Mi ennek a tételnek a bizonyítása?
Elméletileg ez a Bolzano tétel, de google-n rákerestem, és nem ezt adta ki.
"Legyen f folyamatos [a,b]-on, ekkor f felvesz minden f(a) és f(b) közötti értéket"
Elég triviális dolog, de pontosan hogyan kellene bizonyítani?
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de ne kövezzetek meg érte :D
Tegyük fel, hogy az f(a)<k<f(b) értéket nem veszi fel. Ábrázoljuk az y=k függvényt, ami egy konstans lineáris függvény. Ez a függvény a síkot két félsíkra osztja. Az egyik síkrészben van az (a;f(a)), a másikban a (b;f(b)) pont van. Mivel nincs olyan, ebben a síkban lévő alakzat, ami átvezetne az egyik síkrészből a másikra, ezért olyan függvény sincs, amit eredetileg feltételeztünk; ezt úgy kell elképzelni, hogy egy végtelen hosszú folyó egyik partjáról kell átjutnunk a másik oldalra úgy, hogy nem repülhetünk és a folyó felületére nem léphetünk rá semmilyen eszközzel; így lehetetlen átjutni a túlpartra.
Tehát a függvény szükségképp felveszi a k értéket.
Gondolom azt is bizonyítanom kellene, hogy tényleg nincs semmilyen módszer az átjutáshoz, és ha így lenne, akkor valaki nálam okosabb megpróbálhatná belátni, mert nekem nincs rá ötletem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!