Mi is a neve ennek a matematikai tételnek/ elméletnek?
Nem tudom, szerintem ezt még egy analfabéta is tudja, h ha valamit szétdarabolok, akkor azt össze is lehet ragasztani:D
Szerintem te valamit nagyon kihagytál a dologból:D
Banach-Tarski paradoxon.
És igen, arról van szó, hogy szétdaraboljuk a gömböt kis darabokra, és a kis darabokból pedig két gömböt ragasztunk össze, amik ugyanolyanok, mint az eredeti, tehát megkétszereztük az eredeti gömböt.
Ez azért lehet, mert azok a "darabok", amikre felvágjuk a gömböt, azok nem összefüggő darabok lesznek, mint ahogy a valóságban vágnánk, hanem csak matematikailag értelmezhető ponthalmazok.
Van egy másik hasonló, magyar vonatkozással bíró átdarabolós tétel, a "kör négyszögesítése": [link]
"Szerintem te valamit nagyon kihagytál a dologból:D"
Te hagytál ki valamit, de nagyon. :)
Arról van szó, hogy szétszedsz egy gömböt legalább 5 vagy több darabra, és utána összeraksz a darabokból KETTŐ ugyanolyan(!!!) térfogatú gömböt, mint az eredeti volt.
Ez matematikailag résmentesen bizonyítható, a való életben viszont ugye nem kivitelezhető.
Ugyanis a valóságban nem tudjuk úgynevezett "nem mérhető" darabokra szeletelni a gömböt, csak mérhető darabokra; és az atomi szintnél nem tudjuk "mélyebben" elvágni az anyagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!