Hogyan számoljam ki a motoros roller áttételét?
Építésbe kezdtem jómagam is a napokban. Traktor vagy roller egy kaptafa, motor hajtja, és gurul.
Egy kétütemű motorra gondoltam, amit a napokban meg is vettem:
Szereztem hozzá egy roller vázat:
Illetve a hátsó kereke, amit leszedtem, hogy tudjak méretet venni a legyártandó tárcsához.
Sajnos nem tudom, hogy mennyit pörögnek ezek a motorok. Ha tippelni akarok, 6-7 ezer körül. (Valaki tudja pontosan?)
A blokkon van egy 3:1-es láncos lassító áttétel. Szeretnék kitűzni egy sebességet, amit a motor még aránylag nagyobb erőlködés nélkül tud biztosítani. Nem vagyok tisztában a blokk képességeivel, így Tőletek kérdezem. Mennyi legyen ez a sebesség?
Ékszíjas hajtást fogok használni a lassító áttétel és a kerék között. Mivel nem tudok labor pontosságot esztergáltatni, és nem akarom, hogy "üssön",
így az ékszíj a legjobb választás, az esetleges feszületeket kibírja, csendes, olcsóbb, könnyebb cserélni, és csúszik ha muszáj.
Végül, ha már megvan az ideális sebesség, a két ékszíjtárcsa méretezését kellene tisztáznunk. Illetve egy vagy két ékszíjat használjak?
Jópár dolog hiányzik.
Ez egy egygangos röpsúlyos váltó vagy varió (fokozatnélküli váltó)?
A motor típusa nélkül a fordulatszámot tényleg csak saccolni lehet. A kétütemű robogóknál, a variós hajtásnál a kuplung olyan 3000 körül fog be és kb. 7000-13000-ig pörögnek. Itt lényeges lenne a nyomaték-karakterisztika. Nagy eséllyel a kuplung befogásakor már olyan lesz a nyomaték, hogy kiugrik alólad a rolli. A variót is módosítani kellene, hogy működjön a dolog, az meg nemigen fog menni. A kulturáltan kicsi induló nyomatékhoz jóval hosszabb áttétel kellene, mint a robogónál, de az meg változatlan varióval nagyobb sebességnél valószínűleg már sok lesz a motornak.
Ha sima egygangos röpsúlyos, akkor egyszerűbb a dolog, de kellene még a rollerkerék átmérője is.
Szia!
Inkább megmutatom, hülyeséget írni nem akarok.
Röpsúly: [link]
És ide illik bele: [link]
A kerék mérete 12". Ilyen motorokban található a blokk: http://www.youtube.com/watch?v=4-RBKNg3NJw
Pocket bike néven is ismert...
És itt láthatod a blokkot (saját) elindítva:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!