Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Meg lehet csinálni hogy 1...

Meg lehet csinálni hogy 1 fehérjét ami alapból nincsen meg az emberi testben minden sejtjébe be juttassuk?

Figyelt kérdés

2014. ápr. 2. 23:27
 1/8 anonim ***** válasza:

Ha egy élő eberről van szó, akkor semmit. Gyomron át nem megy, mert megemésztjük, vérbe közvetlenül nem megy, mert gyulladást okoz. Ha a vérbe be is adnánk, a sejtek nem vesznek fel mindent.

Ha egy még meg nem született emberről van szó, akkor persze - mondjuk még petesejt korában - elvben elképzelhető, hogy bevisszük az adott feérje génjét, és az abból a petesejtből születő ember minden sejtjében ott lesz a fehérjénk. Nyilván a pontos technikai nehézségeket és az etikai megfontolásokat most nem tárgyaljuk.

2014. ápr. 2. 23:37
 2/8 anonim ***** válasza:
Ráadásul ugye 1 fehérjét nem tudsz minden sejtbe bejuttatni, mert 1 fehérje az csak 1 fehérje, sejtből meg van pármillió.
2014. ápr. 2. 23:39
 3/8 Wadmalac ***** válasza:
ELVILEG ilyen procedúrákra alkalmasak lehetnek a retrovírusok.
2014. ápr. 3. 08:26
 4/8 A kérdező kommentje:
Vírusokra már én is gondoltam. De tudtommal csak adott fajta sejtbe tud be lépni és ott is mi az ami biztosítja hogy mindbe be fog jutni.?
2014. ápr. 3. 17:34
 5/8 anonim ***** válasza:
Fehérjét vírusok sem tudnak bevinni a sejtekbe, mert a sejtmembrán fehérjék számára általában nem átjárható. Egy fehérje túl nagy ehhez. Ezen kívül igen kiváló antigén, ami heves immunválaszt vált ki a sejtközötti térben, ahonnan ugye be kéne jutnia. Vírussal csak azt a gént lehetne bejuttatni a sejtekbe, ami ezt a bizonyos fehérjét kódolja. És ha ez minden sejbe sikerülne, abba az egyed már korábban belehalna.
2014. ápr. 3. 21:49
 6/8 A kérdező kommentje:
Miért halna bele? Van 1 általunk meg határozott gén amit bele rakunk egy módosított vírusba (így nem okoz kárt ha be jut a sejtbe). Ha ilyenekkel meg fertőznénk egy ember összes sejtjét akkor miért halna meg? (géndopping létezik és majd nem ugyan ez az eljárás csak nem minden sejtre van hatással)
2014. ápr. 3. 22:17
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem nem lehet úgy módosítani egy vírust, hogy az elég virulens legyen ahhoz, hogy minden sejtünket "megfertőzze" , és mi mégis életben maradjunk. A vírus attól vírus, hogy a sejteket, melyeket megfertőz átállítja a vírus alkatrészeinek a gyártására, és úgy szaporodik, hogy a gazdasejt meghal közben.

De ha mégis lehetséges volna, milyen fehérjére gondolsz, mit csinálna a sejtjeinkben, mert gondolom, enzim lenne, nem?

2014. ápr. 4. 15:39
 8/8 A kérdező kommentje:

Még nem tudom pontosan mit csinálna.

Én azt olvastam hogy egy vírust úgy programoztak át hogy az nem csinált semmit a sejttel nem programozta át. Ártalmatlan volt és több ilyenhez hozzá adták az adott DNS-t. Tehát nem 1 vírussal hanem rengeteggel és egyik sem képes új vírusokat csinálni.

2014. ápr. 4. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!