Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik a legkisebb szám...

Melyik a legkisebb szám aminek hat osztója van?

Figyelt kérdés
az indoklást is írjátok le ha lehet

2014. febr. 2. 19:19
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

1-től 6-ig ugyebár semelyik szám nem jöhet szóba. A 7 prímszám, a 8 osztható 1-el, 2-vel, 4-el, 8-al, a 9 1, 3, 9-cel, a 10 1-el, 2-vel, 5-tel, 10-zel, a 11 prímszám, a 1-el, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 6-tal, 12-vel. Az 6 db. Szóval a 12.

Más indoklást nem tudom, hogy lehetne megfogalmazni, de szerintem el kell fogadniuk.

2014. febr. 2. 19:28
 2/8 anonim ***** válasza:
Bocsánat, most olvastam vissza, hogy a mondatom kicsit értelmetlen lett a végén.
2014. febr. 2. 19:31
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha negatív is lehet az osztó, akkor 3 pozitív osztója van, ez esetben a 4 a legkisebb ilyen.

Ha csak pozitív lehet az osztó:

A pozitív osztók száma a prímfelbontás kitevőiből jön ki:

a kitevőket 1-gyel megnöveljük és összeszorozzuk.

A 6 úgy jöhet ki, hogy 6 vagy 2*3.

Ez p^5 vagy p^2*q alakú.

Az előbbiek közül 2^5, utóbbiak közül 2^2*3 a legkisebb.

E kettő közül pedig az utóbbi a kisebb: 12.

2014. febr. 2. 19:40
 4/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :D
2014. febr. 2. 19:46
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, de ezt sajnos nem bírom megállni: Az első válasz teljesen jó, csak a rossz helyesírást el ne tanuld...

1 + -val/-vel --> 1-gyel

4 --> 4-gyel

8 --> 8-cal (vagy 9 --> 9-cel, már nem tudom, melyik volt a kettő közül).

A többi toldalékolt alak jó.

(Bocs, Sármos. :)

2014. febr. 2. 22:51
 6/8 anonim ***** válasza:

Ismerős "reflexiók"... :(((

Egyszer akartunk alakítani egy helyesírási kommandót a GYK-n. :D

De aztán persze elmúlt a lelkesedés, ahogy az már lenni szokott úgy általában mindig mindennel.

A -val/-vel: Érdekes, hogy csak a három kiemeltet írtad rosszul, szóval nem vagy konzekvens a hibázásban... :D

Nem tudom, segít-e: mindig mondd ki magadban a szót, pl. "eggyel"; és írunk: 1 --> Eddig megvan az "egy". Hiányzik még a "gyel", amit kötőjellel kapcsolunk a számjeggyel leírt szótőhöz. Ugyanez a 4-nél is. Meg a 8-nál és a 9-nél is. (Már megint elfelejtettem, melyik...)

A "szabály" pedig az, hogy a -val, -vel rag v-je mindig hasonul a mássalhangzóra végződő szótő utolsó hangjához; és ezt a hasonulást írásban is jelöljük. (Azaz a szóvégi mássalhangzó megkettőződik.)

2014. febr. 3. 00:51
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy elnézem valakinek nem tetszett a válaszom! :D

Amúgy ha a nyelvtankommandót újra akarod éleszteni, én jövök. Nekem nem töri le a lelkesedésem, ha sokan bunkók, és nem viselik el a kritikát.

2014. febr. 3. 19:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Köszi, aranyos vagy, de már nekem sincs annyi időm. Meg már rég meguntam a szélmalomharcot is. De ha gondolod, privátban elküldök két "szervezkedős" kérdést; bár a hangulat persze utólag nem ugyanaz, mint akkor, de azért lehet, hogy jól szórakoznál rajtuk. :)

Ezt a törölgetést meg totál nem értem, kinek és mi nem tetszett... :O

Az egyetlen, aki megsértődhetett volna, az te voltál; márpedig azt a modik is láthatták, hogy nem tetted...

(Nekem is volt már, hogy kicsit beszólogattunk egymásnak egy kérdezővel, de tök normálisan, láthatóan nem durván, szóval jól elvoltunk; de másnap reggelre eltűnt a kommentek fele...)

2014. febr. 10. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!