Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miert nem erezzuk az izeket,...

Miert nem erezzuk az izeket, ha megvagyunk fazva?

Figyelt kérdés
2009. dec. 7. 09:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Az orr el van dugulva, a szaglás leromlik, nem tudja úgy támogatni az ízlelést, mint egyébként. Ezért az ízlelés visszamegy az alapízekre, vagy a látásra támaszkodva asszociálja a megszokott ízeket.
2009. dec. 7. 09:58
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Az ízek érzékelése túlnyomó részben az orrnyálkahártyán történik. Ugyanis amit mi íznek nevezünk, az valójában egy halom illatanyag megfelelő arányú keveréke, amit az orr érzékel. A nyelv az alapízeket érzékeli, amiből középiskolában négyet tanítanak: édes, sós, savanyú, keserű. Az egyetemen tanultunk egy ötödiket, egy nemrég feledezetett alapízt, amit umami-nak (japánul "finom") kereszteltek, valamint a vízízt is sokan alapíznek tekintik.

Az összes többi íz és aroma tehát az orrban érzékelődik, és ha egy nyálkaréteg elállja az utat, akkor bizonyos ízanyagok egyszerűen nem jutnak el a helyükre, mert nem tudnak beoldódni és "átfurakodni" az érzékelő részhez. Ezért van az, hogy az ízek összességének csak bizonyos komponenseit érzékeljük, azokat is tompán, és ezáltal felborul az a bizonyos aroma-arány, ami egy adott ízt jellemez.

2009. dec. 7. 11:11
 3/11 anonim válasza:
100%

Ah, az olyan rossz..Most is megvagyok fázva, és itthon a jobbnál-jobb ebédeket főzik, és én meg csak nyammogok rajtuk..

Különben én is úgy gondolom, ahogy az első :)

2009. dec. 7. 13:11
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
:D ez a "finom íz" is elég relatív lehet, mert egyes kultúrák eredeti(!) "finom" ízein igencsak meglepődnének sokan... :))
2009. dec. 7. 13:27
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A "finom" (umami) nem azt jelenti, hogy "összességében jó". Ez az alapíz a glutamát nevű anyag érzékelésére szolgál, nem véletlen, hogy a glutamátot mint "ízfokozó" teszik bele mindenbe, pl levesporoka, vegetába. A glutamát természetes forrása a fehérjék, főleg a húsok, azaz mondhatnánk húsíznek is - épp azért kell az ételbe tenni, hogy ne érezzük, hogy nincs benne hús, vagyis átverjük az ízlelőbimbóinket. Gyanítom, hogy azért a japán szót használják, mert a keleti konyha jellegzetessége az óriási glutamát használat, ami miatt minden japán kaja jellegzetesen umami (számukra finom) ízű lesz.

Vagyis az umami nem azt jelenti, hogy az a kaja neked összességében kellemes, hanem hogy az a kaja sok glutamátot tartalmaz. Mint ahogy az édes kaja sem biztos hogy jó, csak annyit tudni, hogy az édes ízt érző receptort ingerli a nyelveden.

2009. dec. 7. 13:47
 6/11 anonim ***** válasza:
76%
Aha! Érdekes!:)
2009. dec. 7. 14:34
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
és az umamit a nyelvünk mely területei érzékelik?
2009. dec. 7. 21:02
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Azt olvastam, hogy szerte a nyelven vannak umami (glutamát) receptorok. Amúgy ez a "minden íznek van helye" elmélet ma már túlhakadott, ma már úgy tudjuk, hogy a nyelv minden pontja képes minden ízt érzékelni.
2009. dec. 7. 23:46
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
A víz nem ízetlen. Édeskés. Kóstoljatok egy nagy korty desztillált vízbe (ne nyeljétek le) és utána a csapvízbe. Meglepő a különbség. Onnan tudom h a számítógépem vízhűtéses elromlott a pumpa és az összes ioncserélt vizet szájjal szívtam ki. Totálisan ízetlen mint a "folyékony levegő". Utána ittam sima vizet és meglepően édesnek találtam...
2009. dec. 17. 09:24
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Előző: tehát nem a víz édeskés, hiszen az ioncserélt víz közelebb áll a vegytiszta H2O-hoz, mint a csapvíz. Azt a valamit érezeted édesnek, ami a csapvízben van, de az ioncseréltben nincs, hiszen az a különbség a kettő közt (víz mindkettőben van).
2009. dec. 17. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!