Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit jelent pontosan a Placebo...

Mit jelent pontosan a Placebo hatás?

Figyelt kérdés
Valaki szerint ezt a szót csak az orvosok használják, és mondjuk egy gyógyszer okozhat Placebo-t. Én viszont úgy vélem, hogy ez az élet minden területén érvényes. Valami olyasmit jelent szerintem, hogy egy virtuális esemény olyan reflexet idéz bennünk elő, hogy úgy reagálunk rá, mintha valós esemény lenne. Pl. végeztek olyan kísérletet, hogy a kísérleti alany felhúzott a szemére egy kis szemmonitort, egy képernyőt, nem is tudom minek hívják... a lényeg az, hogy az a képernyő egy virtuális valóságot mutatott: konkrétan magának az illetőnek a hátát. És a kísérlet arról szólt, hogy a valóságban megszúrták egy kicsit az emberünk hátát, az illető viszont a képernyőn ugyanezt az eseményt csak pár másodperccel később látta. És amikor valóban megbökték, nem érzett semmit, csak amikor a virtuális világban történt ugyanez. Ez is Placebo hatás?
2009. nov. 20. 00:09
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Gyógyászaton részben kívüli, de ahhoz hasonló példa, hogy ha elhiszed, hogy egészségesen étkezel, akkor pustán ettől sokszor jobban is érzed magad.

Mivel a placebónak az a lényege, hogy

1) azt gondolod valamiről, hogy az neked jó,

2) emiatt tényleg jobb lesz testileg,

ezért viszonylag nehéz olyan placebóhatást keresni, ami teljesen kívül esik a gyógyászat keretein. Végülis a gyógyászat mindennel foglalkozik, ami lefedi a "testileg jobban levés" kereteit.

2009. nov. 22. 23:14
 12/13 anonim válasza:
Mint pl:Alkoholos sörösüvegből iszod az alkoholmentest, de az agyad úgy fogja fel hogy az alkoholos ezért azt teteted hogy részeg vagy mert az agyad arra reagál. Remélem segítettem ;)
2014. márc. 1. 16:12
 13/13 anonim válasza:
Akkor az is placebó hatásnak mondható, amikor azt mondják a gyereknek, hogy a répától tud majd fütyülni és ezt el is hiszi és tényleg tud majd fütyülni? :)
2014. aug. 26. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!