat. Marx György tökéletesítette ezt a relativisztikus mechanikát. Higgs ugyanerre jött rá, csak több, mint 10 évvel később.

Akkor most hogy van ez? Mi fedeztük fel a fél világot és mégse vagyunk nagyhatalom? O.o

2014. ápr. 20. 10:25
 1/9 anonim ***** válasza:
16%
A hírnév a fontos!Nézd Einsteint,ő feltalálta a atom reaktorok hűtőjét...Tényleg így volt?Netán a puszi pajtása Sz. Leó nem volt ott nem az ő ötlete volt,hogy a mérgező háztartási hűtőből összedobjanak egy zajos,de nem mérgező hűtőt.Einstein a a szabadalmi hivatalban dolgozott,annyi találmányt nyúlhatott le amennyit csak akart.Telefont se Bell találta ki...Magyaroktól egyszerűen elveszik a találmányt,mert ezért,meg azért nem jó egy kis átalakítás és már másé is a dicsőség!Így mi marad nekünk?Az,hogy magát a szabadalmi jogot adjuk el.Mert itt van Kína,pl:egy párizsi bemutatón lefényképezik az új divatot,elküldik haza és már indul is a tömeggyártás!
2014. ápr. 20. 10:51
 2/9 A kérdező kommentje:

Na igen, Kína...

De azért az mégis más. Kína, ha mondhatjuk úgy "nem tagadja" a másolást, sőt egyes esetekben a másolat jobb, mint az eredeti. Például az "ájfónt" meg az "áj" cuccokat is másolták, de mégsem sikerült ráfogni, ugyanis az eredeti Ipod (legalábis az elsők) integrált akksival készültek, míg a másolatok cserélhetővel. :-)

De azért a másolás és a lopás'vagy hogy is lehetne ezt nevezni, nem ugyanaz.

2014. ápr. 20. 11:18
 3/9 anonim ***** válasza:
90%

Melyik a bonyolultabb művelet a következő kettő közül?

1: Feltalálni a Rubik kockát

2: Értelmezni a Rubik kockát, a lépések és azok sorrendjének következményeit, ami elengedhetetlen például a leggyorsabb kirakó algoritmus megalkotásához stb.

Szerintem a második. Mégis Rubik Ernő nevét ismerik és tisztelik sokan, aki feltalálta a kockát, mert népszerű dolog és sok mindenki megfogdosta már a kockát, amihez például jó reklám is kellett meg ipari mennyiségű előállítás. Azokat viszont, akik algoritmusokat dolgoztak ki a kockára a kutya sem ismeri. Hallottál már például erről a cseh származású Jessica Fridrich-ről, aki kidolgozta a leggyorsabb megoldóképlet algoritmusát?

[link]

Nincs is magyar változata ennek a wikipedia szócikknek!

Itt sokszor reklámról, elismertségről is szó van. Tudtad, hogy a világ összes találmányának a felét vagy angol vagy ír találta fel? És azt, hogy az első demokrácia, civilizált kultúra a görögöké volt Európában, de messze nem a világon? Sok együtthatóval kell számolni, túl sokkal, ahhoz, hogy megmondjuk ki a legjobb. Mi van például a svédekkel, akiknél a legjobb életszínvonal van, azt ki találta fel? Nem egyszerű kérdések ezek, de a fentiekből azért az kiderül, hogy ha önkényesen kiválasztunk egy embert vagy pláne egy nemzetet, hogy az a legjobb, azt csak absztrakt módon tehetjük, magyarul csakis úgy, hogy kihagyunk a számításból egy csomó mindent, ami vagy nem illik bele az elképzeléseinkbe vagy fogalmunk sincs micsoda vagy nem is hallottunk róla.

2014. ápr. 20. 12:06
 4/9 anonim ***** válasza:
90%
na azért abban az előadásban dgy is megemlíti, hogy Higgs bőven továbbvitte a Novobátzky-féle alapot, úgyhogy ez így nem teljesen jogos, hogy Higgs ugyanarra jött rá
2014. ápr. 20. 19:46
 5/9 A kérdező kommentje:

Nem írtam azt, hogy mi vagyunk a legjobbak, nem is erre irányult a kérdés. A Rubik kockás leírásodnak épp az ellenkezője lenne a téma.

Elsőnek köszönöm a témába vágó választ, a tiédet sajnos nem tudtam értékelni, de a te válaszodat is köszönöm!

Pusztán érdekesnek találom, hogy számos nagyszerű ötlet és találmány nálunk született, mégsem profitálunk ezekből, persze ennek sok oka van, pl politikai, forráshiány, stb...

Mégsem egy olyan nemuet vagyunk, mint amerika, persze nem azt szeretném, hogy hazánk olyan legyen, csak technikai szinten. Az usa-nak csak saját maga szab gátat a technikai fejlődésben, na persze jóformán mindent összelopkodtak, sem rakétájuk, sem sugárhajtóművük nem volt, mikor a németek és az oroszok már komoly szaktudással rendelkeztek-e téren. Ez ma is látszik, ugyanis az NASA Soyuz rakétákat indít az ISS-re, mert költséghatékonyabb. A mostanában sokat emlegetett HAARP sem amerikai találmány, persze Tesla nevéhez kötik, de USSR már régen használt hasonlót, mikor USA még azt sem tudta mi az. Az űrversenyt is mindaddig az oroszok vezették, míg embert nem juttattak a Holdra az amerikaiak, de azt sokan nem tudják, hogy az oroszok ennél sokkal komolyabb technikai bravúrt hajtottak végre azzal, hogy "tankot" küldtek a Holdra ez időtájt.

Vissza a magyarokhoz...

Az első világháború után nem csak területet vesztettünk, hanem a trianoni békediktátum aláírásával a technikai fejlődésünknek is gátat szabtak. A francia légügyi ellenőrző bizottság a megmaradt repülőgépeket és a repülőgépgyárakat elpusztította, továbbá megtiltotta további repülőgépek tervezését és építését. Ez elég durván felháborító!

Szóval érdekes, hogy nem a nagy ötletek visznek előre egy nemzetet, hanem a lopás, lásd usa és nagyrészt ussr és német lopott technika.

Ahogy elgondolkozom meg is van a válasz a kérdésemre...

Ebben a világban nem a nagy ötletek tesznek valakivé, hanem a lopás.

Sajnos ez szomorú. Ennek nem így kellene lenni.

2014. ápr. 20. 20:19
 6/9 anonim ***** válasza:
Mi a Rubik kockás leírás ellenkezője?
2014. ápr. 20. 20:25
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ja már értem, hogy a magyarok találmányai nem kapnak annyi reklámot, egyébként nagyon jók. Ehhez a konkrét eseteket kellene megvizsgálni, az összeset, az összes feltétel vizsgálatával, hogy független véleményt tudjunk kialakítani. A számítógépet nem Neumann János találta fel, hanem sok mindenkinek az összeadott tudása kellett hozzá, de Charles Babbage-ot szokták kiemelni, mint aki a legnagyobb lépést megtette. Neumann János neve nem szokott felbukkanni a top10-ben a számítógép atyjai között.

[link]

2014. ápr. 20. 20:31
 8/9 anonim ***** válasza:
96%

kíávncsiságból beírtam googleba

"computer father"

első találat:

[link] aztért csak emlegetik :)

2014. ápr. 20. 20:45
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Csalást gyanítok, mert ugyan angolul kerestél rá, de magyar szósorrendben. Szerintem ha ugyanezt írnánk be mint te, csak a végére egy kacskaringós karaktert is betennénk, akkor kidobna egy csecsent, mint feltaláló.

Viccet félretéve, az látványos, hogy elvándorolt magyarokhoz köthető egy csomó találmány, tehát jogos a második kérdése a kérdezőnek. Szerintem a magyar és általában a kelet-európai kultúra individualista, a nyugati meg csapatjátékos. A keleti individualista kiválasztotta a legokosabb individuumokat, valami okán, akár szerencse/balszerencse elvándoroltak nyugatra, ahol találkoztak a csapatjátékos kultúrával, magyarul megkapták azt a segítséget a munkájukhoz, amit keleten nem, és meg is van miért van annyi keleti feltaláló nyugaton(a számarányukhoz képest). Azért lehet kevesebb nyugati feltaláló nyugaton(számarányukhoz képest), mert a csapatjátékos nyugati kultúrának viszont van egy hátránya, hogy a csapat érdekében elnyomják a kiemelkedő egyéneket.

Ezt azért ellenőrizni kellene.

2014. ápr. 20. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!