Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hol rontottam el? (matek)

Hol rontottam el? (matek)

Figyelt kérdés

Tehát adott egy háromszög (egy trapéz kiegészítő háromszöge de ez szerintem most lényegtelen). Oldalai 5, 4, és 2 cm-esek. Ahhoz hogy kiszámoljam a területét, először a magassgot kell kiszámolnom, a 2cm-es oldalhoz tartozó magasságot választottam. A magasság által két részre osztott 2 cm-es oldalt elneveztem x-nek és 2-x-nek.

Így van egy egyenletrendszerem:

m^2+x^2=5^2 ebből kiemelem az m^2-et: m^2=25-x^2

m^2+(2-x)^2=4^2

Ha behelyettesítem:

25-x^2+4-2x+x^2=16

29-2x=16

13=2x

x=6,5

Így viszont x nagyobb mint 2, ami lehetetlen. Hol rontottam el? Előre is köszi a segítséget!

2013. aug. 27. 22:51
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. A sejtelmesválaszolónak üzenem, hogy nem írok ki csak akkor egy kérdést, ha már tényleg teljesen kifogytam az ötletekből. Egyébként kedves utolsó, nem késtél el :)
2013. aug. 29. 13:27
 12/13 sadam87 ***** válasza:

Ezért próbáltam némi rávezetéssel segíteni (bár valóban lehetséges, hogy nem a legegyszerűbbre sikerült). No mindegy, akkor elárulom, pusztán arra gondoltam, hogy az általad keresett magasság a háromszögön kívül lesz, mert a háromszög legnagyobb szöge nagyobb, mint 90°. Képpel illusztrálva:

[link]

A keresett háromszög nem az első, hanem a harmadik háromszögre fog hasonlítani a képen (ebből a szempontból).

Egyébként ez az eredményt nem befolyásolja, a számolás így is ugyanazt az eredményt adja.

2013. aug. 29. 15:43
 13/13 anonim ***** válasza:
Szerény véleményem szerint a később "sejtelmesnek" titulált válasz volt a legjobb. Az, hogy a kérdező kifogyott az ötletekből, még nem jelenti, hogy miután megkapta a segítséget, nem lesz neki újabb; és sokkal többet ér, ha tényleg magától jön rá, hogy miért lehet nagyobb az x, mint az a bizonyos oldal.
2013. aug. 30. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!