Meg lehet csinálni hogy 1 fehérjét ami alapból nincsen meg az emberi testben minden sejtjébe be juttassuk?
Ha egy élő eberről van szó, akkor semmit. Gyomron át nem megy, mert megemésztjük, vérbe közvetlenül nem megy, mert gyulladást okoz. Ha a vérbe be is adnánk, a sejtek nem vesznek fel mindent.
Ha egy még meg nem született emberről van szó, akkor persze - mondjuk még petesejt korában - elvben elképzelhető, hogy bevisszük az adott feérje génjét, és az abból a petesejtből születő ember minden sejtjében ott lesz a fehérjénk. Nyilván a pontos technikai nehézségeket és az etikai megfontolásokat most nem tárgyaljuk.
Szerintem nem lehet úgy módosítani egy vírust, hogy az elég virulens legyen ahhoz, hogy minden sejtünket "megfertőzze" , és mi mégis életben maradjunk. A vírus attól vírus, hogy a sejteket, melyeket megfertőz átállítja a vírus alkatrészeinek a gyártására, és úgy szaporodik, hogy a gazdasejt meghal közben.
De ha mégis lehetséges volna, milyen fehérjére gondolsz, mit csinálna a sejtjeinkben, mert gondolom, enzim lenne, nem?
Még nem tudom pontosan mit csinálna.
Én azt olvastam hogy egy vírust úgy programoztak át hogy az nem csinált semmit a sejttel nem programozta át. Ártalmatlan volt és több ilyenhez hozzá adták az adott DNS-t. Tehát nem 1 vírussal hanem rengeteggel és egyik sem képes új vírusokat csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!