Ciganyok es magyarok genetikailag keveredhettek-e az evszazados együtteles soran?
Nem rasszista kerdes, kerem, hogy csak normalis es moralis hozzaszolasok legyenek!
Csak kivancsisagbol kerdezem, egy hasonlo kerdes keltette fel az erdeklödesemet. Nem ugy ertem, hogy tömegesen, hanem ha itt-ott keveredett, akkor annak leszarmazottjai...stb reven a magyarok között is elhetnek (reszben) romak.
Valakik szerint nem, mivel a ciganyok mindig teljesen elkülönülve eltek. De a nem normal, atlagos, hetkoznapi eletet elök között nem biztos, hogy nincs keveredes! Mi van a haboruk idejen, a romakat is besoroztak, ahol megiscsak közelebb kerültek magyarokhoz (egymasra is szorulhattak, vagy katonasagkori baratsag ha megmaradt...stb), ill. a haboru idejen a nemi eröszakok reven is kerülhetett roma ver a magyarokba...stb... Aztan regebben is voltak felrelepesek (csak jobban eltitkoltak?), legalabbis erröl arulkodnak a nepdalok... Vagy mas okbol is elöfordulhatott keveredes?
Nem mert a cigányok régebben csak egymás gyakran családközt voltak.
És külön népként vándoroltak, éltek ,barátkoztak.
>Néhány évvel ezelőtt csináltam genetikai vizsgálatot egy mutáció gyakoriságáról. Ez csak európai származásúakban fordul elő (a delta 32 HIV-rezisztanciát adó mutációról van szó, ha ez mond valakinek valamit), és azon belül is északon gyakori (kb 15%), délen kevésbé (8%). Az átlag budapestiekben pont annyira volt meg mint a környező országokban (11%), de ami érdekes, hogy a Tisza-menti falvakban élő cigányokban is 12% volt, pedig Indiában csak nyomokban fordul elő. Szóval volt keveredés, <
coool! érvényes érv, feltéve ha a mutációt csak örökölni lehet, mennyire komplex szekvencia(valtozás)? LEhet saccolni, milyen "régi" vagy hol a "forás"? :p
>bár ebben az esetben lehetett egy kis szelekciós hatás is.
??
azért a HIV europaban tudtommal nem szamitott soha nepbetegsegnek? vagy más pozitiv hatasra gondoltál?
Köszönöm a valaszokat!
Azert ez szomoru... miert szakitottak el a gyerekeket a csaladjuktol??? "A szüleiktôl elszakított 212 (gondolom 2-12?) éves korú cigány gyermekek jelentôs része soha nem került vissza eredeti közösségébe, s egész életét hányattatva, családjától távol élte le"
"azért a HIV europaban tudtommal nem szamitott soha nepbetegsegnek"
Biztos, hogy nem a HIV a ludas. Egy immunológiai receptort tesz tönkre egy 32 bázispáros deléció, nincs rá jó magyarázat, hogy miért ilyen elterjedt. Szóba került a pestis vagy a feketehimlő, de az nem magyarázza a szép észak-déli fokozatos gyakoriságváltozást. A cigányokat illetően az én teóriám az, hogy még a középkorban európaiakkal keveredve bekerült a génkészletükbe és az a bizonyos tényező ami az itteniekben fenntartja, rájuk is hatott, mondjuk úgy a modern közegészségügy megjelenéséig.
"Azert ez szomoru... miert szakitottak el a gyerekeket a csaladjuktol???"
A szöveg csak annyit említett, hogy valamiféle jogi szabályozás miatt történt ez. Rákerestem a neten, és kifejezetten megdöbbentő választ találtam a kérdésedre egy bizonyos Nagy Pál "Kicsinségemben elszakadtam" című dolgozatában:
"A Helytartótanács 1767. november 27-én kibocsátott rendeletében szabályozta először a cigány gyermekek nevelését. (...) Mária Terézia uralkodása alatt a 2-12, II. József uralkodása alatt pedig a 4-10 év közötti gyermekeket el kellett venni szüleiktől és parasztokhoz adni. A nevelőszülők az állami, majd a törvényhatóságok házi pénztárából évi tartásdíjat kaptak. A 12 éven felüli gyermekeket szolgálatba kellett adni parasztokhoz, ami a fiúknál főleg béres munkát, a lányoknál házi cselédkedést jelentett. 12 éves kor után annyi évig kellett a gyermekeknek a parasztoknál szolgálni, ahány évig tartották őket. Gyakori volt, hogy azután is ott maradtak –többnyire kényszerből – és bérért szolgáltak. 1773-tól a Helytartótanács szorgalmazta, hogy a 12 évesnél idősebb fiúk közül minél többet adjanak mesterség tanulására iparosokhoz."
A folytatást és a részleteket elolvashatod itt:
(Érdemes. Kb. az oldal közepén kezdődik, "Elszakítva a családtól" alcímmel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!