Sürgős! Segít valaki, hogy kell törtekkel szorozni/osztani? Holnap tz-t írunk.
pl: 10/12x16/9
8/9x15
15/21:9/5
Törtekkel való szorzásnál az nevezőt a nevezővel, a számlálót a számlálóval kell összeszorozni.
a/b * c/d = (a * c) / (b * d)
Törtekkel való osztásnál vagy keresztbe osztasz, ami nem csak elsőre hangzik bonyolultan, vagy pedig az osztó reciprokával szorzol fel.
15/21 : 9/5 = (15:9) / (21:9) ... ááh ez sosem ment nekem így
15/21 : 9/5 = 15/21 * 5/9 = 5/7 * 5/9 = 25/63
Szóval osztásnál a reciprokkal beszorzok:
a/b : c/d = (a/b) * (d/c) = (a * d) / (b * c)
Gyakorolgass, és kezedbe lesz!
Kicsit későn jutott eszedbe segítséget kérni...
Már akkor kellett volna, amikor elkezdtétek az anyagot. Esetleg járhatnál korrepetálásra is a suliban.
Az 1. válaszoló nagyon jól leírta a lényeget, plusz hogy gyakorlással majd belejössz.
Csak egyetlen kiegészítés: a vegyes törteket át kell váltani előbb, csak utána lehet felírni a reciprokát.
Tehát az 1 és 5/6 esetében az 1 = 6/6, így 6/6 + 5/6 = 11/6; ennek a reciproka 6/11.
Gondolom, 6.-os vagy; ugyanennél a tananyagrésznél van egész szám szorzása törttel, ilyenkor a tört számlálóját kell szoroznod az egész számmal, a nevező ugyanaz marad.
Például 6 * 5/4 = 30/4 = 15/2
Ha egész számot osztunk törttel, akkor először ugyanúgy a tört reciprokát kell venni, és azzal szorozni.
Például 8 : 9/14 = 8 * 14/9 = 112/9
És ahol lehet, egyszerűsíthetsz is már az elején, úgy könnyebb számolni.
Az én példáim közül az elsőben:
6 * 5/4 --> 2-vel tudunk egyszerűsíteni: 3 * 5/2 = 15/2
Sosem késő segítséget kérni!
Ám ha legközelebb előbb jut eszedbe, azzal sokat nyerhetsz!
Én inkább úgy mondanám, hogy jobb későn, mint soha.
De gondolj bele, hogy mennyit tudott gyakorolni egy este alatt (tegnap), ezzel szemben mennyit tudott volna két-három hét alatt...
Ha nem lenne szüksége sok gyakorlásra, akkor elég lett volna simán az a néhány matekóra, amikor ezt vették, plusz a házi feladatok.
Már minden tudnivalót leírtunk. Ha még esetleg van kérdésed, akkor írd le konkrétan, hogy mit nem értesz.
Ezeket pedig gyakorold be. Kinyitod a könyvedet ott, ahol kezdődik az új tananyag utáni feladatsor, és szépen, sorban gyártod a megoldásokat...
Ha leírsz ide néhányat (elég csak a példa és a "végeredmény"), akkor később megnézem, jók-e. (Ha mozaikos tankönyved van, akkor az oldalszám és a feladatszám is elég, az nekem megvan itthon.)
Mi van velük?
Ugyanúgy kell összeszorozni őket írásban, mint az egész számokat, csak a végén be kell húzni a tizedesvesszőket. Ahány számot látsz a tizedesvessző után a két szorzótényezőben összesen, annyit kell visszaszámolnod az eredménynél.
Pl.
2,5 * 3,6
----
75
150
----
9,00
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!