Ciganyok es magyarok genetikailag keveredhettek-e az evszazados együtteles soran?
Nem rasszista kerdes, kerem, hogy csak normalis es moralis hozzaszolasok legyenek!
Csak kivancsisagbol kerdezem, egy hasonlo kerdes keltette fel az erdeklödesemet. Nem ugy ertem, hogy tömegesen, hanem ha itt-ott keveredett, akkor annak leszarmazottjai...stb reven a magyarok között is elhetnek (reszben) romak.
Valakik szerint nem, mivel a ciganyok mindig teljesen elkülönülve eltek. De a nem normal, atlagos, hetkoznapi eletet elök között nem biztos, hogy nincs keveredes! Mi van a haboruk idejen, a romakat is besoroztak, ahol megiscsak közelebb kerültek magyarokhoz (egymasra is szorulhattak, vagy katonasagkori baratsag ha megmaradt...stb), ill. a haboru idejen a nemi eröszakok reven is kerülhetett roma ver a magyarokba...stb... Aztan regebben is voltak felrelepesek (csak jobban eltitkoltak?), legalabbis erröl arulkodnak a nepdalok... Vagy mas okbol is elöfordulhatott keveredes?
Köszönöm a valaszokat.
Berta Wooster, tovabb olvastam, hat megdöbbentö dolgok!
"A gyermekek elvételének legdrasztikusabb példája a Hont vármegyei emberevési perben vád alá helyezett és elítélt cigányok gyemekeinek szétszórása az ország különböző részein. Bereg, Zala, Szerém, Zágráb, Pozsega és Varasd vármegyébe kerültek nevelőszülőkhöz, parasztokhoz és iparosokhoz, továbbá a Pozsony vármegyei Tallósra nevelőintézetbe (Domus correctoria). Néhányan még az elszállítás előtt meghaltak."
Emberevesi per???!
"A rendeletek többsége sértette a cigány közösségek erkölcseit, szokásait és érzelmeit, de egyik sem váltott ki olyan megrázkódtatást, mint a gyermekek elszakítása szüleiktől. Képzeljük el a honti gyermekeket, amint szekerekre rakják, majd elindítják őket több száz kilométernyi távolságra az ismeretlenbe. Útközben gyanakvó, néhol talán gyűlölködő, vagy éppen sajnálkozó tekinteteket éreznek magukon. Némelyikük szüleit kivégezték, másokét a temesvári börtönbe szállították, néhányuké megmenekült, de áttelepítették a Bácskába. Nem tudják hová kerülnek, s azt sem, hogy viszontlátnak e még valakit régi családjukból."
"honti gyermekek sorsa kivételes volt, más esetekben a gyermekeket közeli falvakba adták ki, s arra is van példa, hogy saját lakóhelyükön kerültek nevelőszülőkhöz. Ilyenkor a nagyobbak többnyire hazaszöktek, a kisebbeket pedig a szülők vagy a rokonok visszalopták.
A gyermekek elvétele valamennyi cigányt fájdalmasan érintett, a közösségben keletkezett érzelmi és gazdasági űrt nem lehetett elviselni."
Ezek a beilleszkedest segitö probalkozasok nemhogy nem segitettek, hanem meg jobban a perifereiara sodortak sztem a ciganysagot. Ha ugyis cseledsor, szolgasag a sorsa valakinek, ez miert motivalna a becsületes eletre atszokasra? Ugy gondolom, az iskolakban csak a romaknak tanulniuk kellene a szarmazasukrol, hogy a kulturajukhoz (tevesen) hozzatartozonak hittek maguk a romak is a lopast, emiatt "kellett" lopni ("szerezni") tanulni a gyerekeknek, pedig ez nem tartozott hozza, ez egy kenyszermegoldas volt. Kihangsulyozva, hogy ez egy teves következtetes volt. (Persze ehhez a ciganyvajdaknak is el kene ismerni a "törtenelmüket", amennyi felmaradt belöle, mert Havasi Henrikkel beszelgetö ciganyvajdak nem ismerik el a lopast... Talan elöször velük kene megertetni, talan ha majd ök is segitenek megertetni ezt a nepükkel, ugy lenne lehetseges az integracio.) Segelyosztogatas helyett iskolas korukban motivaciokat kellene velük kerestetni, amiert valoban erdemes nekik a becsületes utat valasztani. Hogy lassak, nemcsak a kiemelkedö zenei...stb tehetsegüeknek van lehetösege normalis eletre. (Van egyebkent egy olyan cigany szarmazasu ismerösöm, akinek sikerült tullepni ezeken es vallalkozokent "normal" eletet el.)
"Emberevesi per???!"
Mindössze pár perc volt további információt találni erről:
Megnéztem még néhány oldalt, mindegyik azt írja, hogy "koncepciós per" volt.
Többet ne kérdezz tőlem, légy szíves, neked sem tart több ideig rákeresni valamire a Google-lel, mint nekem. :)
A többivel kapcsolatban: Amennyire én rálátok a dolgokra, elég nagy a probléma, az illetékesek egyszerűen nem tudják kezelni. Voltak és vannak sikeres romaintegrációs programok, de ezek sajnos csak nagyon keveseket érintenek; a kormány pedig - érthetetlen okokból - megvonta a támogatást néhány programtól. Pedig inkább kiterjeszteni kellene ezeket.
Szerencsére többeknek sikerült már a "kiemelkedés", sokan élnek "normális" életet; de sokan nem, és nincs elég ember/alapítvány/program, aki hatékonyan tudna segítene nekik.
(Az általad említett műsort nem láttam, és nem is szoktam hasonlóakat nézni; máshonnan tájékozódom.)
"Többet ne kérdezz tőlem, légy szíves, neked sem tart több ideig rákeresni valamire a Google-lel, mint nekem. :)"
Jaj, bocsika, ez felreertes: nem kerdezes volt a szandekom, hanem megdöbbentem... (Csak elöször hallottam erröl.) Marcsak azert sem kerdezek melyebben a temaba melyedve, mert eleg luxus a mostani idöbeosztasom mellett ennyi idöt forglalkozni ezzel, hosszabban olvasgatni erröl, barmennyire is erdekel.
En nem nezek tevet, ezt egy hasonlo temanal ajanlottak, emiatt neztem meg a YouTube-n(itt-ott felgyorsitva, ejszaka), es persze Havas H-t eleg intelligensnek tartom, felnezek ra, emiatt is.
Köszönöm valaszaidat, es mindenki masnak is köszönöm meg egyszer!
örülök, hogy találtam egy nem tulságosan gyülölettel átitatott thread-et.
Talán még érdekelheti a tisztelt olvasót:
Én ebben a #33-as válaszoló voltam (10-10 20:34)
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__4722..
Ezzel együtt a kérdésföltevést a következö értelemben "rasszistaként" értelmezem:
legjobb tudomásom szerint a (kultúrális) antropológia mai állása szerint cigányságot (mint akármelyik más embercsoport) kultúrálisan, és nem 'rassz'-ként, genetika által definiált embercsoportként érdemes értelmezni. Úgy értem, hogy nem attól cigány, török, vagy marsbéli valaki, hogy milyen génjei vannak (ennek tudtommal nagyon kevés, ha egyáltalán létezö hatása van a viselkedésre), hanem a felcseperedése folyamán megélt, átvett kultúrától.
Oké, a marsiakra még azt mondom, h határeset ;-p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!