Melyik a legkisebb szám aminek hat osztója van?
1-től 6-ig ugyebár semelyik szám nem jöhet szóba. A 7 prímszám, a 8 osztható 1-el, 2-vel, 4-el, 8-al, a 9 1, 3, 9-cel, a 10 1-el, 2-vel, 5-tel, 10-zel, a 11 prímszám, a 1-el, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 6-tal, 12-vel. Az 6 db. Szóval a 12.
Más indoklást nem tudom, hogy lehetne megfogalmazni, de szerintem el kell fogadniuk.
Ha negatív is lehet az osztó, akkor 3 pozitív osztója van, ez esetben a 4 a legkisebb ilyen.
Ha csak pozitív lehet az osztó:
A pozitív osztók száma a prímfelbontás kitevőiből jön ki:
a kitevőket 1-gyel megnöveljük és összeszorozzuk.
A 6 úgy jöhet ki, hogy 6 vagy 2*3.
Ez p^5 vagy p^2*q alakú.
Az előbbiek közül 2^5, utóbbiak közül 2^2*3 a legkisebb.
E kettő közül pedig az utóbbi a kisebb: 12.
Bocs, de ezt sajnos nem bírom megállni: Az első válasz teljesen jó, csak a rossz helyesírást el ne tanuld...
1 + -val/-vel --> 1-gyel
4 --> 4-gyel
8 --> 8-cal (vagy 9 --> 9-cel, már nem tudom, melyik volt a kettő közül).
A többi toldalékolt alak jó.
(Bocs, Sármos. :)
Ismerős "reflexiók"... :(((
Egyszer akartunk alakítani egy helyesírási kommandót a GYK-n. :D
De aztán persze elmúlt a lelkesedés, ahogy az már lenni szokott úgy általában mindig mindennel.
A -val/-vel: Érdekes, hogy csak a három kiemeltet írtad rosszul, szóval nem vagy konzekvens a hibázásban... :D
Nem tudom, segít-e: mindig mondd ki magadban a szót, pl. "eggyel"; és írunk: 1 --> Eddig megvan az "egy". Hiányzik még a "gyel", amit kötőjellel kapcsolunk a számjeggyel leírt szótőhöz. Ugyanez a 4-nél is. Meg a 8-nál és a 9-nél is. (Már megint elfelejtettem, melyik...)
A "szabály" pedig az, hogy a -val, -vel rag v-je mindig hasonul a mássalhangzóra végződő szótő utolsó hangjához; és ezt a hasonulást írásban is jelöljük. (Azaz a szóvégi mássalhangzó megkettőződik.)
Ahogy elnézem valakinek nem tetszett a válaszom! :D
Amúgy ha a nyelvtankommandót újra akarod éleszteni, én jövök. Nekem nem töri le a lelkesedésem, ha sokan bunkók, és nem viselik el a kritikát.
Köszi, aranyos vagy, de már nekem sincs annyi időm. Meg már rég meguntam a szélmalomharcot is. De ha gondolod, privátban elküldök két "szervezkedős" kérdést; bár a hangulat persze utólag nem ugyanaz, mint akkor, de azért lehet, hogy jól szórakoznál rajtuk. :)
Ezt a törölgetést meg totál nem értem, kinek és mi nem tetszett... :O
Az egyetlen, aki megsértődhetett volna, az te voltál; márpedig azt a modik is láthatták, hogy nem tetted...
(Nekem is volt már, hogy kicsit beszólogattunk egymásnak egy kérdezővel, de tök normálisan, láthatóan nem durván, szóval jól elvoltunk; de másnap reggelre eltűnt a kommentek fele...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!