Matematikában jártas személy segitségét kérném - Mikor és mire használjuk az Átlagot?
Amikor sok dolog egy tulajdonságát vizsgáljuk, akkor mindegyiknél más mérőszámot kaphatunk. Ezzel a sok számmal nem tudjuk kifejezni ennek a tulajdonságnak a jellegét. Például azért se, mert nem tudjuk felsorolni, meg nem olvassa el senki, meg nem is tudnák értelmezni. Ha mégis szeretnénk valami fő jellegzetességet mondani, akkor az átlagot mondjuk, mert az egy kifejező érték.
Például mennyi a Magyarországon dolgozó emberek fizetése. Van majdnem négymillió ember. Nem sorolhatod fel mindet. Különben is, van 30 ezer forintos és 3 millió forintos fizetés is. De ha azt mondjuk, hogy Magyarországon az átlagfizetés 150 ezer forint, van valami képünk az itteni fizetésekről. Ha például azt mondjuk, ugyanez Németországban (forintra átszámolva) úgy 900 ezer, akkor azonnal látható, hogy a németek sokkal jobban élnek. Egy adattal jellemezhetem a jövedelmi különbségeket. Persze az átlaggal óvatosan kell bánni, mert a sokféle fizetés átlaga félrevezető is lehet. Nem így van a valóságban, de ha például nálunk a legkisebb fizetés 140 ezer, a legnagyobb 160 ezer lenne, azt gondolnád, itt ha nem is jól, de lehet élni. HA viszont a németeknél az átlag úgy jönne ki, hogy sokan kapnak 50 ezer fizetést, viszont sokan kétmilliót, akkor az átlagból tévesen arra következtetsz, hogy ott sokkal jobban élnek, pedig akik 50 ezret kapnak, azok sokkal rosszabbul.
Hasonlóan, azt mondjuk, hogy itt az éves nappali átlaghőmérséklet 10 fok körüli. Ez hidegebb, mint az olaszok 18 fokja, és melegebb, mint az finnek 3-4 fokja. Tehát az olaszoknál melegebb van mint nálunk, a finneknél meg hidegebb. De azért tudnunk kell, hogy az olaszoknál is lehet a hegyekben -20 fok, viszont a finneknél sokkal ritkább a -20 fok, viszont a -25 is.
Koszonom! Az elso kommentben megkaptam azt a valaszt amit kerestem (egy konkret fogalmat) , a masodik kommentben pedig erdekes informaciokat olvastam.
Mindket valaszadonak ment a like : )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!