Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy néhány...

Miért van az, hogy néhány embernek "rásegít" a tüsszentésre, ha belenéz a Napba, vagy fénybe?

Figyelt kérdés
2009. nov. 24. 20:10
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez minden embernek segít...

Volt ebben a témában több kutatás is, és ha jól emlékszem tuti indokot nem tudtak mondani...

2009. nov. 24. 20:12
 2/7 anonim ***** válasza:

kb. 3 emberből 1

a látóidegek közel futnak az orrban lévő idegekhez és ezért egy erős ingerület (erős fény) "áthallatszik" az orr idegeire is. ez váltja ki a tüsszentést.

2009. nov. 24. 20:24
 3/7 anonim ***** válasza:

Nekem is segít... Szüleimnek is... Soha nem értettem mért nézegeti faterom a napot, pár éve rájöttem.

Nem tudom mi okból de olyan igert csinál hogy rögtön kijön tőle.

2009. nov. 24. 20:39
 4/7 anonim válasza:
100%
Nekem is segít. A másik ilyen érdekes dolog számomra (ki lehet próbálni ha nincs felhő), hogy este nézve a repülőket, látjuk hogy villognak, de ha nem a repülőt nézzük, hanem mellé "bambulunk", akkor sokkal erősebbnek látjuk a villogásait, vagy a kikpacsolt TV mellé nézve lehet látni a képernyő halvány fényét sötétben, ránézve nem...
2009. nov. 24. 21:05
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"A másik ilyen érdekes dolog számomra..."

ez azért van, mert a szemben alapvetően kétfajta fényérzékelő receptor van.

az egyik a szineket érzékeli, ebből van három (egyeseknél négy) fajta (piros,zöld,kék), a másik meg magát a fényt.

a szineket érzékelőből több van a szem közepén, a fényérzkelőből a szélén. ezért gyenge fényviszonyoknál a perifériás látás (azaz a szem szélire vetülő kép) jobban működik, mint az, amire egyenesen ránézünk. (viszont nem nagyon látun így szineket)

2009. nov. 24. 21:53
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Én azt hittem, hogy a Napba nézés során élénkül a könnytermelés, aminek a feleslege egy csatornán keresztül az orrba vezet, és ez okozza a tüsszentési ingert.
2009. nov. 25. 00:54
 7/7 anonim ***** válasza:
86%
Az én elméletem az volt erre (nekem nem segít), hogy az erős fény pislogást okoz, és a béka is úgy nyeli le a cuccot, hogy a szemgolyójával tolja le, nálunk is nyílván van egy mozgástere a szemnek, és közel van az orrüreghez.
2009. nov. 25. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!