Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen tényezők okozhatnak...

Milyen tényezők okozhatnak homoszexualitást?

Figyelt kérdés
2009. dec. 15. 22:36
 1/4 anonim ***** válasza:
93%

Feltételezett okai [szerkesztés]

Konszenzusos, összefoglaló és nagy magyarázó erejű biológiai elmélete jelenleg nincs, a téma élő kutatási terület.

Egyes pszichológusok azt hirdetik,[forrás?] hogy a homoszexualitást 10%-ban határozza csak meg a hajlam, 90%-ban a neuronháló "beidegződése". Ez a neuro-pszichológiai magyarázat pár olyan kérdést is megválaszolt, hogy egyesek miért későn (50 évesen például) döbbennek rá a "másságukra". [4]

Genetikai elmélet [szerkesztés]

1993-ban Dean Hamer mikrobiológus olyan gént talált az X kromoszóma egyik végszakaszán (Xq28), amely kutatásai szerint a homoszexualitásért felelős.[5][6]

Az egypetéjű ikervizsgálatok során már kiderült, hogy ha az egyik testvér homoszexuális, akkor ötven százalék valószínűsége van annak, hogy a másik is az. A kétpetéjűeknél, akik genetikailag nem azonosak, ez az arány csak 15%.[7][8]

Hormonális elmélet [szerkesztés]

Magnus Hirschfeld német orvosprofesszor 1920-ban felvetette, hogy a férfi és női nemi hormonok arányának felbomlása okozza a homoszexualitást. Férfiak esetében elsősorban a tesztoszteron alacsony szintjére gyanakodtak és a férfi nemi hormon pótlásával próbálták gyógyítani a "betegeket". A kezelés sikertelen volt, ugyanis a páciensek nemi vágya fokozódott ugyan, de annak tárgya változatlanul az azonos neműek maradtak. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a tesztoszteronra a magzati fejlődés egy adott szakaszában van szükség ahhoz, hogy a nemi identitást meghatározó agyi struktúrákat befolyásolni tudja.

Patkánykísérletekkel (léziós vizsgálatok) sikerült meghatározni,[forrás?] hogy a a hímek heteroszexuális viselkedéséért a hipotalamusz egy jól körülhatárolható területe felel. A hipotalamuszban található egyik mag a 3. életévtől 2-3-szor nagyobb férfiakban, mint nőkben és homoszexuális férfiakban, és rengeteg tesztoszteron receptort tartalmaz.

A kísérletek során az is kiderült, hogy az agyi struktúrák eltéréseit a magzati hormonszint különbségei okozzák.

Az agy tehát nemi differenciálódáson megy át: fiúknál az eredendően női jellegű agyat a magzati időszakban a tesztoszteron maszkulinizálja oly módon, hogy az ún. aromatáz enzim hatására ösztrogénné alakul, és ennek hatására alakulnak ki a férfiakéra jellemző sajátosságok, többek között a hipotalamuszban is. Ez a folyamat homoszexuálisoknál zavart szenved.

A nőies vonások másik neurológiai jele, hogy a homoszexuális férfiak agyában az ún. anterior comissurák, akárcsak a nőknél, vastagabbak.[forrás?]

Egyes vizsgálatok szerint,[forrás?] a tesztoszteron először a nemi szervek, majd az agy maszkulinizálását végzi el. A szexuális orientáció a terhesség 2-5 hónapja alatt alakul ki.[9]

Az 1970-es években Günther Dörner német orvoskutató a homoszexualitást a „központi idegrendszer pszeudohermafroditizmusa”-ként fogalmazta meg.[10]

Dörner és munkatársai szerint,[forrás?] ha az anya nagyon stresszes, akkor a gyerek nagyobb valószínűséggel lesz homoszexuális. Ezt a tényt igazolják azok az adatok, melyek szerint a második világháború alatt és közvetlenül utána sokkal több homoszexuális személy született.

Egy későbbi vizsgálat lényegében igazolta ezeket a következtetéseket: a homoszexuális személyek anyáinak 75%-a élt át valamilyen stresszt a terhessége alatt, míg ez az arány a heteroszexuálisok anyáinál csak 10%-nak bizonyult.[11]

Családi háttér elmélete

wiki 1 perc...

2009. dec. 15. 22:44
 2/4 anonim ***** válasza:
82%
Lehet az oka a neveltetés is.Ismertem egy fiút.Az anyuka kislányt szeretett volna,ezért a gyereket lányruhába járatta,a haját is lán yosan fésülte.Amikor iskolás lett,az iskolában fiú ruhában volt,de otthon újra "lány" lett.Felnőttként homós lett belőle.Azt természetesen nem tudom,hogy genetikailag milyen hajlamai voltak.De az élet más területén is meghatározó a nevelés,a környezet,ahol felnő,ezért lehet ebben valami.Ezért nem tartom jónak,hogy a melegek is fogadhassanak örökbe gyereket.
2009. dec. 16. 07:08
 3/4 anonim válasza:
75%
En kb.15 eves lehettem,amikor egy baratomnal aludtam,vele 1 agyban.O kezdemenyezett es en egyszeruen hagytam magam,mert nagyon tetszett amit csinal.Utana mar vagytam ra.Tehat lehet az egyik ok az elso szexualis tapasztalat.Neha osszejovok 1-2 lannyal,de a fiukkal ilyen teren jobban erzem magam.
2009. dec. 22. 12:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Először is szerintem, mert valaki meleg/leszbikus és ha örökbe fogad egy gyereket, nem fog abból a lány/fiú-ból is homoszexuálist csinálni. És hidd el nem is akar.

Másodszor, mert fiúsan vagy éppen lányosan öltöztetik nem fog rögtön a saját neméhez vonzódni. Lehet gyerekként nem tudja eldönteni, hogy ő most hova tartozik. De később rájön. Mint azok a homoszexuális, aki régebben lányosan öltözött és lányos dolgokat csinált, de még is a nőkhöz vonzódik. vagy mind ez fiúkkal.

Tehát, szerintem a gyermekkori öltözködés vagy játékok nem feltétlen tényezők.

Lehet erre nincs is tényező, mint arra se, hogy egy hetero, miért a másik neméhez vonzódik.

2010. aug. 3. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!