Az 5021 után van egy négyzet és ott van hogy osztható legyen 2-vel 3-mel 4-gyel 5-tel 6-tal 8-cal 9-cel 10-zel -12-vel 15-el. Le tudnátok nekem írni?
Figyelt kérdés
2013. szept. 4. 16:01
1/5 anonim válasza:
Le tudnám, de nem fogom, mert nincs annyi időm. A lényeg az, hogy az 5021 számjegyek után milyen számjegyet írhatunk, hogy az így kapott ötjegyű számosztható legyen a megadott számokkal. Nyilván a megoldáshoz az oszthatósági szabalyokat kell ismerni...
2/5 anonim válasza:
Ennek a feladatnak nincs megoldása, ha csak valamit el nem írtál (vagy félre nem értettem). Ugyanis ahhoz, hogy 10-zel osztható legyen egy szám, az utolsó számjegye 0 kell legyen. De ebben az esetben a számjegyek összegye 8, tehát nem lenne osztható 3-mal.
De nézzük hogyan lehet gondolkodni:
Az egyszerűsítés kedvéért a 6-t kiveheted a listából, mert ha 2-vel és 3-mal egyidőben osztható, akkor 6-tal is. Ugyanígy teszel a 8-cal, 10-zel, 12-vel, 15-tel is.
Marad a 2, 3, 4, 5.
Tehát az utolsó számjegy páros kell legyen (hogy 2-vel osztható számot kapjunk): 0, 2, 4, 6, 8 lenne akkor jó.
Hogy osztható legyen 5-tel, ezek közül csak a 0 jó.
A szám akkor 50210 lenne, de ez nem osztható 3-mal.
3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2013. szept. 4. 18:32
4/5 anonim válasza:
2-es, szerintem ezek külön feladatrészek,és nem egyszerre kell teljesülniük...
5/5 anonim válasza:
Lehet... mondtam is, hogy nincs kizárva, hogy félreértettem. De minden esetre, rávilágítottam a gondolkodásmódra. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!